Coco Chanel: 7 najvećih modnih inovacija koje je uvela slavna francuska dizajnerka

Foto: Profimedia

Njeno ime je sinonim za eleganciju, sofisticiranost i besprekoran stil koji nema rok trajanja...

Teško je zamisliti kako bi svet izgledao da se pre tačno 135 godine u francuskom gradiću Saumuru nije rodila Gabrielle Coco Chanel. 

Modna pionirka je oslobodila žene iz krutih korseta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo. Zato, prisećamo se njenih 7 najvećih izuma, najbrilijantnije modne inovatorke. 

1. Bižuterija

Coco Chanel nismo mogli da vidimo bez lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela da dizajnira bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca, perlica i stakla, a nosila je uz casual varijante. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je jer je želela da omogući ženama da kupuju jeftiniji nakit kako bi mogle da upotpune svaku odevnu kombinaciju.

Принято считать, что роскошь — противоположность нищеты. Нет, роскошь — противоположность вульгарности.   Шляпки делают из женщины настоящую леди. Я не испытываю ни к кому теплых чувств. Я либо люблю, либо – нет. У вас не будет второго шанса, произвести первое впечатление.   У женщин нет друзей. Их либо любят, либо нет! Этот список можно продолжать бесконечно. Ведь ровно 135 лет назад 19 августа родилась Коко Шанель,которая оказала большое влияние на моду 20 века. Именно она упростила женский гардероб до роскошной простоты...приталенный жакет, маленькое чёрное платье,сумка на цепочке, брошь-камелия,искусственный жемчуг, а так же духи «Chanel No.5 » «Шанель-это не мода, Шанель-это стиль» #cocochanel#nice#milan#frenchriviera#love#italy#france#PACA#photographer#photooftheday

A post shared by MARIA PROKHOROVA (@mprokhorova) on Aug 20, 2018 at 1:32am PDT

2. Pantalone

Pre 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Coco Chanel to je promenila zauvek! Smatrala je da žene moraju da imaju jednaku slobodu kao muškarci i da ih korseti i suknje fizički sputavaju. Prelomni trenutak dogodio se kada je Coco shvatila da ne može da jaše konja u dugoj suknji i poznato je da je doslovno skinula pantalone s muškog jahača i obukla ih.

3. Mala crna haljina

Coco Chanel je želela da stvori haljinu pristupačne cene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će moći da nosi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.

Na sledećoj strani pročitajte koje još inovacije u modi dugujemo Coco Chanel: 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...