Malo ko zna da je Newman osnovao sopstvenu kompaniju koja se bavila proizvodnjom hrane, a sav prihod od prodaje davao je u dobrotvorne svrhe. Umro je od raka pluća 26. septembra 2008. godine i ostaće upamćen kao jedan od najvećih humanitaraca kada je glumačka scena u pitanju, ali po izuzetnim ulogama koje je ostvario tokom svog života i više od 40 godina dugoj ljubavnoj priči sa koleginicom Joanne Woodward, koja je trajala do njegove smrti.

Detinjstvo Paula Newmana

Plavooki Paul rođen je 25. januara 1925. godine u predgrađu Klivlenda. Njegova majka Terézia bila je katoličke veroispovesti, a otac Samuel bio je Jevrejin. Paul je kasnije prihvatio očevu veru uz obrazloženje da mu to predstavlja veći izazov. Imao je brata Arthura koji je takođe ostvario karijeru u filmskoj industriji, ali kao producent.

Još od malih nogu Paul je bio zainteresovan za glumu. U slobodno vreme imitirao je njemu zanimljive ljude i trudio se da što bolje odglumi, tako da je već sa sedam godina imao svoj glumački debi u školskoj predstavi pod nazviom "Robin Hood". Njegova majka je bila ta koja ga je bezuslovno podržavala u ideji da se bavi glumom. Nakon završene srednje škole 1943. godine upisuje Univerzitet u Ohaju.

Brilijantna glumačka karijera nagrađena "Oskarom"

Prelepi plavooki zavodnik visok 177 cm nije imao problema da dobije angažovanje kada su u pitanju predstave. Videlo se da ima talenat, a njegov dobar fizički izgled garantovao mu je uspeh u filmskoj industriji. Svoj debi na Brodveju doživeo je zajedno sa glumicom Kim Stanley u predstavi "Picnic", gde je publika dobro prihvatila njegovo pojavljivanje. Na samom početku videlo se da će Newman lako zadobiti srca ne samo ženskog već i muškog dela publike, jer pored sjajnog glumačkog talenta za razliku od većine glumaca, imao je izuzetno izgrađen i umeo je da se ponaša u svakoj prilici.

Svoj filmski debi imao je 1954. godine kada je dobio ulogu u filmu "Silver road", a dve godine kasnije dobija ulogu Rocky Graziana u filmu "Somebody Up There Likes Me", gde je apsolutno briljirao i dobio naklonost svih kritičara. Iste godine izlazi i film "The Rack", u kojem smo imali priliku da vidimo Newmana kako tumači lik kapetana Edwarda Worthingtona Hall-a mlađeg. Dve godine kasnije zapažen nastup imao je u filmu "Cat on a Hot Tin Roof", gde je imao priliku da sarađuje sa Elizabeth Taylor.. Baš ova uloga mu je donela prvu nominaciju za Oskara, iako ga tada nije osvojio.

Ostatak teksta pročitajte OVDE