Siva zona bontona se povećala, a kada je o danu večanja reč u njoj plivaju pitanja novca, zvanica i porodičnih odnosa. Koga na kraju poslušati? Sebe, naravno - i ELLE

Da li je u redu da se poklanja novac?

Trebalo bi: Nekulturno je ljudima darivati novac iz nekoliko razloga: sa jedne strane, tako se eksplicitno daje do znanja da ga primalac nema dovoljno, što je svojevrsna uvreda, a sa druge, pokazuje se nedovoljno poznavanje domaćina da bi bio odabran pravi poklon ili odsustvo vremena i/ili želje da se on kupi. Kada se podvuče crta, voljeni par zaslužuje više od toga i to ne u finansijskom, nego u smislu posvećenosti.

ELLE presuda: Na početku zajedničkog života mladim bračnim parovima potrebno je vrlo jednostavno - sve. S obzirom na to da u našoj državi ne postoje registri po robnim kućama gde bi se mogao odabrati poklon sa liste koju su mladenci sami predložili, u redu je pokloniti novac. Ta suma će im možda pomoći da kupe auto ili otputuju na egzotičnu destinaciju.

Kada je o dress codu reč, sme li da se obuče bela ili crna haljina? Farmerke, patike?

Trebalo bi: Da bi bila u centru pažnje, i da bi se naglasile njena nevinost i čistota, tradicionalno je samo jednoj devojci dozvoljeno da nosi belu haljinu na svadbi. Crnina se uvek vezivala za žalost, te se izbegavala u širokom luku. Sportska garderoba rezervisana je za neformalne trenutke, kao i denim i nikako se ne slaže sa ruzmarinom.

ELLE presuda: Kada je o modi reč, svako pravilo može se malo zaobići. Svakako ne bi trebalo nositi od glave do pete čisto crne ili čisto bele outfite. Torbe, cipele, kaiševi i marame u drugoj boji ili zanimljivom printu unose taman dovoljno poželjne pometnje. Teksas, poliuretan i vazdušne đonove trebalo bi i dalje izbegavati jer umanjuju svečanost same situacije. Neformalnosti u prilog, lan je uvek bolje rešenje.  

Kakav je protokol oko zvanica +1?

Trebalo bi: Niko ne bi trebalo da dođe sam. Ranije su pozivani ne samo partneri i partnerke nego i čitave porodice koje bi se onda na sam dan svadbe upoznavale sa bračnim drugom sa kojim nisu u srodstvu. Na mestu proslave bilo je u proseku 100 dragih i poznatih i minimum isto toliko nepoznatih ljudi.

ELLE presuda: Na dan večanja par bi trebalo da bude okružen voljenim ljudima. Skoro svaki put kada im pogled prođe preko svatova, bilo bi dobro da padne na nekog dragog. Osobe +1 dobrodošle su samo ako ih mladenci lično poznaju, vole ih i druže se sa njima. U suprotnom, i pozvani gost neće moći da se opusti jer će provesti mnogo vremena animirajući svoju zalutalu polovinu.   

Ko plaća svadbu?

Trebalo bi: Naravno, roditelji. Oni su ti koji „žene sina“ ili „udaju ćerku“, i svakako imaju više finansijskih sredstava, iskustva i kontakata od svoje dece.  

ELLE presuda: Sve više mladenaca stupa u brak u poznijim godinama, sa razvijenim karijerama i bankovnim računima koji mogu da pokriju troškove njihovih želja. Roditelji, ako baš žele da učestvuju, mogu da pomognu u nekom aspektu, odnosno da plate muziku, restoran ili dekoraciju. Samo finansijska sloboda garantovaće mladencima i slobodu oko svih aspekata svadbe. 

Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/