Kad u Google upišete “Ryan Gosling” pretraživač će vam, uz uobičajene enciklopedije podataka - filmsku bazu imdb i Vikipediju - ponuditi i stranice sledećih naziva: "Fuck Yeah! Ryan Gosling", "Feminist Ryan Gosling", "Librarian Ryan Gosling", "Programmer Ryan Gosling", "Homeschooling Ryan Gosling"...

Sve su rezultat jednog od najpopularnijih internet trendova, tzv. “memeova”, svih vremena, onoga u kome Ryan Gosling svaku izjavu počinje s “Hey Girl”, nakon čega sledi obično neka nežno zavodljiva rečenica tipa “Moja novogodišnja odluka je da ti češće masiram stopala”, svaki put “zalepljena na neku od glumčevih zanosnih fotografija, piše Stil.

Gosling sa ovim štosom nema nikakve veze, baš kao što nikada nije ni izgovorio rečenicu koja počinje s “Hey Girl”. Trend je proizvod kolektivnog maštarenja miliona žena širom sveta, kojima je 32-godišnji glumac postao dečko iz snova.

Teško je, međutim, ne postati deo ovog pokreta, kad Gosling na molbu MTV-jeva novinara pristane u videointervjuu da čita neke od sočnijih “Hey Girl” rečenica, pritom se kikoće i crveni kao zaljubljena šiparica na prvom sastanku, ali sportski obavi posao do kraja.

U tom sportskom duhu verovatno leži tajna univerzalne Ryanove popularnosti.

Tamo gde će vaš muž/dečko/ljubavnik s prezirom zakolutati očima ili uspaničeno tražiti alibi kad mu se predloži odlazak u bioskop da se pogleda novi film Roberta Pattinsona, pa čak i Breda Pitta, uprkos filmografiji u kojoj su “Fight Club”, “Oceans 11” i druga čvrsto “muška” dela, na Ryana će svaki koji je video “The Believer”, “Drive”, pa i “Lars has a girlfriend” odreagovati sa “On je ok”, što bi prevedeno s “muškog” jezika otprilike značilo na “lik je kul i popio bih pivo s njim u svako doba, a i pomogao mu da se preseli”.

Što znači da ih je nešto zasigurno tu i tamo odvelo do razmišljanja u Ryanovom smeru - ništa homoerotično, samo znak da se Kanađanin i muškarcima uvukao pod kožu. 

Publika ga se ne može zasititi, ali inače prilično povučen tip sada je, nakon internet trenda minđuša s njegovim likom, potragom za uskršnjim jajima u Njujorku u kojima su se skrivale njegove poruke (lažne, s čitavom akcijom nije imao nikakve veze) i bezbroj drugih sličnih znakova Gosling-groznice, odlučio je u nekoliko navrata da se malo odmori od Holivuda i cele ove ludnice.

“Previše sam u poslednje vreme glumio. Izgubio sam smisao o tome što radim. Mislim da je dobro za mene da napravim pauzu i ponovo procenim zašto glumim i kako to radim. A pauza je verovatno dobar način da to učinim. Moram da se odmorim od samog sebe koliko se, pretpostavljam, i publika mora odmoriti od mene.”

Glumac u pratnji majke Donne često poseđuje svečane događaje. Što uopšte nije loša taktika, a Ryan je, namerno ili ne, primenjuje veći deo života.

Detinjstvo

Od malih nogu je sklon nastupanju na pozornici: u ranim godinama nastupao je po različitim dečjim talent-takmičenjima sa starijom sestrom Mandy, a duet je pevao i po svadbama, dok je Ryan znao da nastupa i sa svojim ujakom Elvisom Perijem u predstavi koja je slavila kralja roka Elvisa Presleyja.

Mali Gosling učio je i balet. Pristup pozornicama po čitavoj Kanadi omogućio mu je očev posao - Thomas Ray radio je kao putujući trgovac za fabriku papira pa se porodica stalno selila. Ono što je bilo relativno dobro za Ryanov talenat pokazalo se pogubnim za porodičan život: uprkos strogom mormonskom vaspitanju i običajima, otac je napustio decu i suprugu Donnu. Majci je preostalo da se bori sa teškim finansijskim uslovima i sinovim ADHD poremećajem, zbog koga je Ryan u školi doživljavao poraz za porazom.

