Ovih dana „hidrostatički pritisak“ na snazi: tiha tenzija u stagnaciji i pribegavanje regresoterapiji. Zanosi i zadovoljstva izgubili bitku, nastupila konjunkcija Sunca/Venere/Saturna. Ničim izazvan optimizam, klabing entuzijazam i ovisničko konzumiranje šećera i poezije se odlažu do 22. novembra. Akcenat je na razvijanju praktične strane ličnosti; dugoročnim planovima za budućnost, na kojima će se sistematično, vredno i temeljno raditi. Izoštravanje zenice, određivanje jasno definisanog cilja, podvlačenje crte, uspostavljanje granica, odstranjivanje „nekorisnog“ i disfunkcionalnog, uređivanje „haosa“ i preusmeravanje pažnje na ono što je od egzistencijalne važnosti. Prekrajanje liste prioriteta i hvatanje u koštac sa objektivno-rešivim problemima, dužnostima, obavezama i prihvatanjem odgovornosti za sopstvene, načinjene životne izbore. Samokontrola i samodisciplina su na zavidnom nivou.

Mars u Jarcu, kao produktivni radnik, bi hteo da vidi opipljive rezultate svog rada – koji je cilj sam po sebi; primarna težnja, u čiju se čast sve drugo žrtvuje, postaje sekundarno. Među omiljenijim pojmovima/temama su pitanja determinizma, konzervativnosti, sigurnosti, bezbednosti, pouzdanosti, opreznosti, odlučnosti, materijalizma, ambicija, ugleda, reputacije, statusa i priznanja. Indirektna „lakonska“ komunikacija, hladna glava, pritajeni ledeni gnev, nefleksibilnost, nepristupačnost, teški odnosi sa autoritetima. Proračunatost pri svakom koraku/potezu, skeptičnost po pitanju novih ideja, robovanje starim mustrama – teško se raskida sa bajatim navikama i obrascima života. Jednostavnost, konvencionalnost, spartanska izdržljivost, potiskivanje želja, libida... sve to zarad radoholičarskih poriva i udaranja kamena temeljca karijeri. Fokus na rad je snažan i kosi se sa tačkom opsesivnosti (MA0°PL). Međutim, prisutna je i zabrinutost, strah od gubitka (tla pod nogama), ulaganja (viška) energije u nešto što se možda neće isplatiti. Mars u Jarcu uvek pokušava da izbegne „štetu“, ticala se i trivijalnosti... a ujedno uvek je opsednut idejom kako od nečeg (ma čega, zapravo) napraviti profit – za šta je i nadaren. U sklopu svih aspekata, vlada velika obazrivost kada je davanje/ulaganje u pitanju. Traže se opipljive forme, činjenice, suština... bez rasplinjavanja, detalja, metafora... Pomalo sirovo & surovo. No, kako je trenutno prisutan i trigon Merkura u Škorpiji (o kom je dosta pisano) i Neptuna u Ribama (osetan do 16.novembra) – osvrt na filozofska shvatanja je neminovnost. Kosmos bi da se ozbiljnije, dublje pozabavimo pojmom stvarnosti... uz pomoć Kjerkegora (kierkegaard – churchyard: u bukvalnom prevodu, prezime je izvedeno od reči: groblje, što je zanimljivo kako smo ozračeni scorpio planetama, kojima je ovaj pojam uvek primamljiv).

„Sve što stičeš, stičeš samo u tišini i božansko je samo ono što je nastalo u ćutanju.“ – kaže neshvaćeni Kjerkegor (Mars u Jarcu), preteča egzistencijalizma, kojim su sada i okupirane planete; i postavlja (nam) pitanja: „gde sam, ko sam JA? kako sam dospeo u ovaj svet, da li treba da ga prihvatim kao to što jeste, šta je to što jeste, šta je realnost...?“

(…)

Aspekt kvadrata Marsa (sa Plutona) i Urana, egzaktnog 13. novembra (uporedo sa egzaktnom SA0°VE, JU90°SO), se svakako tiče mogućnosti, ali i strepnji. „Ko je naučio da strepi na pravom mestu i u pravo vreme, taj je ovladao najvišim znanjem“ – no, sa ovim kvadratom je vrlo diskutabilno „pravo“ vreme/mesto.

