Posle duševnih “odrona” izgonske Venere u kamenitim Saturnovim predelima; njenog osećanja sputanosti dubokim razočaranjima, strahom od gubitka, okrutnom istinom sa kojom je suočena nakon ljubavne “kapitulacije” i trovanja onom “bombonjerom” (VE 0° SA u SCO) – nastupio je i trenutak da se izmučena i ranjena ptica, konačno pusti iz kaveza. Istovremeni kvadrat Marsa i Urana (13. novembra) je pripomogao u oslobođenju, lomeći trule drvene rešetkice. Čak je doneo i košavu – za uspešniji i brži let; ali i sa namerom da osujeti svako osvrtanje unatrag, jer ovaj odlazak je jedan od onih što ostavljaju plikove ispod kože. Emotivni odnosi koji su pretrpeli krizu ili krah tokom konjunkcije VE-SA u Škorpiji, više nikada neće biti revitalizovani. Gotovo je. Zacementirano. Neoklasicistička skulptura od hladnog mermera je isklesana, svidela se nekome ili ne. Kakvo god da je stanje (odnosa) – realno je. Racionalna odluka je sprovedena, kao odbacivanje ili prihvatanje. Bez brige, ako je oproštaj protekao i u dubokoj tišini – Merkur u Škorpiji ga je preneo. Ptica je napipala svoja krila i shvatila da mora da poleti, za sopstveno dobro. Neke nisu. Strah od visine i pada (rizika, neizvesnosti) je prevagnuo... ali i to je u redu, kako je učinjen voljan i svestan izbor. Pojedine su se na prepad sudarile sa „avetima“ iz daleke prošlosti, jer čvorovi i dalje nisu odmršeni. Zamućenje je prisutno – od decembra, slika se polako kristalizuje. 

Venera u Strelcu je došla sa spremljenim pasošem i koferom, Dikensovim „Velikim očekivanjima“ i Pink Flojdovim „uzvišenim nadama“. Spazam grudnog koša popušta (od 28.novembra). Zbogom imitacijama ljubavi, zatrovanih ugljen-monoksidom. Zbogom velikim ali nesuđenim ljubavima. Vidimo se opet u nekom drugom životu. Suze su ok. Oplakaćemo ih zbunjeni, u neverici, a onda odlazimo u nepoznatom pravcu, autostopom. Destinacija nije bitna, niti je cilj – često je on varijabilan. Važno je krenuti u susret ne(s)poznatom, pa kakvo nas (ne)vreme posluži. Probati nešto sveže, novo – promene radi. Biti u tome dokle okupira pažnju, pruža „radost učenja“, ali i dobar provod. Znate i sami ushićenje đaka-prvaka: sa kime će podeliti prvu školsku klupu, sa kime će se sprijateljiti; uvijanje knjiga koje još mirišu na štampariju, prvi prazan list sveske, sve dok se ista ne pohaba, te se nestrpljivo iščekuje kupovina druge sa novim dizajnom – a sa Jupiterom u Lavu, mora se imati najlepši, najkvalitetniji i najskuplji pribor. Sve da se šareni i ukrasi raznobojnim svetlucavim olovkama, inače ništa od učenja! Monotonost, rutina, (samo)disciplna, dužnosti, obavezivanje – pojmovi su na koje ova Venera pravi kiselkastu grimasu, naročito tokom trigona sa Uranom (26/27.novembra) – zbog čega će biti u konfliktu sa konzervativnim principima suzdržanog Marsa u Jarcu. On neće umeti baš da zadovolji njena očekivanja. Njihovi pogledi se znatno razlikuju. „Feministička“ revolucija vs patrijarhat. Nesporazum će se izgladiti, tek kad Mars u Vodoliji spusti svoj satelit na Zemlju (5.decembra). Do tada, Venera će morati sama da nahrani svoje želje, osmisli zabavu. Ona introvertna, studentkinja antropologije (sociologije, prava...), svratiće u biblioteku da produži članarinu i pretraži police beletristike, izabere nekoliko knjiga za „svoju dušu“; potom će se baciti na spremanje diplomskog ispita (od 3.decembra koncentracija se poboljšava). Između svih aktivnosti, možda počne honorarno da radi kao prevodilac, zahvaljujući prijateljskoj pomoći – preporukama i kontaktima. Druga, ona ekstrovertna Venera u Strelcu, zaređaće po kafićima, tulumima, otvaranju novih „popularnih“ mesta (Foursquare, check-ins, hushtag...) i naravno, malo aerobika nije na odmet – ionako joj je instruktor privukao pažnju. Mens sana in corpore sano!