Dečak nikako nije uspevao da nauči da čita, a svaki i najmanji neuspeh kanalizovao se kroz agresivnost pa je često dolazio kući s posledicama batina i ukorima učitelja. Donna je na kraju bila prinuđena da ga ispiše iz škole i podučava ga kod kuće.

“Mrzeo sam da idem u školu. Prijatelje nisam imao do 14, 15. godine”, priseća se Ryan. S druge strane, “školovanje kod kuće pružilo mi je osećaj autonomije koji ni danas nisam izgubio”.

Udaljenost od omražene škole i nasilja, kao i samouverenost stečena kod kuće pomogli su mu i kad se tad popularni dečji šou “Mickey Mouse Club” pojavio u Kanadi u potrazi za talentovanim klincima. Ryan je prešišao njih 17.000 i sa 12 godina pridružio se u Los Anđelesu ekipi u kojoj su bili njegovi vršnjaci Justin Timberlake, Britney Spears i Christina Aguilera..

Donna je prvo stigla u Kaliforniju sa sinom: novčano nimalo u zavidnoj situaciji, a mala zajednica nije, poput svih ostalih “mouseovaca”, stanovala u apartmanskom kompleksu blizu studija, već su unajmili kamp-kućicu u parku na ivici grada. Ni to nije bilo dovoljno: Ryanova majka morala je da se vrati kući kako bi nešto zaradila, a starateljstvo nad Ryanom na šest meseci dobila je majka Justina Timberlakea, pa se Ryan tako uselio kod Justina. Dok pevačev ego ne dopušta da nekadašnjem najboljem prijatelju prizna današnji uspeh i talenat, jer ne može da podnese da ga Ryan “tuče” u glumi, Gosling za Timberleaka ima samo reči hvale i kaže kako mu se i danas divi.

“Mickey Mouse Club” pružio je glumcu važno, iako i ne posebno uspešno iskustvo: uprkos mesecima provedenim u “fabrici snova”, Ryan je vidljiv u tek dve-tri epizode šoua, nakon kojih se vratio u Kanadu.

Prve uloge

Srednja škola pokazala se novim mučilištem za glumca - i dalje nije mogao da se prilagodi suživotu s vršnjacima, uloge u kanadskim televizijskim serijama stizale su sporadično, pa je raširenih ruku prihvatio ponudu da bude mladi Herkul u istoimenoj seriji koja se snimala na Novom Zelandu, što mu je to bio odličan izgovor da odustane od daljeg školovanja. 

“Young Hercules” solidno je prošao kod publike, a Ryanu je pružio novu perspektivu: “Od Amerike moraš da se odmakneš da bi je u potpunosti sagledao, Novi Zeland mi je pružio tu mogućnost.”

Znao je da se želi da se vrati u Holivud, a Holivud ga nije odbio.

Najpre mala uloga u "Remember the Titans", a nakon toga “The Believer” definitivno su izazvali zanimanje studija i agenata. Posebno njegov nastup u ulozi mladog Jevreja koji se pridruži neonacistima, uprkos slabom odjeku kod publike, oduševio je kritiku i filmske kolege, a film je nagrađen na festivalu u Sandensu.

Sledeći Goslingov film je po budžetu, ali i glumačkoj partnerki spadao u prvu holivudsku ligu: “Murder by Numbers” nije bogznakako oduševio ni publiku ni kritiku, ali je lepo zaradio, a Ryanu doneo prvu vezu koja jako zagolicala javnost: 22-godišnjak je više od godinu dana ljubio 16 godina stariju kolegicu iz filma, Sandru Bullock.

Nijedno nije bilo sklono previše da priča o svojoj ljubavi, ali nije ni da su se skrivali. Viđeni su zajedno na svečanim događajima, i Sandra je u jednom intervjuu kroz smeh priznala da bi lagala kad bi rekla da su ona i Ryan samo prijatelji.

