Ćerka novog američkog predsednika, bivša manekenka, a sada uspešna poslovna žena, i njen muž, bogati njujorški preduzetnik, nametnuli su se kao uticajan par u Beloj kući: ona će pomagati ocu kao i tokom kampanje, a njen suprug, koji mu je pripremao govore, postaje mu glavni savetnik.

Kada je Donald Trump, novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, na svečanoj inauguraciji u Vašingtonu preuzeo tu odgovornu dužnost, dobar deo Amerike, pa i sveta, opravdano ili ne, to je dočekao sa strahom i zabrinutošću za budućnost: hoće li se Trump ponašati u skladu s često kontroverznim izjavama koje je davao u predizbornoj kampanji i može li se od jednog prepredenog biznismena i bivše zvezde reality showa očekivati da razborito upravlja zemljom?

Nepoznanica je mnogo, ali jedno je sigurno: najveću podršku u Beloj kući Trumpu neće, kao što je uobičajeno, pružati prva dama, ne baš slatkorečiva Slovenka Melania, nego prva kći i, bez presedana, prvi zet.

Porodica uvek igra važnu ulogu u predsedničkim izborima, ali dok je Melania tokom kampanje uglavnom sedela u pozlaćenom stanu u Njujorku, u kojem, čini se, namerava ostati i nakon inauguracije, barem dok njen i Donaldov sin Barron ne završi školsku godinu, Trumpova kći Ivanka (35), bivša manekenka i uspešna poslovna žena, i njen muž Jared Kushner (35) otišli su ne korak, nego nekoliko koraka dalje.

Već u predizbornoj trci bračni par se, koji je u tom razdoblju dobio i treće dete, nametnuo kao Trumpov najjači savetodavni tim, s tim da je Jared, biznismen koji se bavi nekretninama i vlasnik je lista New York Observer, uglavnom radio iza scene, sastajući se s političkim figurama i pripremajući Trumpu govore, dok je Ivanka izlazila u javnost, najavljivala oca u ključnim trenucima, davala intervjue i susretala se s različitim aktivistima, uključujući i Leonarda Di Caprija s kojim je razgovarala o klimatskim promenama. Uvek je, međutim, najglasnije insistirala na pitanjima koja su joj i lično važna, a to su ženska prava, podrška zaposlenim ženama i njihovim porodicama. 

To nije uvek bilo lako, kad se uzme u obzir da Trumpa optužuju da je mrzitelj žena, seksista, pa i zlostavljač.

Baš kad je Ivanka, visokopozicionirana u porodičnoj kompaniji Trump Organization i vlasnica sopstvene modne i draguljske linije, završila svoju drugu knjigu "Zaposlene žene: nova pravila uspeha", koja izlazi u martu, te ponosno objavila naslovnicu na Instagramu, u javnost su procurili snimci na kojima se njen otac hvali kako je hvatao žene za polne organe.

Ipak, sa sebi svojstvenom disciplinom, Ivanka, poznata kao radoholičarka koja ponekad na poslu provodi i po 19 sati, stoički je savladala tu mučnu situaciju i nastavila slati pozitivne poruke. I to ne bez temelja; pod njenim uticajem, Trump je već najavio nove zakone o porodičnim odnosima, pomoć u brizi o deci i porezne olakšice za zaposlene roditelje.

I dok Ivanka i dalje ostaje snažna, i kako se čini neslužbena očeva podrška, Jared dobija uticajno mesto višeg savetnika u Beloj kući, što znači da će dati ostavku na mesto CEO-a porodične kompanije za nekretnine i izdavača NY Observera kako bi se posvetio svojoj novoj političkoj karijeri.

Nema sumnje da time Ivanka i Jared postaju najmoćniji par u Vašingtonu, u koji se se upravo sele, a nije preterano reći i najmoćniji na svetu.

PageBreak

Naslednica na baušteli

Teško da je Jared slutio takav rasplet događaja kad se 2009. nakon dve godine veze venčao s Ivankom.

Pre toga su jednom raskinuli, navodno zbog religije, a možda i zbog mešanja Jaredove mame Seryl, ali nesporazum su prebrodili na jahti Ivankinog dobrog prijatelja, medijskog maga Ruperta Murdocha, uz pomoć njegove tadašnje žene Wendi, a Ivanka je nedugo zatim prešla na judaizam. Svadba je priređena u Trumpovom golf-klubu Bedminster, mlada je nosila venčanicu Vere Wang, a zvanice su na poklon dobile papuče sa imenima Jareda i Ivanke i porukom "Sjajan par".

A čini se da i jesu. Dvoje mladih ljudi po mnogo čemu je slično: oboje su radni i ambiciozni, oboje potomci veoma imućnih porodica, odrasli u raskoši. Ivanka je detinjstvo provela u stanu od 3000 kvadratnih metara na vrhu Trump Towera, sa pogledom na Central Park i najskuplje nekretnine na Menhetnu, a prvi sused joj je bio kralj popa Michael Jackson.

