Bez brige, knjiga je uvek pravo rešenje. Iako je poznato da se ukus razlikuje od osobe do osobe, kako u svemu, tako i na polju književnosti, potrudili smo se da vam preporučimo nekoliko naslova za nju, njega i oboje (za svaki slučaj).

Uživajte u prazničnom čitanju!

Za nju

Beba Bridžet Džouns – Helen Filding

Bridžet Džouns, voljeni Solista i svetski fenomen, vraća se sa trudničkim stomačićem u knjizi „Beba Bridžet Džouns“.

To samoj Bridžet nije bitno, ali njen biološki sat počinje da otkucava. Nakon niza situacija svojstvenih našoj Bridžet konačno ona ostaje u drugom stanju – ali ne baš onako kako je planirala. Njenu trudnoću prate: pečeni krompiri sa sirom, čudnovati saveti Pijanih Solista i Srećnih Majki, potpuni haos na ultrazvuku i vežbe priprema za porođaj, razuzdano ponašanje i romantika, radost i očaj. A nad svim tim se nadvija i oblak neprijatnosti koje donosi pitanje: ko je otac?

Ulica svitaca – Kristin Hana

Tih i miran život Kejt Malarki iz predgrađa Sijetla iz korena se menja kad se u njenu ulicu doseli „najlepša devojka na svetu“ i odluči da se druži upravo s njom. Priroda je bila zaista velikodušna prema Tali – obdarila ju je lepotom, visprenošću i ambicijom, kao da je želela da joj nadoknadi turobne godine ranog detinjstva. Dve devojke su sušta suprotnost jedna drugoj: Kejt je voljeno dete skromnih brižnih roditelja, dok je Tali glamurozna i nedokučiva, ali i željna porodične topline i bezuslovne ljubavi. Talina majka je vetropirast i lakomislen izdanak dece cveća: u njenom srcu ima dovoljno ljubavi za ceo svet, ali u njenom životu nema mesta za brigu o ćerkici jedinici. Tali i Kejt postaju nerazdvojne drugarice, najveći oslonac jedna drugoj i saborci u neizvesnim životnim bitkama. Kroz sukobe i praštanja, ozlojeđenost i pomirljivost, njihovo prijateljstvo održalo se trideset godina; verovale su da će preživeti i jedan nepromišljeni čin izdaje.

„Ulica svitaca“ je priča o prijateljstvu, o generaciji žena čije su smele odluče i spremnost na promene bile njihov blagoslov, ali i prokletstvo i, najvažnije, priča o jednoj ženi, jedinoj koja vas uistinu poznaje, zna šta može da vas povredi ili da vas ozari – priča o najboljoj prijateljici.

Stanarka napuštenog zamka – En Bronte

Ko je ta predivna gospa u crnom koja se uselila u oronuli zamak Vajldfel? Tajanstvena žena koja živi tamo sa sinčićem i starom služavkom, da li je zaista mlada udovica kao što se predstavlja?

Iz spokojne, mirne uljudnosti Helen Grejam zrači neka hladnoća, svi su to primetili, a njena prošlost obavijena je velom misterije. Radoznali susedi na sve načine pokušavaju da otkriju ko je ona i odakle je, ali ne uspevaju da izmame zadovoljavajući odgovor ili bar uzgrednu opasku. Gospođa Grejam jedva da je učtiva prema njima i raspoloženija je da im kaže ’zbogom’ nego ’dobar dan’. Lepa usamljenica dane provodi tako što slika i brine se o malom Arturu – možda i previše revnosno, neko bi mogao da kaže. Prisustvo žene koja se odnosi prema njemu sa neobičnom ravnodušnošću privlači pažnju i Gilbertu Makramu, mlađanom zemljoposedniku strastveno posvećenom svojim imanjima i udvaranju gracioznim mladim damama. Iako Helen deluje kao da je nepoverljiva i prezriva prema čitavom muškom rodu, on uspeva da pridobije njenu naklonost i razvije duboko prijateljstvo sa njom.

Za njega

Kvaka 22 – Džozef Keler

Kultni roman američkog pisca, klasik 20. veka, konačno je dobio svoje novo izdanje u Srbiji!

Početkom Drugog svetskog rata Heler je radio u brodogradilištu dok nije pristupio vazduhoplovnim snagama SAD. Izvršio je šezdeset borbenih misija kao član posade bombardera B-25 u severnoj Africi i Italiji. Iz ovog iskustva rodio se roman po kome je snimljen istoimeni kultni film. Kvaka 22 prožeta je crnim humorom; satirično prikazuje užase rata i moć moderne civilizacije, pogotovo birokratskih institucija, koji uništavaju ljudski duh.

Metro 2035 – Dmitrij Gluhovski

Dve hiljade trideset peta, godina velikih preokreta. Malobrojni preživeli još uvek se kriju po mračnim tunelima Moskovskog metropolitena, podeljeni u gradove-države i koncentrisani samo na to da prežive još jedan dan. Godine u podzemlju već počinju da ostavljaju posledice na ljude, bolesti su sve učestalije, nada da je još neko preživeo polako počinje da kopni. Nekadašnji heroj Artem sada je slomljen i razočaran, stalker omražen zbog preteranog izlaganja radijaciji, a na sve to i brak mu je u krizi.           

