Prva žena doktor nauka Beogradskog univerziteta: Ko je bila Ksenija Atanasijević

Foto: Wikipedia

Ksenija Atanasijević u svojoj 28. godini postaje prva žena koja je na Beogradskom univerzitetu stekla akademsku titulu doktora nauka.

Jednom od najvećih intelektualaca među srpskim ženama, smatrana je ćerka upravnika Državne bolnice, lekara Svetozara Atanasijevića. Ksenija Atanasijević rođena je 1894. u Beogradu. Majka joj je umrla kad se rodila, a otac kad je imala samo 12. godina. Odgajila ju je maćeha. Završila je gimnaziju, potom studirala filozofiju kod čuvenog profesora Branislava Petronijevića.

Stanovala je u Svetogorskoj ulici, u Beogradu. 

Ksenija Atanasijević u svojoj 28. godini postaje prva žena koja je na Beogradskom univerzitetu stekla akademsku titulu doktora nauka. Tema Ksenijine teze na završnom ispitu bila je "Brunovo učenje o najmanjem". Učenje renesansnog mislioca Đordana Bruna o trostrukom minimumu, "o poslednjim nedeljivim delovima materije" koje je on izložio u spisu De Triplici Minimo et Mensura.

Na današnji dan 1981., ova velika žena otišla je na večni počinak, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.  Stara porodična grobnica Ksenije Atanasijević postoji samo u arhivskom registru. Grobno mesto je prekopano i prodato novim vlasnicima, a sve grobne ploče su uništene. Kako je privatna porodična grobnica uništena krajem osamdesetih, više nema nikakvih njenih „zemnih ostataka“ i obeležja.

Ksenija je studirala filozofiju na Beogradskom univerzitetu, profesor glavnog predmeta joj je bio slavni Branislav Petronijević, koji je uvažen zbog otkrića u paleontologiji i originalnih filozofskih radova u evropskim naučnim krugovima.

Kratko je bila profesor u gimnaziji, da bi samo dve godine kasnije bila izabrana za docenta. Autor je brojnih ogleda i članaka o sofistima, a značajnu ulogu je imala i u Ženskom pokretu, gde se borila za mir i prava žena.

Opširnije o životu Ksenije Atanasijević, možete pročitati OVDE.


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...