Na pomolu su ljubavna „Guliverova putovanja“. Nezaobilazne (ovog puta, ženske) „Avanture Toma Sojera“. Knjiga koja divno i sveobuhvatno prikazuje Sunce/Veneru u Strelcu (Tven ih je i posedovao, kao i Svift), čak do Tomovog fizičkog izgleda; detalja da je zaljubljen baš u kćerku okružnog sudije (Jupiter); pa se jednog dana zagubi sa njom u pećini tokom pustolovine! Ili su vam draži „Orlovi rano lete“? Strašni učitelj Paprika, čuveni poljar Lijan, logor „Tepsija“, Lunja – jedina devojčica u muškoj družini, zaljubljena u Strica... Prve asocijacije koje su mi se spontano nametnule; bez prethodnog bunarenja natala ovih pisaca... i eureka! – svi su imali VE u Strelcu (što i nije neobično, kako crpimo energiju-simboliku svojih planeta u svemu što radimo). Sećate se ovih lektira? Verujem da su mnogima učinile časove zabavnijim od ostalih, a to je ono za čim Venera u Strelcu traga i što voli, čak i kada je edukacija (bitna za viši stupanj planete) u pitanju. Uzbudljivo, zanimljivo, avanturističko štivo; znanje koje se stiče u igri. Ako je dosadno – ništa od „grejanja stolice“. Hvata se krivina. Ne drži je baš mesto niti detalji  (već „krupan“ kadar), koncentracija i fokusi osciliraju, sama interesovanja su sklona promeni. Često zna šta neće, ali ne i šta hoće, čemu pripada, čemu treba da se posveti... a putovanja je, bilo duhovna ili doslovce, navigiraju. Kako smo pod uticajima konjunkcije Merkura i Saturna u Škorpiji (do 29.novembra), treba potražiti one odložene, zaprašene korice iz detinjstva (ili leksikone) – jer ova Venera nam govori i o bezbrižnosti, emocionalnoj nezavisnosti (u okviru odnosa), nevinom dobu. „Šta behu simpatije“, zbog kojih su se željno iščekivali veliki i mali školski odmori ili bežalo sa pojedinih časova? Naravno da ova Venera nije žrtvovala geografiju zbog nekog tamo plavog dečaka na sportskom terenu. O važnosti ekskurzija i ludorija u autobusu – bespotrebno govoriti. Borila se ta da prva zauzme „šarage“. Sa kvadratom Venere i Neptuna (do 24.novembra) daje se i omaž „ranim jadima“... Ali sve dok je Merkur u Škorpiji (uporedo sa Venerom u Strelcu), njega ova tematika interesuje mnogo dublje, uostalom i kvadrat Sunca u Strelcu i Neptuna u Ribama (22.novembar – 1.decembar).

Vanvremenski, ekscentrični Blejk (tipični Merkur u SCO višeg stupnja), koji nam je ostavio mračne, ali proročke slike budućnosti o fizičkom i spiritualnom zagađenju sveta; u jednom periodu bio je opčinjen Svedenborgom (ME 180° PL, Venera u Strelcu), dok nije odlučio stvori sopstveni sistem verovanja. Pretežno je bio okupiran konceptom nevinosti i iskustva kao ključnim kategorijama, u kojima su sve suprotnosti objedinjene; dva polarizovana ali i komplementarna segmenta bića, ukazujući na nevinost koja vapi za ranjavanjem od strane iskustva, i da jedno bez drugog ne mogu da opstanu... Blejk je bio ekscentrična i svestrana ličnost, odbačen i neshvaćen, daleko ispred svog vremena (i danas). Njegov Pluton u konjunkciji sa Svedenborgovom Venerom u Strelcu – opravdava „opsesiju“ (njim), magnetičnu privlačnost/prožimanje (uvek ih povezujemo, spomenuli jednog ili drugog)... Pa da to i „potvrdimo“ (važnim) odlomkom iz „Neba i Pakla“:

„Pošto je anđeoska Nevinost istinska suština dobra, očigledno je da je Božansko Dobro, koje proizlazi iz Gospoda, sama Nevinost, jer se to Dobro uliva u Anđele i u njihovo unutarnje biće, što im omogućava da prime svako dobro Neba. Tako je s malom decom čije je unutarnje biće ne samo oblikovano kroz uticaj Nevinosti koja proizlazi od Gospoda, nego je ono neprekidno spremno da prima dobro nebeske ljubavi. Jer dobro Nevinosti deluje kroz najdublje u čoveku, pošto je ono suština svakog dobra. Po tome se može zaključiti da Nevinost dolazi od Gospoda. Eto zbog čega se Gospod u Reči naziva Jagnjetom, jer Jagnje znači Nevinost. Kako je Nevinost ono najdublje u svakom dobru Neba, ona tako utiče na umove, da se onome ko je oseća, a to se dešava kad se približimo nekom Anđelu Unutarnjeg Neba, čini da više nije gospodar nad sobom, jer ga tada zahvati neka prijatnost, prema kojoj sve prijatnosti ovoga sveta izgledaju kao ništavne. Tako govorim jer sam to sam iskusio. Svi oni koji su u dobru Nevinosti, osećaju Nevinost. Koliko je neko u njoj, toliko ga ona uzbuđuje. I obratno, oni koji nisu u dobru Nevinosti, oni je ne osećaju. U Paklovima svi su protivni Nevinosti. Oni zapravo i ne znaju šta je Nevinost. Što je neko neviniji, to oni jače žele da mu naude. Otuda dolazi da oni ne podnose pogled male Dece. Čim ih ugledaju, njih zahvati silna želja da čine zlo. Po svemu ovome, jasno je da je čovekovo Vlastito protivno Nevinosti, jer svi u Paklu su u Vlastitom, a to znači u ljubavi prema sebi.“ (Svedenborg)

Pored konjunkcije Merkura-Saturna u Škorpiji (egzaktna 25./26.novembra), mlad Mesec u Strelcu (22.novembra, propraćen kvadratima Sunca/Venere i Neptuna) se takođe bavi ovim pitanjima – ali i vraća u prošlost, bude stare uspomene, naročito iz školskih dana (detinjstva/adolescencije); sugeriše mogućnost okupljanja sa ljudima, koje dugo nismo videli (možda će neko i doslovce ići/organizovati godišnjicu mature). Prepričavanje onog što je nekad bilo, kakvi smo bili... Tu je i nostalgija, iznenađenja uz pomalo iščuđavanja. Pravljenje paralela između prošlosti/sadašnjosti i samih ljudi/života nekada i sada. Možda dopre vest o starom poznaniku, ako ga baš ne sretnete. Sabijski simbol mladog Meseca je u slici spajanja sa onima, sa kojima smo (nekad) delili prijateljstvo, čak i „neprijateljstvo“; borbu, teške okolnosti. U bukvalnom značenju, simbol govori o „penzionisanim ratnim veteranima“, koji se ponovo sastaju i prisećaju „uspomena“. Susreti, razgovori mogu izazvati širok spektar emocija, od radosti, smeha do tuge, neočekivanih reakcija, ponašanja, uvida. Možda vam se sada dopadne osoba sa kojom se niste slagali, i mislili ste da nikada nećete imati dodirnih tačaka. Ili vas neprijatno iznenadi (razočara) osoba, o kojoj ste oduvek imali dobro mišljenje. Mnogi će se zbližiti i sa „strancima“, gradeći prijateljstvo u razmeni životnih iskustava, baziranih na sličnim boljkama, u deljenju problema. Samo razumevanje najviše je inicirano „usklađenim“ iskustvima iz prošlosti, a na osnovu istih – i izvedenih shvatanja. Međutim, biće i onih, koji će svoje neslaganje iskazati vrlo ofanzivno, gotovo u neprijateljskom pristupu. U negativnom kontekstu (simbola mladog Meseca) su i egocentrični pojedinci, koji preuveličavaju svoje nekadašnje (ili sadašnje) uspehe/kapacitete, i dalje potenciraju na „računu stare slave“, jednom rečju: identifikuju se sa prošlošću. Nepromišljeno izvođenje zaključaka, tvrdoglavo ubeđivanje po pogledu subjektivnih, ličnih stavova; Daning-Krugerov efekat. Fleksibilnost nije najjača strana i „glatka“ komunikacija je otežana (do 3.decembra). „Grupna opasnost“ u saobraćaju, naročito u alkoholisanom stanju (takođe, do 3.decembra).