Jared je odrastao na golemom imanju u Nju Džerziju kao jedno od četvoro dece nekretninskog maga Charlesa Kushnera, potomka Židova koji su pobegli pred holokaustom, čije je carstvo u jednom trenutku obuhvatalo 250 hiljada stanova na severoistoku zemlje. I Jared i Ivanka pohađali su najbolje privatne srednje škole i prestižne fakultete, ona Wharton, on Harvard za razliku od mnogih bogataških sinova i ćerki, nisu se pretvorili u razmažena čudovišta. Naprotiv, od početka srednje škole svakog leta su vredno radili, jer tata Kushner nije verovao u letnje praznike, baš kao ni tata Donald Trump i mama Ivana, bivša manekenka i češka reprezentativka u skijanju. U obe porodice su deci odmalena usađivali radne navike i učili ih disciplini.

"Išli smo s tatom u kancelariju, radili na gradilištima. Naučili smo što znači raditi" jedne prilike rekao je Jared, a Ivanka se seća kako je već sa 15 godina pomagala šefu gradilišta Trump World Towera. Ali premda se njegova imovina tada merila u milijardama, Trump nije ćerku učio rasipanju.

Kad mu je jednom nakon škole zatražila kreditnu karticu da sebi kupi novi kupaći kostim, Donald je mirno rekao: "Misliš da ti zaista treba još jedan kupaći?" i nije joj dao karticu. Možda zato novac koji je zaradila u srednjoj školi kao manekenka, snimajući kampanje za Tommyja Hilfigera i noseći Versaceove revije, Ivanka nije spiskala na provode u noćnim klubovima, šampanjac i drogu, kao mnoge bogate naslednice, nego ga mudro investirala.

PageBreak

Nakon diplome Ivanka se zaposlila u jednoj nekretninskoj kompaniji, a s obzirom na to da je, kao i otac, opsesivno tačna, prvog dana na posao krenula je u šest sati da ne zakasni; kad je pre pola sedam stigla u kancelariju, tamo još nije bilo ni žive duše!

Jared je, pak, nakon diplome prava na Sveučilištu u Njujorku počeo da radi u kancelariji javnog tužitelja Menhetna, ali tada mu je skandal promenio život. Njegov otac je 2004. završio u zatvoru zbog utaje poreza, a Jared je sa svoje 24 godine morao preuzeti očev biznis i sačuvati porodičnu povezanost- i s tim se novim obvezama uspešno uhvatio u koštac.

"Ta me priča naučila da se ne grizem zbog stvari koje ne mogu da kontrolišem". izjavio je Jared koji je vremenom nakupio nekretnine u vrednosti od oko 14 milijardi dolara, i to u četvrtima u usponu kao što su Dumbo u Brooklynu, East Village, Astoria i Queens.

Par se, pak, uselio u dvospratni stan od 400 čkvadratnih metara u Trumpovoj zgradi na Park Avenue, koji im je dizajnirala čuvena Kelly Behun u jednostavnom, modernom stilu, s prefinjenim detaljima kao što su stolice Mies van der Rohea i Eamesa i rasveta Lindsey Adelmann te odlično opremljenom kuhinjom. Iako Ivanka do udaje nije znala ni jaje da skuva, naučila je, što joj nije teško palo jer i inače ne prestaje učiti nove veštine, od stranih jezika do kompjuterskih programa.

Večera za muža

"Ima nečeg vrlo ženstvenog u tome da mogu dočekati muža s večerom kad se vraća s posla", izjavila je Ivanka i istaknula da joj je najbolji dar od muža štapni mikser, jer obožava da kuva krem supe. No, da bude jasno, tim ženstvenim poslom Ivanka se, prema ličnom priznanju, bavi možda jednom nedeljno. Inače se posvećuje poslu, baš kao i Jared.

"Volim kad je Jared do kasno u kancelariji" rekla je i priznala kako uveče ona i muž sede jedno kraj drugog sa svojim laptopima i rešavaju poslovne obaveze, dok je u svojoj prvoj knjizi pod naslovom “Trump Card” opisala kako u tipičnom radnom danu ustaje oko 5:30, između 6:30 i 7 sati u kancelariji odgovara na poštu, do 18 sati je na sastancima i konferencijskim pozivima, s posla odlazi oko 21, a na posao redovno navraća i nedeljom, što je naučila od Murdocha.

Doduše, taj se ritam pomalo promenio od momenata kada su na svet došla deca, a Ivanka, koja često na Instagramu objavljuje porodične fotografije, nedvosmisleno daje do znanja što joj je najvažnije.

"Imam nekoliko vrlo važnih uloga, ali majčinska će mi uvek biti najdraža", napisala je uz sliku ćerkice Arabelle Rose (5) i sinova, troipogodišnjeg Josepha i Theodorea koji će za dva meseca napuniti godinu.

Kako bi izbegla kritike kojima je bila izložena, da svoje javne nastupe s izabranim predsednikom koristi za promociju vlastitih proizvoda, kao što je narukvica za 10.800 dolara koju je nosila u TV emisiji "60 Minutes" - Ivanka će, kao i njen suprug, odstupiti sa svih poslovnih funkcija u svojoj i porodičnoj kompaniji i posvetiti se potrazi novog doma u Vašingtonu i brizi o deci. Ali neće odustati od toga da savetuje oca.

Izvor: Gloria.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/