Koliko često koristite Facebook? Sve manje i manje, zar ne?

Društvena mreža koju je Mark Zuckerberg osnovao 2004. godine i koja ima 2.2 milijardi aktivnih korisnika mesečno širom sveta, prošla je od perioda kada smo stalno "visili" na njoj, preko povremenih "ulaza" do trenutka kada evidentno postaje mreža za starije korisnike. A kada kažemo starije mislimo na 45 +.

Klinci su odavno na Snapchatu, omladina i tridesetogodišnjaci na Instagramu, te nas ne čudi što najnovije analize pokazuju kako Facebook, prva "zaraza" Milenijalaca i generacije Z gubi pažnuju i prisutnost mladih.

Evo ja ću da budem iskrena: Fejs otvorim ujutru radi posla, držim ga na stranici brenda i to je to. Odreagujem na notifikaciju tek kada je vidim, a uveče ako uđem, ne zadržim se duže od 10 minuta čisto da proverim explorer sekciju zbog praćenih stranica radi posla i prebacim se na Instagram.

U razgovoru sa mojom generacijom pa i mlađim shvatila sam da Facebook ljudi i dalje imaju radi kontakta i nekih uspomena, i da primećuju kako su na mreži najaktivniji članovi njihove porodice: mame, tetke, ujne, strine.

Zašto fejs gubi omladinu? Nekoliko je razloga za to, ali vlada mišljenje da Facebook više nije "kul", kao i da za razliku od tada kada je bio jedini tog tipa sada mladi imaju pored njega još nekoliko zanimljivih mreža za komunikaciju. Analize pokazuju isto da mladi više ne žele da prave dugoročne uspomene, već kratkoročne što im Snapchat i Instagram pružaju.



Šta kažu predviđanja?

U 2018. broj korisnika Facebooka u SAD trebalo bi da padne za 5,6 odsto u starosnoj grupi od 12 do 17 godina, odnosno za 5,8 odsto u grupi između 18 i 24 godine. 

"Ovo je prvi put da eMarketer predviđa pad korišćenja Facebooka kod mladih starosti od 18 do 24 godine", saopšteno je. 

Taj centar predviđa da će u 2018. godini Facebook izgubiti dva miliona korisnika mlađih od 25 godina. Dok Facebook gubi, Snapchat privlači i trebao bi da dobije 1,9 miliona novih korisnika mlađih od 25. Nešto manje - 1,6 miliona novih korisnika koji su odustali od Facebooka, trebao bi da privuče Instagram. 

U SAD je Instagram i dalje važniji od Snapchata po ukupnom broju korisnika koji je porastao 13,1 odsto u godinu dana na 104,7 miliona. Facebook, s druge strane, nastavlja da osvaja stariju populaciju i ima konstantan broj korisnika od 169,5 miliona. 

"Snapchat bi mogao da privuče i starije korisnike ako redizajnira svoju platformu i pojednostavi upotrebu", kaže Debra Aho Vilijamson, analitičarka eMarektera. 

"Ali pitanje je hoće li mladi i dalje smatrati da je Snapchat 'cool' ako se njime počnu koristiti njihovi roditelji i dede i bake", kaže Vilijamson i podseća da je "upravo je to situacija s kojom se sada suočava Facebook".  

Tekst: A.D (Elle.rs) / N1

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/