Međutim, po cenu da ga proglase ludim, Artem kreće u odiseju kroz podzemni i nadzemni svet, praćen misterioznim starcem Homerom, kako bi dokazao da signal koji je uspeo da uhvati preko radija nije samo varka uma i da zaista, negde na površini, postoji utopijsko mesto Polarne Zore, čiji su stanovnici uspeli da prežive i da očuvaju tekovine civilizacije.

Mračni, polupotopljeni tuneli prepuni su opasnosti i Artem će ubrzo uvideti da svaka stanica ima svoju malu prljavu tajnu. A najveća iznenađenja dočekaće Artema upravo na dnevnoj svetlosti.

Hronike Ambera – Rodžer Zelazni

Serijal „Hronike Ambera“ je klasik fantastike. Sastoji se od deset delova objavljivanih između 1970. i 1991. godine. 

Amber je jedini stvaran svet, a svi ostali svetovi njegovi su odrazi – tek Senke, kojima pripadnici kraljevske loze Ambera mogu da barataju, da ih menjaju, kreću se među njima i možda ih i stvaraju. Kraljevsku porodicu, međutim, rastržu ljubomora i sumnja. Nestanak patrijarha Oberona samo je još pojačao međusobne sukobe i trvenja. Presto je ostao prazan, naslednik nije proglašen i čini se da bi ga ma ko od pretendenata mogao prigrabiti za sebe.

Hronike počinju na Zemlji u Senkama – našoj Zemlji – u bolnici, gde se jedan čovek oporavlja od automobilske nesreće. Pati od amnezije, ali svejedno ga progone sećanja na jedan grad i teraju ga da istražuje: ko je, šta je, kako je tu dospeo i šta se zapravo dešava.

Za oboje

Rekvijem za Adama – Aleksandar Đuričić

Za ljubitelje domaćeg pera, preporučujemo mladog pisca koji predstavlja pravo osveženje na srpskoj književnoj sceni.

Izuzetan psihološki roman, sa naglašenim unutrašnjim tokom misli glavnog junaka, Borisa Hundića, talentovanog pijaniste, sa mnogo ambicija, ali i mnogo strahova i unutrašnjih prepreka. Jedna greška bila je dovoljna da mu život pretvori u pakao i iznese na površinu najmračnije tajne njegove duše, natera ga u beg od odgovornosti, beg od duhova iz prošlosti, a najviše od samog sebe i odgovora na pitanje koje ga muči, a koje će intrigirati čitaoce do poslednje stranice: Šta se dogodilo sa Adamom Adamovićem?

Slepilo – Žoze Saramago

Saramagov roman-alegorija „Slepilo“, pisan opet jedinstvenim i svedenim pravopisom, razgolićuje ljudske reakcije u okolnostima iznenadne epidemije slepila. Kako se talas slepila neobjašnjivo širi, društvo se raspada, a pojedinci, u borbi za opstanak, otvoreno ispoljavaju „animalne“ crte svog karaktera. 

Iza ove prilično mračne slike ljudske prirode skriva se i Saramagova groteskna karikatura diktatorskih režima, kakav je sredinom prošlog veka zahvatio i Portugaliju, i kakav se povremeno uspostavlja u zemljama širom sveta. Kamijeva „Kuga“, Velsova novela „Zemlja slepih“, Kafkin „Proces“ ili Goldingov „Gospodar muv“a, Domanovićev „Vođa“ ili Pekićevo „Besnilo“ – samo su neke od znamenitih umetnički uspelih alegorija kojima se na izuzetan način pridružuje i ovaj Saramagov roman, njegovo najčitanije delo, secirajući psihologiju mase i fenomen vođe na primerima epidemija, ideologija i zaslepljenosti svake vrste.

Čudo – R. H. Palasio

Avgust Pulman je znao da nije običan desetogodišnjak. Osim što je na igralištu često krio lice ispod astronautske kacige, radio je sve što rade i ostala deca njegovog uzrasta: jeo sladoled, šutirao loptu i igrao igrice na kompjuteru. Ipak, navikao je da ljudi gledaju i upiru prstom u njega svaki put kada izađe na ulicu. Navikao je i da ga nazivaju nakazom.

Agi je dečak rođen s deformacijom lica zbog koje nikada nije išao u školu niti je sticao nove drugare, ali se u porodičnom domu osećao bezbrižno i voljeno. Međutim, kada njegovi roditelji odluče da je vreme da izađe ispod staklenog zvona i upišu ga u školu, počinju Agijeve muke: treba se izboriti za svoje mesto u novom okruženju – izbeći maltretiranje, ruganje i odbacivanje.

Borba s predrasudama ne muči samo Agija, već i njegove roditelje, sestru, nastavnike i malobrojne drugare. Svi oni se na različite načine suočavaju kako sa svojim doživljajem Agija tako i s reakcijama okoline.

Autorka teksta je Sandra Bakić Topalović sa bloga Stsh's Book Corner 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/