Venera formira trigon sa revolucionarnim Uranom u Ovnu (od 23. – 29.novembra, egzaktan 26./27.), zahtevajući više prostora za sebe. SLOBODA je sada od egzistentne važnosti. Valja malo disati punim (a svojim) plućima. Skakutanje od jednog cveta do drugog. Neobavezno slomiti koje srculence, usput. Prijateljski i koketno. Flirtationship – status. Rok trajanja zavisi od koncentracije uzbuđenja, zabave, kreativnosti, ekspanzije u duhovnom smislu. Nema puštanja korova, planova, ozbiljnog angažovanja i posvećenosti. Visoko kvalifikovani emotivci? Na nekoj drugoj adresi. Posesivnost, kontrola, duboke intenzivne emocije, žrtvovanje (naročito ne slobode), definicije, uslovljavanja, ograničenja ma kog tipa – ovde ne postoje. Bitnije je KO deli slične interese, religiozna shvatanja, ideale; ko bi pristao da neplanirano „skokne“ sa nama do Kazahstana, sa malo novca u džepu? O prevozima i švercovanjima ćemo misliti shodno trenutku-koraku, možda se spontano i promeni destinacija. Mars u Jarcu sigurno nije toliko blesav da pristane. Treba pronaći kakvog Betmena ili vanzemaljca (svakako, stiže 5.decembra). Lako se prilagođava „u letu“, shodno iznenadnim ili neočekivanim okolnostima. Lako se sklapaju kontakti, posebno sa strancima (bukvalno ili figurativno) – prijaju ekscentrične osobe, „klovnovi i divni ludaci“ u društvu.

Ovaj aspekt budi želju za varničenjima & elektricitetom; ljubavnim strujnim kolima ili pre – gromom u koprivama; za šokantnim naučno-fantastičnim pričama sa sumanutim happy endom. Lom predrasuda i tradicionalnih formi, oslobađenje od stega i lanaca – najpre u okviru međuljudskih odnosa. Ljubav se poima kao univerzalna, idealistička, nesputana, pomalo skandalozna. Budi se poriv za pomeranjem granica, ispitivanjem novih terena, istraživanjem nepoznatog. Ukazuje se druge dimenzije, 4D slike, čari slobodne volje i izbora. Uran bi da nahuška Veneru na akciju, da je ohrabri u laboratorijskom eksperimentisanju (bez priručnika) i izazove ljubavne demonstracije. Stimuliše želju za dinamičnom harmonijom u okviru odnosa; za dinamitima, detonacijama... Karta za svemir u jednom pravcu. Nešto NOVO – samo da nije već viđeno, probano, dosadno. Ideja o kreativnim zavrzlamama i oscilacijama, revolucionarnim potezima, cik – cak KRETANJIMA (ponavljam: kretanjima!) – okupira pažnju. Impuls same želje u milisekundi – kom se teško odoleva. Uostalom, da spomenem film „Before Sunrise“ (Julie Delpy, glavna ženska uloga, i poseduje Veneru u Strelcu & Mars u Ribama) – kao  savršen prikaz VE-UR aspekta. (*kod nižeg stupnja vatrene VE/JU/UR kombinacije, koji uvek postoji kao druga-suprotna opcija, ukazaće na veliku ispraznost, površnost na planu partnerskih odnosa; promiskuitet, materijalni momenat/interese, egocentrizam, nedostatak objektivnosti, racionalnosti, nestabilnost...)

