Jacqueline Kennedy Onassis: Životna priča najpoznatije prve dame u istoriji Amerike

Tokom izbora za drugi senatorski mandat, John je uvidio da su mase na skupovima uvek veće kad je uz njega stajala Jackie. Nakon pobede javno je istaknuo kako je njegova supruga bila jednostavno neprocenjiva u celoj kampanji i tako joj odao i javnu zaslugu. 

Istoričar Arthur M. Schlesinger kasnije je tvrdio da je Jacqueline bila politički osveštena i upućena i mogla je bezobzirno da proceni bilo koju situaciju. Svom suprugu je bila od velike koristi i tokom predsedničke kampanje, a doprinijela je njegovom uspehu i dopadljivosti među glasačima i tako što mu je davala stilske savete.

I sama je privlačila veliku pažnju svojim modnim izborima, a na naslovnim stranama magazina pojavljivala se kao jedna od najbolje odevenih žena sveta koja je gajila posebnu ljubav prema kreacijama francuskih dizajnera.

Zahvaljujući elegantnom i decentnom stilu prva dama Sjedinjenih Američkih Država vrlo je brzo postala modna ikona koju su mnogi želeli  da kopiraju. Osim njenih odevnih kombinacija, mnogi su želeli da "posude“ i njenu čeličnu snagu s kojom je susretala brojne životne nedaće. 

Jackie Kennedy je poput dame podnosila sve životne izazove. Stajala je uz svog supruga uzdignute glave čak i kada se pričalo o njegovim  aferama, a pogotovo kada su u središtu nagađanja bile slavne dame poput Marilyn Monroe. 

"Mislim da je jedna od najvažnijih uloga prve dame da se brine o predsedniku tako da on može nabolje da služi ljudima," priznala je Jackie Kennedy. 

Pokazala je nadljudsku žensku snagu kad je uspela da preživi ono što ni jedan roditelj ne želi da doživi – smrt svoje dece i opet zatrudni s nadom. 

Kennedyjevi su, naime, bili ponosni roditelji kćerkice Caroline, koja je rođena 27. 11. 1957. godine, i sina Johna koji je došao na svet tri godine kasnije. Obe trudnoće su bile teške, a Jackie je bila podvrgnuta carskom rezu.

Carskim rezom rodila je drugog sina Patricka 1963. godine, kojem je odmah dijagnostikovana teška bolest pluća i zbog koje je beba umrla nakon 39 sati. Pretpostavlja se da je upravo ovaj traumatični događaj zbližio Jackie i Johna, koji su pronašli podršku jedno u drugome nakon ove tragedije.

Jacqueline je bila uz svojeg supruga i onog kobnog jutra 1963. u Dalasu kada je izvršen atentat na njegov život. John je preminuo nekoliko sati kasnije od posledica ispaljenih hitaca, a Jackie je u velikom šoku i tuzi bila od neizmerne pomoći Lyndonu B. Johnsonu koji je preuzeo ulogu američkog predsednika. 

"Prošla sam kroz svašta i mnogo patila. Ali isto tako imala sam dosta srećnih trenutaka. Svaki trenutak u životu je drugačiji. Dobro, loše, izazovi, radost, tragedija, ljubav i sreća – svi su oni ispresecani u jednu neopisivu reč koja se zove život. Ne možeš da odvojiš dobro od lošeg, i možda nema potrebe da se to uopše i čini", priznala je Jackie Kennedy.

Kako je preživela muževljevu smrt Jackie pročitajte na sledećoj stranici: 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani ‹ Prethodna 2 / 3 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...