Ako bi današnjica imala slogan, bio bi “udovolji sebi”. “Pijem/jedem kolač vino zato što je nekom rođendan negde”, “Posmatraj na svaki dan kao da ti je rođendan”.

Narcizam je danas prosto normalna stvar. Prema Google podacima prošle godine je uploadovano 24 milijarde selfija. Častimo sami sebe, slikamo sami sebe, slavimo sami sa sobom kao nikada ranije u istoriji i to bez ikakvog osnova i povoda. Mi smo sami svoj “događaj za pamćenje”.

Ranije bi se na samu spomen reči “ljubav” momentalno pomislilo na drugu osobu, ali sada smo ta osoba mi sami. Kada se i spomene samo-ljubav misli se pre svega na “protok energije”, “wellness”, “spokoj”, a ne na masturbaciju, naravno. I ovaj trend se sve više širi društvenim mrežama: joga poza ovde, zalazak sunca tamo, vaza puna božura pored šolje sa omiljenim toplim napitkom i to sve uz haštegove #metime, #wellness, #blessed. Ali i pored svih artdirigovanih cveća na Intagramu sve više ljudi se u stvarnom životu druži sa (ne)prijateljima kao što su antidepresivi i poveća količina alkohola. Niko nema vremena za sebe i za “samo-ljubav”.

Između posla (a često i dva) i životnih i kućnih obaveza, odmor se svodi na onesvešćivanje na kauču, a ne na kvalitetno introspektivno provedeno vreme sa samim sobom, a ni sa drugima tj prijateljima i porodicom, kada smo već kod toga. Psihološkinja Phillippa Perry kaže: “Danas postoji verovanje da je dužnost svakog čoveka da iskoristi najviše od svog života što može. Ali su istraživanja pokazala da je ono što stvarno čini ljude srećnima činjenje stvari za druge ljude i drugima, a ne sebi”. Sa sruge strane, “ne možete ni sipati iz prazne flaše” i zato je dobro da se prvo pozabavite sobom.

Verujem da će vam trenutno u glavi odzvanja pitanje: “Ali kako?” i zato vam upravo dajem sedam načina koje sam i sama ispobala: 

Terapija plutanjem

Istina je da voda opušta. Kada radite previše ili ste pod bilo kakvim stresom i samo tuširanje može da vas povrati u život. U svetu je sve popularnije, ali se odskora pojavila i kod nas takozvana terapija plutanjem (elegancespa.rs/plutanje).

U pitanju je senzorski kontrolisana sredina tj kapsula u kojoj se u vodi pluta u u super-zasićenom rastvoru maznezijum sulfata. Izolacijom se postiže neutralisanje svih spoljnih stimulansa i mozak se prepušta sam sebi tj teta talasima koji izuzetno opuštaju. Prvo mi je bila potrebna mentalna priprema da ću leći u kapsulu u kojoj ću biti zatvorena 50 minuta. Osim blage klaustvorfobije na početku, generalno ovo je vrlo uspešno iskustvo kada je relaksacija u pitanju. 

Wellness nivo 7/10

Razgovaranje sa sopstvenim odrazom

Prema self-help guruu čuvanoj Louisei Hay, ključ u isceljenju je razgovor sa ogledalom. Prvo sam gledala u sopstvene oči jedno dva minuta, pokušavajuči da ignorišem sve mane i da se fokusiram na sebe kao da sam neka druga osoba. Teško mi je bilo da se koncetrišem generalno, a i bilo mi je izuzetno neprijatno pred samom sobom i dosta teško da izbijem rečenicu iz glave “šta to radis, budalo?”. Posle druga dva minuta u kojima sam sama sebi govorila da se volim osećala sam se dosta glupo, čak mi je postalo dosadno i jednostavno sam se isključila. Ali čitav jedan minut ćutanja kasnije mi je pomogao da nekako prihvatim svoje pale kapke, obrve i nausnice koje nisam izdepilirala, rupicu od ovčijih boginja, ali sam sebe zaista videla realno i pomislila “ma ok si ti, curo, skroz”. 

Wellness nivo 3/10

Izrada “jutarnjih strana”

Iza ove ideje stoji Julia Cameron, a podrazumeva ispisivanje tri strane A4 papira i to čim otvorite oči ujutru. Ovo bi trebalo da se uradi u kontinuitetu, a namenjeno je da razjasni fokus misli, izbistri um, napravi prioritet u mišljenu i delovanju i generalno da iz konfuzije u glavi izvuče ono što je najvažnije na papir, jer kada zaista nešto pročitate videćete da li i koliko ima smisla da vas opterećuje. Ok, lepa je ovo zamisao, ali trebalo mi je da ustanem oko 45 minuta ranije da bih ispisala svoje stranice. Ispalo je više iscrpljujuće nego korisno. Shvatam ideju gospođe Cameron, ali ja jednostavno za ovo nisam imala vremena. 

Wellness nivo 1/10

PageBreak

Tražila sam od prijatelja da podele samnom pet stvari koje vole kod mene

Po knjizi autorke Gale Darling Radical Self Love: A Guide To Loving Yourself And Living Your Dream, ovo treba da vam pomogne da se fokusirate na svoje mane i da vidite sebe iz neke druge perspektive i to najćešće lepše tj onako kako vas voljeni vide. U mom slučaju je ispalo potpuno surotno, jer su se moji prijatelji (jednom kada su shvatili da nije u pitanju zafrkancija) zaista zabrinuli da mi je potrebna pomoć. Pomislili su da sam u nekom teškom psihičkom stanju, a ne da samo želim da pogledam sebe sa vedrije strane. Na kraju su svi samo i rekli po pet predivnih stvari (mislim da su za neke i lagali), samo da bih se osećala bolje. 

Wellness nivo 1/10

Izvela sam sebe na sastanak

Ko može meni bolje da udovolji od mene same? Ne mogu stvarno to da očekujem od dečka, te sam izašla na date sama. Izašla sam u grad bez ikakvog plana. Popila sam koktel u baru koji inače volim, kupila omiljene kobasice u Wurst platz-u i pogledala popup izložbu u Savamaloj koju su stihijski organizovali studenti umetnosti. Na povratku kući sam kupila i neke jeftine minđušice. Provela sam se odlično.

Wellness nivo 8/10

Mindfulness na Goop način

“Zatvorite oči. Proniknite duboko u sebe osetite gde ste”. Ovo je instrukcija sa wellness sajta Goop od Gwyneth Paltrow. “Koja je priroda vašeh daha, Kako se osećate u sopstvenom telu”. Pokušavajući da odgovorim sebi na ova pitanja umesto mira desio mi se - nemir. Mentalni zastoji u toku dana i pokušaj da osetim nešto što nisam ni znala kako da osetim i da li uopšte treba nešto da osećam su me ubecili u paniku. To mi baš nije trebalo.

Wellness nivo 1/10

Sesija wellness hipnoze

Iako ne verujem u samu reč wellness, a “hipnoza” ni da ne pominjem, pokušala sam sa YouTube sesijom hipnoterapeuta Barry Eisena. Njegov glas nie napadan i frustrijajući, uputstva su mu vrlo jasna i psim besmislene rečenice da bi trebalo da živim “u osnaženom životu” bilo je vrlo smirujuće, uveo me je u jedno stanje blage meditacija gde mi je rekao da jedem zdravo, spavam dovoljno i mislim pozitivno. Osećala sam se baš dobro posle. 

Wellness nivo 8/10

Tekst: Milena Petrović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/