MA/UR kvadrat potencira na unutrašnjoj tenziji/pritisku; oličenje je sukoba (kvadrat) različitih/inverzivnih potreba: za slobodom/nezavisnošću/rizikom i sa druge strane, za sigurnošću/bezbednošću/trajnošću. Grčevito držanje za stare obrasce i intrigantna želja za nepoznatim, novim. Iako nepoznato (rizik, sloboda, nešto novo) može i te kako da privlači pažnju – postoji otpor ka samoj promeni, materijalizaciji iste. Impulsu se ipak odoleva, teži se održanju starih struktura, postojeće stvarnosti (MA0°PL u Jarcu) kakva god ona bila, pa i nezadovoljavajuća – ima svoju garanciju, rutinu kojom je uveliko ovladano. Kvadrat mrsi konce kako otežava integraciju različitih komponenti, a kako je sam po sebi prirode Marsa – sa MA0°PL u Jarcu (plus SO0°SA), veća šansa je da prevagne ono staro... Ili će prouzrokovati nepromišljene poteze, preuzimanje rizika (u pogrešnom trenutku ili je sam rizik loše sagledan, procenjen) zbog kojeg će se pokajati. U ovom aspektu počivaju i sve izazovne, nepredvidive životne  situacije koje zahtevaju brze reflekse, hitne rezove/poteze. Sekunde u kojima od naše reakcije (odluke, izbora) zavisi da li ćemo izbeći „saobraćajku“ ili ne. Kvadrat UR/MA često daje obilje opasnosti, nesreće, fizičke povrede. Kenedi (MA 90° UR) je ubijen tokom vožnje – iako je bio upozoren uoči atentata (MA 90° UR je prisutan i kod mnogih poznatijih terorista, atentatora) da mu preti opasnost, insistirao je da krov automobila bude spušten. Frida Kalo (rx MA 0° rx UR u Jarcu) kao dete pretrpela je dečiju paralizu, nakon čega joj je jedna noga bila tanja i kraća od druge. Nakon toga, doživela je tešku saobraćajnu nesreću (autobus), posle koje je obogaljena. Pretrpela je više od 30 operacija – te se okrenula slikarstvu, prikazujući svoju patnju, radeći brojne autoportrete... i alkoholu da utopi svoj očaj. O svemu tome govori njen MA/UR 180° SO/NE, pa i o čuvenim obrvama i burnom odnosu sa Dijegom Riverom (koji je svojim Marsom u Jarcu dodatno prokanalisao ove Fridine aspekte). Naravno, blaži odrazi UR/MA mogu biti i nepoštovanje saobraćajnih pravila (problemi sa automobilima, tehnikom), bezazlene telesne povrede, glavobolja, polomljen zub, posekotine...

Kvadrat Marsa i Urana daje veliku količinu unutrašnje frustracije, nepresušan izvor stresa, koji vreba kad mu se najmanje nadamo. Prilagođavanje „u letu“ ili zahtevima samog trenutka. Ciljevi nisu uvek jasno definisani, često manjka snažne, kontinuirane motivacije (ona radikalno oscilira: od ogromnog entuzijazma, zainteresovanosti za nešto, do naglog odustajanja), odluke se donose dramatično, pod izvesnim pritiskom ili neplanirano, shodno nametnutim (a nepredviđenim) okolnostima i događajima, koji mogu da osujete želje, namere, ciljeve, koji se neće na kraju materijalizovati. No, ponekad je to i spasonosna „nesreća“ – crveno svetlo, koje ukazuje da treba prikočiti, odustati od nečega pre „propasti“, preusmeriti se u drugom pravcu, promeniti fokus... Ukoliko se to ne naslućuje/ne shvata ranije (upozorenja će biti data – treba ih prepoznati ili prihvatiti), aspekt u poslednjoj sekundi, smišlja kako da nas sputa, taman nam polomio koju kost, kako bi nas i fizički sabotirao da nastavimo dalje (u istom pravcu/nameri da nešto učinimo) – što je možda pogubnije od privremene telesne povrede. To nećemo odmah uvideti, već kad se stiša zemljotres.

Iako Mars u Jarcu (na PL) ima strpljenja, staloženost, Uran ga provocira da izgubi kontrolu. Budi potrebu za prevelikom žurbom, a žurenje može uroditi komplikacijama, drvljem i kamenjem na putu – te dovesti na kraju: do (bespotrebnog) kašnjenja. Energija je nemirna i dinamična, u maniru stani – kreni – stani. Dodavanje gasa uz naglo kočenje. Ovo je rušilačka snaga, te zahteva veliki napor da se nešto održi ili izgura do kraja. Recimo, može da ukaže na prekid studija, odustajanje od istih – voljno (gubi se interesovanje, menja) ili inicirano okolnostima; razvode, teško održanje veza... Aspekt daje dosta nervoze, anksioznosti, nemogućnost opuštanja, ali i prepuštanja. Odlučnost varira, iako se u trenucima iskazuje agresivno. Buntovnost, ishitreno ponašanje, nestrpljenje, samovoljnost, netolerancija, impulsivnost, tvrdoglavost, egocentričnost, potreba da se istakne u masi, nepoštovanje autoriteta, saradnja sa drugima (naročito u okviru kolektiva, grupa) nije jača strana. Brutalna iskrenost ili zajedljivost u komunikaciji sa ljudima (u prilog provokacijama, ide i Merkur u Škorpiji), nemogućnost postizanja dogovora/kompromisa, kratak fitilj. Gnev se taloži, tinja u senci (pod Ma/PL u Jarcu, može da datira iz pluskvamperfekta) – pod provokacijom Urana, budi se i ispoljava na vrlo eksplozivan način. Često je on „nejasnog“ uzroka, nema veze sa trenutnom situacijom, u kojoj teži da se oslobodi. Bes često nije ničim isprovociran, dolazi iz lične frustracije pojedinca, koji nekada nije ni svestan u kojoj meri ga poseduje i zbog čega. Zahtevi su veliki, ali se teško zadovoljavaju. Umor od čekanja željenog, teško se nosi sa ograničavajućim. Na stranu primamljivih rizika, kada dođe trenutak da se konačno i vrlo konkretno nešto preduzme – javlja se blokada. Teško podnošenje gubitka ma kog oblika, može da bude uzrokovano od najranijeg detinjstva – gde se javila trauma od svakog potencijalnog gubitka. Identifikacija sebe kroz druge – ako se izgubi značajna osoba, kao da se izgubio deo sebe. Zbog ovog se javlja i strah od dubokog, intenzivnog emotivnog vezivanja, suzbijaju se želje za bliskošću, postoji strah od potpunog prepuštanja. Kao kompenzacija – pribegava se buntovništvu, zagovaranju slobode, netradicionalnih formi, što ujedno može biti i savršeno opravdanje za strah od vezivanja, ukorenjavanja i pokušaj zaobilaženja poraza/gubitka... Iako se može odnositi na ma koju osobu – u opisu je muških figura. Pa, pod ovim tranzitom generalno možemo dolaziti u kontakt sa osobama u opisu kvadrata UR/MA, u ma kakvim interakcijama, vrsti odnosa. Neko će i lično osetiti uticaje, u izvesnoj meri i na određen način. Ipak, na stranu ovog aspekta, velika je dominacija Plutona/Saturna, te malo uzbuđenja sa Uranom, ne mora biti nužno ni loša.

Sa kvadratom MA/UR neophodna je fizička aktivnost. Daje probleme sa spavanjem (insomnia, loš san, burni snovi, naglo buđenje), glavoboljama, veliku količinu besa/stresa – koji uzrokuje digestivne probleme (naročito za Mesece u Ovnu, Raku, Vagi, Jarcu druge dekade). U slučaju Marsa u Jarcu, ukazuje i na potencijalne probleme sa kostima (prelomi...), zglobovima (reumatoidni artritis...), zubima, mišićima (upale/istezanje mišića, grčevi,...), sinusima... Iako je ovo prolazan tranzit (osećamo ga do 20.novembra), koji će svako doživeti individualno, u određenoj meri/simbolici, osobe koje imaju Marsa u Jarcu (druga dekada) kvadrat sa tranzitnim Uranom, trpe na duže staze i radikalnije. Slično je i sa Marsevima u Ovnu, Raku i Vagi. Kao prolazan tranzit (ovih dana) utiče na sve sa ličnim planetama u kardinalnim znacima (Ovan, Rak, Vaga, Jarac).

Nakon 20. novembra slabi kvadrat i Mars u Jarcu se vraća svojim tipičnim manirima, stazama (navedenim na početku teksta), naročito tokom sekstila sa Saturnom (28.novembar – 5.decembar). Samodisciplina će biti spontana pojava, koncentracija na jedan cilj, volja da se radi temeljno, polako, poželjno solo, u miru/samoći. Planiranje strategije i materijalizacija planiranog, dolazi prirodno. Šta se započne – privešće se i kraju uspešno. Ceo tranzit Marsa u Jarcu je pozitivno naklonjenim zemljanim znacima (Bik, Devica, Jarac), ali i Škorpijama, Ribama.

I u ljubavnim odnosima, Mars u Jarcu pristupa partneru gotovo kao poslovnom cilju. Zahteva se jednostavnost, korektnost, stabilnost, praktična strana odnosa, zabojenog tradicionalnim vrednostima. Bogart, sa konstantno zabrinutim pogledom, je jedan tipični primer Marsa u Jarcu, naročito u ulozi koju je igrao u „Sabrini“ (1954). Ljubav treba „zaraditi“ je bitna deviza ovog Marsa. Dok ne zaboli – kao da je i nema. Seksualnost je kompleksna, pretežno konzervativnog ispoljavanja; često u miksu sa osećanjem krivice, dužnosti, kontrole, sputavanja nagona; izvesne inhibicije su prisutne (ili se privlači partner sa istim)... Žena Džon Vejna, opisana primarno njegovom konjunkcijom Marsa/Urana u Jarcu (Saturn u Ribama kao dispozitor, u 8.polju, u trigonu sa Mesecom u Škorpiji) je odbijala da ima seksualne odnose, sem u svrhu začeća. No, patnja se dobro podnosi, čak se i privlači kroz odabir partnera. Lojalnost, posvećenost neretko je u miksu sa „bolom“, nesrećnim okolnostima – tada se ponajviše i dokazuje. Mars u Jarcu je spreman za velike žrtve, ako je partner bolestan, neophodna mu je nega, zaštita, briga – on će biti tu, ne kao Fridin MA 0 Uran (180 SO/NE) – nakon saobraćajne nesreće, njen prvi dečko ju je ostavio. Mars u Jarcu (ako nije loše aspektovan) ne beži od odgovornosti, dužnosti, kako inače same ljubavne odnose dobrim delom sagledava kroz prizmu ovih pojmova. Ali, samopožrtovanje ponekad se tiče i pitanja kontrole.

(...)

Autorka: Cat, kompletan tekst pročitajte na Cat's Astrology blogu