Posao: Ne smete se odreći ovih 8 pravila da biste uspeli

foto: Instagram/street_style_paris

Ne samo da je poslovni bonton važan, već vam neke od ovih stavki mogu značajno olakšati ili otežati stanje na radnom mestu.

Verovali ili ne, lepo ponašanje je i danas važno na radnom mestu - čak iako svojim šefovima češće šaljemo mejlove i poruke nego što s njima razgovaramo uživo.

Diane Gottsman, stručnjak za bonton i osnivačica Teksaške Škole za Protokol, objašnjava: "Naše ponašanje ostavlja trajan utisak koji može uticati na to kako nas kolega, šef, klijent ili prodavac vidi kao profesionalca, a pravilno ponašanje stvara istinske odnose koji su pozitivni i trajni."

S druge strane, "loši maniri mogu da naškode vašu reputaciju, što vam može direktno oštetiti vašu karijeru", kaže Pamela Eyring, predsednica Vašingtonske Škole za Protokol. "Kolege mogu pomoći ljubaznoj osobi da napreduje, ili usporiti napredak osobi sa lošim manirima, ograničivši njen razvoj i prilike za uspeh."

Iako vam niko ne govori da treba da postanete lokalna ikona bontona, pametno je - i poslovno mudro - da se držite nekih pravila lepog ponašanja na radnom mestu. Evo osam takvih.

Poštujte privatnost svojih kolega

Zavirivanje u radni prostor kolege je no-no, kaže Annette Harris, predsednica i osnivačica Show up!-a. Uvek se ponašajte kao da su kolege iza vrata, i "pokucajte" pre nego uđete u njihov prostor. Uz to, držite se podalje od njihovih stvari. "Bilo da je u pitanju poruka, mejl, papir u štampaču ili na stolu, ako vaše ime nije na njemu ne čitajte ga i ne dirajte ga," kaže Gottsman.

Budite ljubazni, pitajte pre nego što planirate nešto da uzmete

Svi smo mi uzeli nečiju hemijsku u žurbi - i nikad je nismo vratili. Ali, kako tvrdi Eyring, ništa ne razbešnjava kolege više od uzimanja - i gubljenja - njihovih stvari bez pitanja. "Setite se šta su vas roditelji učili kad ste bili mali", kaže Eyring. "Nikada ne uzimajte ništa bez pitanja, a ako ste već uzeli, što pre to vratite."

Ustanite da biste nekome ukazali poštovanje

Kada šef uđe u prostoriju, prestanite da buljite u telefon, kaže Jodi Smith, predsednica Mannersmith Etiquette Consultinga. "Trebalo bi da ustanete i pozdravite ga/nju", kaže i dodaje da se to odnosi na svakoga ko uđe u vašu kancelariju. Nije važno gde ste niti koga pozdravljate, jer je "ustajanje znak poštovanja".

Ne šaljite u mejlovima pitanja koja zahtevaju brz odgovor

Potrebno vam je da vam kolega brzo pošalje izveštaj. Ali umesto da ustanete i odete do njegovog radnog mesta koje je udaljeno pet metara, šaljete mu e-mail. "To je uobičajen potez milenijalaca", kaže Harris, "jer oni često pokušavaju da izbegnu susrete licem u lice s kolegama, kao kugu. Slanje poruke ili mejla možda deluje praktičnije, ali time rizikujete da ispadnete lenji ili asocijalni - što nije baš najbolji način da zaradite tuđe poštovanje."

Pazite šta pričate

Smatrajte radno mesto zonom u kojoj nema psovanja, kaže Eyring. "U kancelarijskom okruženju, oko vas se nalaze ljudi različitih vera, porekla i moralnih vrednosti", ističe ona. "Kad se u obzir uzme ta raznolikost, morate paziti da iz govora izbacite psovke, omalovažavanje i ostale uvredljive reči". Probran rečnik će učiniti da delujete veoma kulturno.

Zahvaljujte se

Pisane poruke svih vrsta deluju kao izgubljena umetnost, ali je pokrenite ponovo u kancelariji: ručno pisane zahvalnice. "Ručno pisana poruka zahvalnosti je jeftin a efektan način da pokažete svoj profesionalizam", kaže Smith. Pošaljite jednu takvu potencijalnom poslodavcu i zahvalite mu na razgovoru, kolegi na pomoći, ili šefu na povišici.

Govorite tiše

Možda samo strastveno govorite o svom projektu. Ali podizanje glasa dok pričate - ili korišćenje spikera na telefonu - smeta ljudima oko vas, ističe Harris. "Tim gestom svojim kolegama poručujete da ne cenite njihov rad, a tako nećete steći prijatelje na radnom mestu. Ako već morate da pričate glasno, idite u konferencijsku salu ili drugi deo kancelarije."

Budite uredni

Puno gafova se dešava u kancelarijskoj kuhinji, kaže Gottsman. Naravno, neki ljudi prave nered i za svojim radnim stolom. Gledajte da očistite iza sebe u prostoru koji delite sa drugima i ne donosite hranu jakog mirisa na posao, kaže Gottsman. Kokice su ok - ako ih podelite s drugima.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...