Žena koja je imala koeficijent inteligencije 163: Jayne Mansfiled, od prvog seks simbola do tragične junakinje sopstvenog života

Foto: Profimedia

Nikada se nije oslobodila imidža praznoglave plavuše, a zapravo je imala zavidno visoki koeficijent inteligencije - čak 163!

Jayne Mansfield, jedna je od prepoznatljivih ikona pop kulture 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Rođena kao Vera Jane Palmer, 19. aprila 1933., Jane je karijeru započela kao zabavljačica u noćnim klubovima, pevačica i jedna od prvih Playboy zečica. Raskošne obline i vrlo upečatljiva pojava ali i harizma lansirali su je u holivudski seks simbol, dok je u čuvenoj produkcijskoj kući 20th Century Fox predstavljala svojevrsnu alternativu Marilyn Monroe, sa kojom su je često poređivali.

Glumila je u oko 30 filmova, među kojima su najpoznatiji The Girl Cant Help It (1956), The Wayward Bus (1957) i Too Hot to Handle ( 1960). Iako joj je karijera bila relativno kratka, imala je nekoliko komercijalnih uspeha i osvojila nagrade Theatre World Award i Golden Globe.

 U Promises! Promises!(1963), ona je prva velika američka glumica koja se skida gola u glavnoj ulozi u holivudskom filmu.

Uprkos uspehu, karijera joj je sredinom šezdesetih godina počela da stagnira. Za to je mahom najviše bio zaslužan imidž koji ju je pratio.

Nažalost, nikada se nije oslobodila tog sveopšteg utiska mnogih da je praznoglave plavuše, a zapravo je imala zavidno visoki koeficijent inteligencije, čak 163! 

Sa smanjenom potražnjom za plavokosim seks bombama velikih grudi i negativnog imidža radi prevelikog bavljenja medija njenom privatnošću, započinje unosan posao s elitnim noćnim klubovima. 

Jayne Mansfield photographed during the Blackpool Illuminations, 1959 #jaynemansfield

A post shared by Jayne Mansfield (@onlyjaynemansfield) on Aug 10, 2018 at 10:13pm PDT

Inače, pre nego što je postala prepoznatljivo filmsko lice, Jayne je radila kao trgovački putnik, pozirala gola kao model u umetničkim školama, bila i recepcionar. Iako je dobila svoje prvo dete sa samo 17 godina, to je nije sprečilo da studira glumu, pohađa časove violine, klavira, kao i španskog i nemačkog jezika. 

Jayne Mansfield photographed in 1955  #jaynemansfield

A post shared by Jayne Mansfield (@onlyjaynemansfield) on Apr 25, 2018 at 9:09

Na sledećoj strani pročitajte sa kojim se problemima susretala Jayne Mansfield.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...