Elle Srbija nije ovoga puta bio deo još jednog globalnog projekta kuće, ali je snažno podržao i pozdravio inicijaciju istog.

U nastavku pročitajte šta su neke od urednica odgovorile na pitanja vezana mahom za osnaživanje lepšeg pola.

Koliko odeća može ženu da učini samouverenijom? Postoje li neka pravila?

"Umesto da pratite trendove, nosite ono što vam odgovara, ono u čemu se osećate prijatno i opušteno. Kada ste u žurbi obucite nešto jednostavno: monohromatsku paletu i klasičan kroj i odaberite dobar aksesoar koji će kompletnu kombinaciju osvežiti. Kada ne žurite, igrajte se s odećom. Tako ćete sigurno otkriti i neke nove modele koji vam odgovaraju." - Xiao XUE (urednica kineskog Elle izdanja)

"Mislim da svako od nas ima omiljene komade, one u kojima se oseća sigurno, samouvereno i opušteno. U sferi jeansa zna se da ukoliko želite da izdužite i stanjite butine, birate zvoncare, dok se za baggy opredeljujete ako volite nonšalanciju." - Katell POULIQUEN (Deputy Editor nin Chief / Features)

"Samouverenost je ono što imate u sebi, to je nešto što ne možete forsirati. Kada probate neki model haljine, i u njemu se osetite dobro, sigurno, to je onda pokazatelj da je ta haljina pravi model za vas. Moda ume da nas forsira da pratimo trendove, a mislim da je vrlo bitno da budemo svesni svog tela, svog stava." - Danda SANTINI (glavna urednica italijanskog izdanja)

Kako da se žene osećaju samouvereno po pitanju svog tela, bez obzira na broj kilograma, godine i boju kože?

"Morate da prihvatite da to što ste drugačiji, čini vas u startu prelepim. Perfekcija ne postoji, te moramo da se borimo protiv stereotipa i da sami mi, damo primer drugima. Mislim da su društvene mreže pomogle dosta da se slika o ženi i njenom telu promeni, približi proseku, tj realnoj slici." - Susana Barbosa (urednica brazilskog izdanja)

"Mislim da danas prosto ne postoji žena koja se oseća nesigurno oko svog tela, bez obzira koliko to telo bilo 'savršeno'. Probajte da se fokusirate na to što je pozitivno, i na to što vas čini jedinstvenim." - Edine RUSSEL ( urednica holandskog izdanja)

"Žene imaju običaj da se upoređuju sa poznatim damama i manekenkama koje imaju savršena tela, zaboravljajući da te iste dame imaju ceo tim trenera i nutricionista koji provode sa njima sate i sate fokurisani na njihovo telo. Moj savet je da se ogledate u ogledalu, bez šminke. Dok god možete sebe opušteno i objektivno da pogledate, znaćete šta treba da uradite sa telom." - Soonyoung CHOE ( urednik korejskog izdanja)

Kako da se žena oseti samouverenom unutar veze, a da opet ostane verna svojim standardima?

"Mislim da tajna uspešnog braka ili veze ne leži u tome koliko ne date na sebe i držite se svojih principa, već koliko ste spremni da pristanete na kompromis. Taj konflikt unutar sebe ili 'ostati veran sebi, ne izgubiti sebe', uvek ćete imati, ne samo u odnosu sa partnerom, već i sa porodicom. Ali prav odnos je onaj u kom ste naučili da popustite, napravite kompromis. Upravo to će vas možda najviše naučiti time ko ste, i kako da budete svoji u nekim izazovima." - Xiao XUE (urednica kineskog izdanja)   

"Tri stvari su tu najbitnije. Prvo je bitno ostati nezavistan, posebno finansijski. Tu se krije moć. Zato nastavite da radite kad se udate, birajte da budete uspešni, ne prekidajte prijateljstva i konktakte, i ne odustajte od hobija. Drugo, imajte na umu da ste sada u vezi i da je otvorena i iskrena komunikacija, baza dobre i jake veze. Pratite i zanimajte se za stvari koje vaš dragi voli. I treće, poštujte se međusobno." -  Sabine NEDELCHEV ( urednica nemačkog izdanja)

"Dobar, dugoročan brak je umetnost života, konstantno davanje i primanje, zato je bitno da vas još na početku partner prihvati takvim kakvim jeste. Tokom braka i vi i partner menjate se i prilagođavate jedno drugom. Pomažete se, podižete decu, podstičete jedno drugo da budete najbolja verzija sebe. Naravno, očekujte i trzavice i probleme, i svađe ali imajte na umu da je svaki konfikt prilika da naučite nešto jedno o drugom, i da se svađate sa osobom u koju ste se zaljubili." - Danda Santini (urednica italijanskog izdanja)

Kako da žene budu samouverene na radnom mestu?

"Znanje je moć. Što više znate o svom poslu, industriji za koju radite, više ste samouvereni da uđete u bilo koju diskusiju, izborite se za sebe i svoje ideje. Takođe je bitno da nikada se ne plašite da postavite pitanje, i priznate da nešto ne znate. To je isto pokazatelj da vas nije sramota što ne znate baš sve. Meni ume da pomogne spisak ciljeva, kako dnevnih, tako i onih godišnjih. To me drži fokusiranom i motivisanom." Vanessa CRAFT (urednica kanadskog izdanja) 

"Četiri ključne stvari imajte na umu. Prva, ne plašite se. Strah od neuspeha ili strah od neznanja, sramote, kritike uvek će vas držati jedan korak nazad od uspeha. Drugo, prestanite toliko sebe da kritikujete i da budete oštri prema sebi. Dajte sebi predah, priliku da neki posao uradite kako treba, a ne na najsavršeniji način. Treće, izgradite i čuvajte kontakte jakih, uspešnih žena. Ništa nije toliko stimulativno od grupe žena koje su uspele. Žene su uvek najjače kada su u grupi. I poslednje, ali nikako manje bitno: naučite da prihvatite kompliment i da se na njemu zahvalite." - Cia JANSSON ( urednica švedskog izdanja)

"Budite najbolje u svom poslu, i samopouzdanje neće izostati. Ako treba trudite se više, pripremajte se duže za bitan sastanak, predlažite ideje i kada to od vas niko ne traži. Kada budete ponosni na ono što ste uspeli, i vaša kompanija i nadređeni će takođe biti." - Lotte JEFFS (zamenik urednika britanskog izdanja)

Kako da se žene bore protiv seksizma i diskriminacije?

"Sestrinstvo nije česta opcija i pojava, a prekopotrebno je ukoliko želimo da dobijemo ovu bitku." - Susana BARBOSA ( urednica brazilskog izdanja)

"Ukoliko primetite da je bilo ko u vašem okruženju napadnut, verbalno ili fizički, morate odmah da reagujete, i rečima i delima. Nikada, ali nikada ne žmurite nad diskriminacijom, seksualnim uznemiravanjem ili nad bilo kojom povredom ljudskih prava. Žene koje ne ćute su one koje su jake." - Sabine NEDELCHEV (urednica nemačkog izdanja)

"Nema ništa gore od ignorisanja, ali napad nije najbolja opcija. Ovo su problemi koji postoje od nastanka sveta, mi moramo da nastavimo da radimo na promovisanju jednakosti, kao što smo radili do sada. Pokažite koliko ste pametne, inteligentne, uspešne i da vredite. To je naše najbolje oružje u borbi protiv diskriminacije, seksizma i drugih problema sa kojima se žene suočavaju." - Bendetta POLETTI ( urednica španskog izdanja). 

Priredila: PATRICIA NAGY (Elle international)

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/