Ako uz ručak, na zabavama i proslavama uživate u ukusima različitih vina, onda treba da saznate osnove ovog božanskog napitka.

Različite vrste grožđa, zbunjujuće etikete i čudni rituali prilikom isprobavanja vina, poput mirisanja napitka i mućkanja u čaši često dovode do toga da ovom napitku ne možemo tako lako da odolimo.

Ako ste ljubitelj vina sigurno će vas zanimati 6 osnovnih vrsta vina koje svaki verni konzument vina treba da zna.

Rizling

Rizling je fantastično vino za provod, perfektno za ljude koji vole voćne koktele ili ne vole ukus alkohola. Rizling je belo vino koje miriše kao kada bi pomešali parfem Marc Jacobsa sa mirisom jabuke i mandarine. Ova vina su uglavnom preslatkog ukusa i jedna od retkih koja idu dobro uz začinjenu hranu. Probajte jedan od favorita - tajlandsko vino Thai wine ukoliko se ikad zateknete na Tajlandu ili u nekoj azijskoj zemlji i verujte da ćete uživati.

Pinot Noir

Primedba koju uglavnom daju svi koji prve put probaju crveno vino je ukus tanina. Ali Pinot Noir je obično svetlo vino sa veoma malo tanina, čineći ovo vino pravim užitkom sa predivnim ukusom. Njihov profil ukusa je uglavnom voćni sa velikim udelom trešnje i brusnice, kao i sa ukusom laganih začina, bibera, duvana, a čak i sa ukusom zemlje koji možete da osetite kada jedete pečurake. Osvežavajuć i sočan, Pinot Noir je toliko ukusan da je nalik soku koji može da vas opije.

Pinot Gris/Pinot Grigio

Ovo vino odlikuju dva imena, a ista vrsta grožđa. Često će se desiti da naiđete na ovako zbunjujuće sorte vina. Mnoge sorte imaju različite nazive u zavisnosti iz kog regiona dolaze. Naziv ,,Pinot Gris" dolazi iz Fracuske, a ,,Pinot Grigio" iz Italije, ali bez obzira na različite nazive ova bela vina su skoro ista. U ovoj vrsti vina pomešani su ukusi mak limuna, limunske kiseline, breskve i blagih cvetnih nota. Preporučujemo konzumaciju ovog vina sa vašim prijateljima u sunčano poslepodne.

Borgonja (francuski: Gamay)

Iako nije povezan sa Pinot Noir vinom, Borgonja bi se mogla smatrati kao mlađi vragolasti rođak Pinot Noira. Borgonja je crveno vino mlađeg doba, lagano, ali vas lako može opiti. Ima sličan profil ukusa kao Pinot, ali su mnogo izazovnija i provokativnija, nalik varnicama prvog poljubca. Ako vam se sviđa vino poput Borgonje probajte Beaujolais vina, jer su vina iz tog Francuskog regiona uglavnom napravljena po principima Borgonje.

Sauvignon Blanc

Ako vas reči poput ,,voćno" ili ,,sladunjavo" podsećaju na soda vodku, onda je belo vino Sauvignon Blanc baš za vas. Suvo i hrskavo, ovo vino ima notu citrusa koje volimo u laganim belim vinima, ali taj ukus se može kombinovati sa ukusom paprike, bosiljka i mirisom sveže pokošene trave. Sauvignon Blanc je odličan uz kozji sir, a preporučujemo ga specijalno za letnje večeri i laganu, morsku hranu.

Zinfandel

Ako ste čuli za ovo vino velike su šanse da su vam ga opisali kao veoma ukusno. Zinfandel je prožet ukusima borovnice i trešnje. Ono što stavlja Zinfandel pored Pinota i Borgonje je njegov penušast i lagan tanin. Ovo vino je pomalo ljuto i toplo, bez obzira što je svetlo. Zinfandel je kao bluza od kašmira, možete ja obući u maju, ali je isto tako možete prigrliti i u decembru.

Priredila: Teodora Andrić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija