12 žena je odlučilo da se suoči sa sopstvenom slikom o telu

Šta vi vidite kada pogledate sebe u ogledalu? Brojne, brojne mane, vrlo verovatno. Gotovo da nema žene koja se bar ponekad ne pogleda u ogledalo sa mišlju – izgledam užasno! Kakvo god nam telo bilo, izgleda da ono nikada ne uspeva da ispuni naša očekivanja, ili tačnije, očekivanja koja nam je društvo nametnulo.

Projekat litvanske fotografkinje Neringe Rekašiūtė, pod nazivom We.Women, ima za cilj da promeni način na koji žene vide sebe i prekine uvrede kojima zasipamo same sebe svakog dana. Takođe, cilj je i da se istakne koliko štetno može biti promovisanje nerealnih ideala ženske lepote u medijima.

„Mediji su puni slika koje pokušavaju da konstruišu savršeni ženski izgled“, kaže Rekašiute. „Seksualizacija i standardizacija ženskog tela u medijima ima direktne negativne posledice na društvo. Osim toga, žene se tretiraju kao objekti, što ohrabruje društvo da se fokusira samo na fizički izgled žene, umesto da slavi njihovu ličnost i unutrašnji sentiment. Kao posledica toga, oko polovine žena svih dobi nezadovoljna je svojim izgledom, što dovodi do niza psiholoških i zdravstvenih problema.“

Da bi skrenula pažnju svih nas na ovaj problem, Neringe je zamolila 12 žena da se otvore i ispričaju svoju priču, kao i da se fotografišu samo u donjem vešu.

„Svaka žena je ispričala svoju iskrenu priču i pokazala veliki broj dubokih emotivnih ožiljaka. Nadamo se da ćemo razvojem ovog projekta i deljenjem fotografija i priča, uspeti da inspirišemo žene da prihvate i zavole svoje telo, onakvo kakvo jeste: sva svim svojim unutrašnjim i spoljašnjim ožiljcima.“


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin