Već dugo postoje zakoni koji sprečavaju mlade da nabave cigarete, alkohol i oružje, ali sada je tu i predlog jednog zabrinutog roditelja iz Kolorada koji smatra da bi slično ograničenje trebalo da postoji za nešto što smatra velikom pretnjom za decu: smartfone ili pametne telefone.

Tim Farnum, anesteziolog iz Denvera, pokušava na glasanje u Americi da stavi inicijativu koja bi sprečila decu mlađu od 13 godina da kupe smartfon.

Ideju je dobio gledajući sopstvenu decu koja jednostavno ne mogu da ispuste telefon iz šaka. "Uzeli bi telefon i zaključali se u sobe i promenili se."

Da bi zabrana stigla na glasanje, potrebno je preko 300 hiljada potpisa do novembra 2018. godine. 

Ukoliko uspe u ovom naumu, radnje bi morale da postave starosnu granicu za kupovinu pametnih telefona. Ako bi se prekršila ova zabrana, kazne za poslodavce iznosile bi od 500 do 20.000 dolara. Najnovija istraživanja pokazuju da korišćenje pametnih telefona izaziva zavisnost vrlo sličnu onoj kockarskoj, a zavisnost je utoliko veća ukoliko je osoba koja koristi telefon mlađa.

Tako jedan od podataka govori, da prosečna odrasla osoba pogleda svoj telefon 150 puta u toku dana.

Dovoljno da se deklariše kao zavisnost?

Mi kažemo: Da.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/