Romantika ima mnogo lica. Možda je vreme za lagani pomak od one klasične na koju smo svi već navikli i zaokret prema malo drugačijoj estetici. predstvaljmo sedam pomalo neobičnih ljubavnih filmova kao filmske predloge za vikend koji je pred nama. Uživajte...

Izgubljeni u prevodu (2003)

Sofia Coppola majstorski je prikazala u ovom sanjivom remek-delu hemiju koja se događa između dvoje stranaca. On je pomalo „izbledela“ filmska zvezda, a ona supruga koju muž potpuno zanemaruje zbog posla u Tokiju. Dvoje potpuno različitih ljudi okolnosti će povezati na neobičnim intimnim nivoima.

Amélie (2001)

Malo remek-delo francuske kinematografije ušlo je u istoriju kao film koji svako mora da pogleda. Inspirativan, nežan, vizuelno moćan sa pomalo neobičnom filmskom naracijom, svakako je film koji morate pogledati. Zaljubićete se u usamljenu konobaricu (Audrey Tautou) koja pronalazi svrhu u sopstvenom životu tako što druge ljude želi da učini srećnima. A naravno da dobro prati dobro.

Edvard Makazoruki (1990)

Film vizionara Tima Burtona osvojio je publiku davne 1990. godine svojom neobičnom bajkovitom pričom o mladiću koji umesto ruku ima makaze. Edward je godinama živeo sam u tami dvorca, sve do jednog dana, kad ga je ljubazna prodavačica Avon kozmetike odvela svojoj kući kako bi živeo s njenom porodicom. I tako je započela Edwardova fantastična pustolovina u kojoj će se zaljubiti u lepu tinejdžerku.

Pričaj s njom (2002)

Jedan od najpoznatijih filmova slavnog Pedra Almodóvara. Radnja filma se bavi temom usamljenosti, prijateljstva i svim poteškoćama komunikacije između muškarca i žene. Ali, predanost ideji ljubavi je sjajno prikazana. Dva muškarca susreću se u privatnoj klinici gde njeguju dve žene u komi - plesačicu i matadoricu - i tu započinje priča o njihovoj prošlosti, opisujući kako su dospele u stanje u kojem se nalaze. Priča se odvija i dalje, a kod Almodóvara ne postoji univerzalan srećan završetak

Večni sjaj nepobedivog uma (2004)

Oskarom nagrađeni film donosi priču o paru koji je odlučio da izbriše svoju vezu iz pamćenja. Međutim, lako je nekog izbrisati iz pamćenja, ali teško iz srca. Priča počinje kada Joel shvati da se Clementine, nakon dugogodišnje veze podvrgla eksperimentalnom postupku brisanja memorije i u potpunosti izbrisala sećanje na njega. Što zbog osvete njoj, a što zbog činjenice da voli osobu koja uopšte ne zna ko je on, Joel se odlučuje na isti postupak. Tokom procesa shvata da je napravio grešku, međutim povratka više nema...

Gorki mesec (1992)

Poljski redatilj i oskarovac Roman Polanski napravio je film prema kontroverznom romanu "Lunes de fiel" Pascala Brucknera. Prikaz ljudskih slabosti i vodeća nihilistička atmosfera su pokazatelj su šta se sve dešava između dvoje ljudi. Britanski bračni par putuje brodom prema Istanbulu, a na brodu upoznaje privlačnu devojku Mimi i  Amerikanca Oskara koji se predstavlja kao njen suprug. Kroz razgovor saznaju zanimljive priče o njima i sami bivaju uvučeni u neobičan odnos.

Do poslednjeg daha (1960)

Celovečernji prvenac Jean-Luca Godarda, u osnovi gangsterska melodrama sa romantičnim elementima, je najavno filmsko delo novog talasa i film koji je vinuo slavnog Jean-Paul Belmonda među filmske zvezde. Belmondo glumi mladog pariškog kriminalca koji nakon krađe i ubistva policajca mora da pobegne u Rim zajedno sa svojom američkom hipster devojkom, koja želi da postane novinarka. Zajedno izgledaju jako cool u svojoj opasnoj, nemogućoj ljubavi.

Izvor: Buro247.hr