Old-fashioned Mars u Jarcu suprotstavlja se Veneri, svesno odlaže-blokira akciju, kako bi dobio na samom vremenu. Ćuti u svom skrovištu, distanciran i nezainteresovan za Venerine ludorije, koje mu deluje poprilično šizoidno. Usled osujećenih želja (zbog drugačije prirode ostalih planeta, najpre do 29.novembra), javlja se i jedan vid razdražljivosti kod Venere – „ne zna šta će sama sa sobom“. Prisetite se poslednjih avgustovskih dana (oko 26. avgusta), jer je bila slična situacija na nebu sa Venerom i Marsom (vatreni trigon VE-UR uz fiksnu konjunkciju MA-SA).

Ipak, prijateljstvo je sada na prvom mestu, a mnoga koja će se tek formirati, znatno će odudarati od prethodnih. Uran voli da šokira, unese opšti haos. Ljudi, koji nam sada ulaze u život, imaju zadatak da nam prošire horizonte, ukažu na drugačiju perspektivu (odnosa), da nas stimulišu da nešto probamo što inače ne bismo, da nas oslobode robovanja strahovu od društvenog linčovanja. Socijalizacija dolazi spontano, bez specifičnih kalupa, protokola. Isćaskate se u prevozu, sa čovekom do sebe ili taksistom, najnormalnije, o svemu što vas muči, šta vam smeta, šta volite, o čemu razmišljate.... kao da se znate dugi niz godina. I dobijete dragocen savet, uvid – jer pod trigonom Venere i Urana nije teško izraziti drugog čoveka, njegove želje. Impersonalni, usputni kontakti sada imaju svoje čari, poput malog znaka pored puta ili arheološke iskopnine, za kojom ste dugi niz godina tragali.

Čak iako niste avanturističkog duha i nisu vam svojstveni rizici, neobavezujući liberalni odnosi – pod ovim tranzitom se ipak menja pristup bar u maloj meri, te je dobra prilika da se napuste bajati obrasci života, proluftira zagušljiv prostor, podignu roletne, otvore svi prozori. Možda šokirate sami sebe, nekim postupkom, sprovedete radikalne reforme na planu svog društvenog života. Ovaj aspekt zagovara nekonvencionalne, alternativne odnose bez kontinuiteta – distanciranje je čak poželjno da se održi spona, uzbuđenje. Od oluje do smiraja. Razlike su inspirativne – generacijski jaz nepostojeći. Upoznati drastično drugačije ličnosti, družiti se sa ljudima koji potiču iz drugačijih sredina. Kulturološke, verske, rasne razlike su sada primamljive. Napraviti prekršaj, preći granicu „dopuštenog“. Nema previše obaziranja na osude, čak se iz inata „promoviše“ bunt. Nekom vašem prijatelju smetaju homoseksualci? Zakažete piće sa njim, pa povede svog komšiju (homoseksualca) kao iznenađence. Neko će se odlučiti naprasno za „razmenu studenata“, upisati postdiplomske studije ili krenuti na neko drugo usavršavanje, kurs. Društveno-kulturna dešavanja, otvaranja novih javnih mesta... mogu doneti značajne kontakte i na poslovnom planu. Mediji takođe. U ovom aspektu zarada je u samoj ideji i kreaciji, njenoj popularizaciji i alternativnim vodama. U šarenolikim interakcijama, bez ograničavanja na određenu ciljnu grupu. Ovo je kreativan trigon, traži ekspresivnost, publiku, pozorišnu scenu, cirkus, konstantnu aktivnost. Polok (Venera u Strelcu), apstraktni ekspresionista, je uživao bušeći kantice sa farbom i prskajući boju po ogromnim platnima (širio ih je u dvorištu), oko kojih je izvodio ritual... nudeći tkz. akciono slikarstvo. U početku su njegova dela bila neprihvaćena.  Slična situacija je i tokom trigona Sunca/Merkura sa Uranom (od 1. – 7. decembra), koji se svakako nadovezuju na  aspekt VE-UR i pokreću ga.