Notebook i Rachel McAdams

Godinama kasnije, pre nego mu se na horizontu pojavila Eva Mendes, Gosling, koji o svojim devojkama u intervjuima jedva da progovara, ovako je opisao odnos sa Sandrom: “Imao sam dve najbolje devojke na svetu. Nisam sreo nikog ko bi mogao da ih nadmaši.”

Druga devojka o kojoj je u tom intervjuu za Times govorio je, naravno, Rachel McAdams..

Mnogo pre “Sumrak” ludnice i globalne opsesije Edwardom i Bellom, tj. Robertom Pattinsonom i Kristen Stewart, Ryan i Rachel su najtraženijim i najromantičnijim parom s početka novog milenijuma učinile  horde histeričnih “McGoslinga”, fanova čuvenog filma “The Notebook” i njenih protagonista Noe i Allie.

Iako mnogi smatraju da je romantika te priče bila katalizator i za Ryanovu i Rachelinu vezu, to ne može biti dalje od istine. Gosling i McAadams jedva su zajedno snimili film koliko se nisu podnosili. Skoro nijedna scena nije mogla da prođe bez neugodne tenzije ili svađe, a Ryan je čak tražio da u snimanjima koja ne zahtevaju da su oboje u kadru neko drugi stoji na njenom mestu jer više nije mogao ni da je gleda. Godinu dana nakon što je završeno snimanje netrpeljivost se pretvorila u ljubav.

Veza je trajala dve godine i obeležila ju je vriska obožavatelja, čuveni strastveni poljubac na dodeli MTV nagrada i pokušaji da se izbegne oko javnosti. To im nije polazilo za rukom, i Rachel je zbog tog pritiska postajala sve nervoznija. Dok se Ryan polako privikavao na holivudski način života i uspevao da nađe srećnu ravnotežu između promotivnih zahteva i želje da očuva privatnost, McAdamas je šizela jer više nije mogla na miru da ode u omiljeni kafić ili da kupi hleb, a da je neko ne pita za Ryana.

Pročitajte nastavak životne priče holivudskog miljenika na sledećoj stranici:

PageBreak

Jaz je bio sve veći i par se razišao 2007.

Slomljena srca fanova naglo su zacelila u leto godinu kasnije kada se par na nekoliko meseci pomirio, ali ih je konačan prekid uništio, pa mnogi i danas trljaju ruke kada Rachel prekine vezu s nekim ko nije Gosling, ili pak neumorno šalju pretnje smrću Evi Mendes, s kojom je Rayan već nekoliko godina.

Izjava koju je Gosling dao u najboljoj nameri samo podupire “McGosling” vatru: “Mislim, Bog blagoslovio "The Notebook". Upoznala me je s jednom od najvećih ljubavi mog života. Ali ljudi ne čine meni i Rachel nikakvu uslugu kada nas upoređuju s likovima iz tog filma. Rachelina i moja ljubavna priča sto puta je romantičnija od filmske.”

Koliko se par, dok je još bio zajedno, klonio javnosti pokazuje i činjenica da je Ryan na dodelu Oskara 2007., kada je prvi put bio nominovan za ovu - najcenjeniju filmsku nagradu,  za sjajnu ulogu profesora-narkomana u “Half Nelsonu”, poveo mamu Donnu i sestru Mandi. 

Mada su one svakako najvažnije žene u njegvom životu, glumac ističe da je odrastajući uz njih “naučio da razmišlja kao žena”, a sigurno su zaslužne za celu struju feminističkog pokreta koja ponosno kao svoju ikonu ističe upravo Goslinga.

Za sve je kriv film “Blue Valentine” u kome Ryan glumi sa Michelle Williams, odnosno MPAA, američko telo koje filmovima dodeljuje prikladne granice za uzrast. “Blue Valentine”, drama koja dirljivo prikazuje genezu raspada braka, od MPAA-a je dobila oznaku NC-17: nije u tome problem što se film ne preporučuje mlađima od 17, oni ga ionako većinom ne bi razumeli, problem je u tome što filmove sa takvom oznakom malo koji distributer uopšte želi da prikaže, tj. “Blue Valentine” bi definitivno tada bila izbačena iz svih multipleksa i ograničena na probrane i slabo posećene dvorane.

