Iz tog razloga, nastavljamo da vam predstavljamo najvažnije modne filmove sa klasičnim i uvek modernim modnim detaljima. Ovoga puta, izanalizirali smo najbolje filmove iz dekade koja dominira u modnim trendovima za ovu sezonu, hippie sedamdesete.

Predstavljamo vam najkvalitetnije modne filmove, od 1970. do 1980. godine koje bi svaka fashion devojka trebalo da pogleda:

Mahogany, 1975

Diana Ross glumi Tracy, studentkinju modnog dizajna koju je otkrio modni fotograf Sean (Anthony Perkins) u prodavnici garderobe u kojoj je ona radila. Ubrzo nakon toga, Tracy postaje prava senzacija u svetu mode i glavni model na najvećim događajima i revijama u Rimu. Diana Ross u ovom filmu na pravi način predstavlja taj poseban glamur koji je odlikovao sedamdesete. Modni detalji, preveliki šeširi, luksuzno krzno i elegantan večernji look. Ovo je film koji mora da pogleda svaki ljubitelj mode!

Annie Hall, 1977

Uloga Annie Hall lansirala je glumicu Diane Keaton u sam vrh svetskih zvezda. Diane glumi glavnu ulogu u filmskom klasiku reditelja Woody Alena kada se pojavljuje kao androgena ikona stila. Muška odeća iz filma je bila inspirisana filmskim kostimima te je stvorila jedan od glavnih modnih trendova sedamdesetih koji još uvek ima uticaj na današnju modu. Od muških košulja sa dugmićima i širokih zvonastih pantalona, do klasičnog prsluka uz smoking, koji je i danas aktuelan.

Love Story, 1970

Love Story je najpoznatija klasična ljubavna priča svih vremena. Ali MacGraw i Ryan O'Neal glume ljubavni par koji osim smisla za scenu, pokret i ples, poseduje i smisao za modu. MacGraw glumi Jenny Cavalleri, damu koja poseduje oversized garderobu koja deluju lepršavo i zanosno na njoj. Kaputi u camel boji, dugački džemperi i chic šeširi. Sigurni smo da ćete poželeti da iskopirate ovaj look.

The Great Gatsby, 1974

Ne, ovog puta ne pričamo o Leonardu DiCaprio i Carrey Mulligan koji su nas oduševili u filmskom rimejku iz 2013. godine. Pre ovog poznatog para, postojali su Robert Redford i Mia Farrow koji su glumili u orginalnom filmu, baziranom na klasičnoj noveli autora F. Scott Fitzgerald. Zahvaljujući savršenim kostimima koje je za film radio dizajner Theoni V. Aldredge, The great Gatsby je osvojio Oskara za Dizajn kostima u 1974. godini.

Ralph Lauren je takođe doprineo glamuroznoj filmskoj kostimografiji. Poznati svetlo roze smoking u kome se pojavljuje Gatsby dao mu je statusni simbol u dizajnu. Filmski kostimi su pronašli inspiraciju iz stila dvadesetih godina koji je u ovom filmu doživeo preporod. Dugačke, šljokičaste haljine, skupi smokinzi i večernji party izgled odaju glamur koji vlada u ovom filmu.

The Godfather, 1972

Film The Godfather prikazuje najbolje modne stilove koji su podjednako dobri za žene i za muškarce. Marlon Brando i Al Pacino su popularizovali krimi look- skupa elegantna odela, leptir mašne i kravate. I to u crnoj boji! Diane Keaton, žena mafijaša Kay Adamas obožava da nosi dugačke ogrtače, ogromne šešire i krznene kapute. Tako chic!

Grease, 1978

Moda u filmu Grease je zauzela važnu ulogu i oduševila sve modne znalce. Od damskog looka Sandy (Olivia Newton-John) do buntovnog stila Danny Zuko (John Travolta) koji karakterišu kožna jakna i džins, film prikazuje kako je izgledala tinejdžerska modna scena pedesetih. Plus, velika promena Sandy looka- od nežnog i damskog do divljeg stila. Ovo je najveći i najuspešniji makeover svih vremena.

The Stepford Wives, 1975

Katherine Ross i Paula Prentiss glume u naučno fantastičnom trileru koji beleži život i uobičajene navike dve žene - Stepford i Connecticut. Zajedno na sceni, radeći svakodnevne kućne poslove, one su uvek obučene kao da su upravo izašle iz modnog magazina. Izraz ”Stepfordove žene” je ostao popularan do danas, posebno kada se tiče mode i trendova. Ove kućne domaćice su odlično predstavile modu sedamdesetih koju odlikuju maksi haljine, printovi i šeširi sa širokim obodima.

Saturday Night Fever, 1977

Tony Manero (John Travolta) i Stephanie (Karen Lynn Gorney) u filmu Saturday Night Fever glume mladi zaljubljeni par koji je spojio ples. Njih dvoje su savršenim i talentovanim igranjem osvojili plesnu scenu sedamdesetih. Upravo je ta scena uvela nove modne standarde. John Travolta nosi belo odelo a Karen Lynn Gorney elegantnu crvenu haljinu. Ovaj film poseduje pravi glam look.

Klute, 1971

U dramatičnom trileru Klute, glumica Jane Fonda igra ulogu Njujorčanke Bree Daniels, zahvaljujući kojoj je osvojila prvog Oskara za Najbolju glumicu. Dizajnerka kostima Ann Roth je kreirala neobičan stil Bree, koji je pripojio sve glavne trendove sedamdesetih. Fonda se u filmu pojavljuje u zvonastim pantalonama, mini suknjama, dugačkim čizmama do kolena i predivnoj haljini sa dubokim V izrazom i otvorenim leđima. Paž frizura je upotpunila stil ove dekade.

The Eyes of Laura Mars, 1978

Laura Mars (Faye Dunaway) je modni fotograf čiji rad odlikuju erotski portreti modela i scene seksualnosti. Laura počinje da doživljava vizije ubistva koje uveliko utiču na njen rad. Filmske misterije predstavljaju pozadinu filma jer se u prvom planu ističe prelepa garderoba koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Priredila: Kristina Milošev