Sa aktivacijom trigona Jupitera-Venere (egzaktan 5. decembra, uticajan od 1. – 9.), pored ostalih aspekata uporedo – javlja se i „dramaturgija“. Federico Fellini je fino iskoristio svoj trigon Venere u Strelcu i Jupitera u Lavu...  „La vita è bella“ (režiser, glumac Roberto Benigni, Škorpija sa VE u Strelcu) je svakako jedna od slika ovog aspekta, ali i sklonost preuveličavanju, velika potreba za pažnjom, ugodnostima, priznanjima; želja da se plasiraju/zadovolje svoje lične želje, potrebe, odbrane subjektivni stavovi. Ogromna očekivanja; snažan optimizam & apsolutni idealizam. Poslednji put, identičan aspekt (VE&JU) imali smo u januaru 2003. – ukoliko pamtite taj period-dešavanja. Iako je ovo oslobađajuća energija, donosi srećne okolnosti i olakšice, zaljubljivanje i nove partnerske odnose – postoji opasnost. Vladar planeta u Strelcu, Jupiter u Lavu, i dalje trpi kvadrat od Saturna u Škorpiji –  govoreći o životnim situacijama, u kojima veliki dobici i veliki gubici (ma kog oblika), dolaze gotovo istovremeno ili su međusobno isprovocirani, isprepletani. Ponekad ih je teško „odvojiti“. Na svim planovima teče glatko, sjajno – a potom preko noći (u budućnosti) sve naprasno krene nizbrdo. Sudar enormnih nada, entuzijazma i kompletnog razočaranja. Mera (stabilnost) ne postoji, zapravo teško se postiže. Ujedno, Jupiter kreće retrogradno 9.decembra. Zato, ne treba se previše zanositi, opuštati, rizikovati... iako će Saturn (sada) da zažmuri na jedno oko i dopusti Jupiteru da nas vine u svoje megalomanske visine. No, lukav je – glumi da mu se pridremalo. Vratiće se stara lisica da nas još jednom testira, presliša. U periodu od 14. jula – 26. avgusta 2015. na snazi će ponovo biti kvadrat Jupitera i Saturna u Škorpiji (egzaktan 3. – 7. avgusta), sa sve retrogradnom Venerom u Lavu (na Jupiteru); te će pokrenuti partnerska/finansijska dešavanja u periodu od 2. oktobra – 24. decembra 2014. Sada (decembar) će „čaša biti do pola puna“, a na leto 2015. ćemo reći da je „do pola prazna“. Ono što se olako dobije u decembru (ili je već dobijeno) možda bude ozbiljno naplaćeno kasnije (u avgustu 2015, ili najkasnije 2020.) – naročito ako je vrednost dobijenog potcenjena (ili će biti); iskalkulisana nemoralno, na račun tuđe štete. Mudro/moralno izbalansirajte (sebe).

Tranzite Venere će najviše/najpozitivnije osetiti lične planete, Ascedenti (podznak) u Ovnu, Lavu i Strelcu (posebno druga dekada), kao i Ribe, Device i Blizanci, kojima aspekti neće baš prijati. Venera boravi u Strelcu od 16.novembra – 10.decembra 2014, kada menja znak i ulazi u Jarca.

Poznati sa Venerom u Strelcu: Chet Baker, Jean Seberg, Nico, Otto Dix, Hedy Lamarr, Luchino Visconti, Khail Gibran, Veronica Lake, Pollock, Churchill, Katy Perry, Tina Turner, Christina Aguilera, Federico Fellini, Donna Summer, Auguste Rodin, Claude Monet, Roberto Benigni, Kandinsky, Rene Magritte, Francoise Hardy...

Autorka: Cat, saznajte više na Facebook stranici autorke