U filmu bez nasilja, silovanja, ubijanja i pornografije, za ovakvu odluku zaslužila je scena u kojoj Ryanov lik oralno zadovoljava lik svoje supruge koju glumi Michelle, bez eksplicitnih prizora. Pobunili su se svi koji su imali bilo kakve veze s produkcijom i distribucijom filma, a Rayan se oglasio sledećim rečima:

“Moraš da se zapitaš o filmskoj kulturi koja propoveda umetničko izražavanje, a pritom podržavaš odluku koja je očigledno proizvod patrijarhalno dominantnog društva, koje pokušava da diktira način na koji se žene prikazuju na ekranu...Mizogino je pokušavati kontrolisati način na koji se žena seksualno izražava.” 

MPAA je povukla svoju odluku i “Blue Valentiane” je dobio mnogo blažu oznaku, a Rayan je osigurao odanost svih koji zagovaraju ravnopravnost žena u društvu.

S tim je započeo novi period u Rajanovom životu i karijeri: dok je pre trogodišnje pauze, uprkos planetarnoj popularnosti filma “The Notebook” i oskarovskoj nominaciji za “Half Nelson”, uživao ugled zbog uloga u indi filmovima malog budžeta, poput sjajnog “Lars and the Real Girl”, u kome glumi momka zaljubljenog u lutku na naduvavanje, sada se odjednom Goslingovo ime probilo u holivudsku A-listu. Rayan, doduše, nije sedeo besposlen u trogodišnjoj pauzi: njegov bend "Dead Man’s Bones" je snimio album, a članovi benda su obišli dobar deo Amerike nastupajući uz podršku lokalnih dečjih horova.

Uz to, vreme je provodio u obnovi, a i povremenom konobarisanju u restoranu "Tagine", koji je kupio s prijateljem zadnjim novcem koji mu je ostao pa je i te kako imao motiv da pretvori malu marokansku zalogajnicu u privlačno mesto za klopu.

Rayanova pauza verovatno je bila motivisana i neugodnim pogrešnim profesionalnim korakom: 2007. godine trebalo je da glumiti u filmu “Lovely Bones” Pitera Jacksona. Serija nesporazuma i nedostatak komunikacije doveo je do toga da se Gosling na snimanju, po sopstvenom nahođenju, pojavio s bradom i 20 kg viška, jer je tako zamislio lik, što uopšte nije odgovaralo viđenju reditelja i producenata. Zamenio ga je Mark Wallberg.

“Odjednom sam se našao debeo i bez posla”, rekao je Rayan pa se okrenuo muzici i restoranu. Barem je mogao na miru da uživa u omiljenim lignjama i slatkišima...

Mesto na holivudskoj A-listi osigurale su mu uloge u filmovima “Crazy, Stupid, Love” i “The Ides of March ”.

U prvom, do sada jedinom Rayanovom izrazito komičarskom nastupu, briljirao je uz jednako sjajnu Emmu Stone i  Steve Carella, a zatim je radio na političkoj drami, za koju ga je lično odabrao George Clooney. Ipak, uprkos uspehu i solidnim rejtinzima tih dela, godina 2011. je za Rayana najvažnija zbog filma “Drive”, izvrsne drame u kojoj glumi otpadnika, ćutljivog grubijana mekog srca. Dve godine kasnije, Gosling i reditelj Nicolas Winding Refn ponoviće saradnju i pokušaće s akcionom dramom “Only God Forgives ”, ali meseci rada na Tajlandu doneli su im samo sarkastične kritike o tome kako im je druga saradnja ista kao prva, samo nasilnija i besmislenija.

Ono dobro što je proizašlo iz tajlandske avanture je čvršća Rajanova veza s Evom Mendes: s kubanskom lepoticom rođenom na Floridi. Gosling je romansu započeo na setu filma “The Place Beyond the Pines”, a da je stvar veoma ozbiljna, pokazalo je Evino putovanje na Tajland za Dan zaljubljenih 2012. godine, a potom i njen višenedeljni boravak u Aziji. Nakon kratkih veza s Kristen Dunst, koju je posećivao i u klinici za odvikavanje, potom Natalie Portman, Blake Lively i Olivijom Wilde, Eva je ta sa kojom se Rayan, izgleda, najbolje razume.

Možda i zbog toga što su ih oboje odgajile jake žene: i Evina se majka mučila nakon razvoda, a jednom kada je dete postavila na svoje noge, vratila se u školu, kao i Ryanova. Prva je završila računovodstvo, dok je Ryan svojoj mami oduševljeno na promociji tapšao i dovikivao kada se pre dve godine popela na pozornicu da uzme svoju diplomu pedagoške akademije. Kako bilo, Eva ima mesto u porodici Gosling, Donni je vrlo draga i Ryanova majka koja se otvoreno hvali kada joj “snaja” odabere neku odevnu kombinaciju, a i ostali ženski članovi porodice (tetke, ujne) vole da budu u njenom društvu.

Malo je samo neobično što je zrelom paru zrelog ponašanja jedan od prvih sastanaka bio odlazak u Diznilend. Doduše, to je način na koji Ryan “radi”: Blake Lively je bila na ringišpilu, Olivia je počašćena odlaskom u akvapark, pa je za pretpostaviti da Gosling nadoknađuje neke propuštene trenutke iz detinjstva. 

Prva koja je sigurno sve spremna da mu oprosti trenutke koji su možda pomalo bizarni, jeste britanska novinarka Laurie Penny, koju bi u Njujorku udario taksi da je Ryan nije na vreme povukao s puta. Glumac je inače tu samo slučajno prolazio. Isto tako Ryan je bio u prolazu i kada je naišao na nešto što je nalikovalo na početak tuče, ali akteri tog incidenta nisu mu nužno zahvalni kao novinarka. Gosling se umešao kada je ugledao dva muškarca kako “reže” jedan na drugoga dok obojica potežu za neki četvrtast predmet. Rayan ih je odvukao na pločnik i naterao da se razdvoje da bi tek kasnije shvatio kako je jedna zavađena stranka slikar, a druga lopov koji je pokušao da mu ukrade delo.

“Više mi neće pasti na pamet da tako reagujem”, kajao se Gosling. Ne bi čudilo da mu je silan ugled koji ima u filmskom svetu i globalna groznica koja trese obožavatelje malo udario u glavu. Malo ko bi ostao ravnodušan da počnu da izlaze bojanke s njegovim likom, da se pojavi ekstenzija Google Chroma koja svaku stranicu pretvara u oltar s njegovim slikama ili da se kao neispunjena želja za filmski poljubac pojavi na listi takva legenda kakva je Diane Keaton.

Rayan Gosling je iz veze sa Evom Mendes dobio dve ćerke - Esmeraldu 2014. i Amadu 2016. godine. Dugododišnju vezu sa prelepom Evom Mendes i svoj porodičan život glumac drži u tajnosti koliko je to god moguće, a sve je iznenadio Goslingov govor na prošlogodišnjoj dodeli Zlatnih globusa kada je osvojio Oskara za "La La Land" u kome je ponovo zaigrao sa koleginicom Emmom Stone.

Romantičan film, mjuzikl osvojio je i publiku i kritičare, a Gosling je još jednom pokazao svoj talenat, ne samo kada je gluma u pitanju već i muzika i ples.

"Nećete dospeti ovde ako ne stojite na ramenima planine ljudi koji vas podržavaju. Dok sam ja pevao i plesao i svirao klavir i imao jedno od najboljih iskustava koje sam doživeo na filmu, moja dama je odgajala našu ćerku, bila trudna s našim drugim detetom i pokušavala da pomogne bratu da pobedi rak. Da ona nije preuzela na sebe sve to kako bih ja ovo doživeo, danas bi tu stajao neko drugi. Draga, hvala ti", rekao je glumac za kojim luduju milioni žena širom sveta. Nakon ovakvog govora u njihovim očima porašće zasigurno još i više.

Izvor: Stil

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/