Konstatacija da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena utešna je koliko i kada nekome ko je izvukao deblji kraj kažete da je moralni pobednik. Lepo zvuči, ali suštinski ne menja ništa. Zasluge idu onom drugom.

Da li zbog vaspitanja, tradicije, licemerja modernog društva ili pak lične nesigurnosti, mali broj pripadnica „slabijeg pola“ (još jedna etiketa koja dovoljno govori o stanju stvari) se odluči na to da preskoči prag svojih mogućnosti i ostavi mušku konkurenciju iza sebe, ali šta se događa kada joj je protivnik žena uz koju su odrasle? Da li i tada važe ista pravila igre koja nalažu skromnost i oklevanje?

Svi smo hiljadu puta čuli (i izgovorili) onu otrcanu frazu „uvek deveruša, nikad mlada“, koja najbolje opisuje dame koje su formacijski u drugom planu, one koje su svojim prisustvom podrška glavnoj zvezdi događaja i kojima je nametnuta misija da je ne nadmaše. Pre tri godine, međutim, jedna deveruša je dokazala suprotno.

Pippa Middleton je na venčanju veka jednim potezom uspela da zaseni mladu (koja se udaje za princa), a da stvar bude gora, ta mlada je bila njena starija sestra, smerna i graciozna Kate. Umesto o venčanici buduće vojvotkinje, svet je danima s oduševljenjem komentarisao zadnjicu počasne deveruše. Da li je Kate bila povređena sujeta zbog takvog razvoja događaja? Sigurno jeste. Da li je Pippu grizla savest? Sigurno nije. Mlađa sestra je dobila svojih pet minuta i iskoristila ih na najbolji način. Svetom je na trenutak zavladala pipomanija i ona je spremno prigrlila slavu. Kopija haljine koju je nosila tog 29. aprila, a koju su kreirali Sarah Burton i Alexander McQueen, postala je najtraženiji komad godine, a osim toga šta nosi, svakoga je zanimalo i šta Pippa misli, pa je ova visprena Britanka ubrzo napisala i knjigu Celebration sa tematikom pripremanja zabava, za šta je stručnjak. Uprkos tome što je njen spisateljski prvenac doživeo debakl, Pippa se nije zaustavila, živi na visokoj nozi i broji dane do sudbonosnog da koje će reći svom vereniku, bankaru Nicku Johnsonu. Poučena ličnim i iskustvom svoje sestre, nema sumnje da će povesti računa o tome ko će joj i kako nositi šlep.

Iako bi se mnoge sestre zaklele da se nikada ne bi tako takmičile pred očima javnosti kao što su to učinile sestre Middleton, rivalitet koji je isplivao među njima je, ruku na srce, karakterističan za sve devojke ovoga sveta i sve su ga iskusile u nekom trenutku. Sestre se takmiče na mnogo nivoa i to od malih nogu: bore se za roditeljsku ljubav, za bolji uspeh u školi, trude se da budu lepša jedna od druge… Istorijski gledano, evolucija je sestre uvek stavljala u situaciju da moraju da se nadmeću. Pedesetih godina prošlog veka, na primer, takmičile su se koja će da ima bolji brak, a danas su pod velikim pritiskom da dokažu i pokažu koja je lepša i pametnija i koja ima teži račun u banci. Čak i najuspešnije žene mogu da osete ljubomoru zbog uspeha svoje sestre.

Život pod sjajem reflektora kod retko koga budi filozofski mir i pristanak na rolu druge violine. Svi se sećamo kako je Solange Knowles u maju na Met gala balu izgubila nerve i krenula i rukama i nogama na muža svoje sestre Jay Z-ja. Među razlozima je navedeno i to da je Beyoncina mlađa sestra pobesnela jer se niko ne bavi dovoljno njenom karijerom. Ma koliko se naknadno trudile da ispeglaju ovaj incident, javnost je dobila potvrdu da mlada i ambiciozna Solange nema nameru da još dugo bude u senci svoje starije sestre.

Ima, međutim, i sestara koje su, uprkos svojoj lepoti, harizmi i sposobnostima, ostale ladies in waiting. Prelepa Monica Cruz, na primer je odabrala istu profesiju kao svoja sestra Penelope, ima slično prelepo lice kao ona, ali Hollywood nije osvojila, osim ako izuzmemo to što se u filmu Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides u nekoliko kadrova pojavila – kao Penelopina dublerka. Tvrdi da joj to ne smeta i da mnogo voli sestru. Lepo. Bezuslovna ljubav i bezrezervna podrška važe i u slučaju poznatih bliznakinja Gisele i Patricije Bündchen. Slavna manekenka je nedavno izjavila kako nikada ne bi uspela da joj nije Patricijinih poslovnih sposobnosti i ambicija. O rivalstvu između njih dve, tvrde, nema govora. Patricia nikada nije planirala da se bavi manekenstvom, ali je zato postala jedna od najcenjenijih modnih agentkinja, kojoj je na prvom mestu – uspeh rođene sestre.

Kad smo kod mode, na piste je nedavno zakoračila šesnaestogodišnja Lottie Moss (svima nam je jasno čija je to sestra). Počela je baš kao i Kate, snimivši kampanju za Calvin Klein koji je ovu proslavio još pre dve decenije. Kate je već preduzela korake kako bi je poštedela zamki u koje je sama na početku karijere upadala, ali iako je ponosna na sestru pitanje je koliko njenim ušima prija parola: “Povuci se Kate, stigla je Lottie”.

Dvojac Delevingne takođe odaje utisak harmoničnih odnosa. Poppi je krasila mnoge naslovne strane prestižnog magazina Vogue i bila lice reklamnih kampanja za Cartier, Agent Provocateur i Diesel, dok je Cara proglašena za najbolju manekenku u 2012. godini kada je bila zaštitno lice modnog brenda Burberry, postala je jedan od anđela Victoria’s Secret i osvojila titulu neprikosnovene stret style ikone. I dok starija, Poppi, važi za odmerenu i hladnu damu, Cara je postala prava mezimica medija i socijalnih mreža. Dizajneri obožavaju njen ležeran stav, ali i sliku koju šalje o manekenkama – ona ne mari mnogo za zdravu hranu, šminka se samo po potrebi, obožava modu 90-ih i uživa u tome da šokira javnost.

Sa svakodnevnim javnim kalkulisanjem koja je lepša i bolja, suočavaju se i sestre Aldridge, Lilly i Ruby. Lilly je definitivno česšće spominjana kao zvezda, ali Ruby obično odnese titulu lepotice.

Iako su sve pomenute dame uspešne u svojim poslovima, treba biti zaista operisan od sujete pa bez i trunke zavisti savladati koeficijent omiljenosti rođene sestre.

Psiholozi smatraju da su sestre koje su sposobne da prepoznaju međusobni konflikt i ljubomoru na dobrom putu da izgrade snažniju vezu. Generalno, žene su mnogo bolje u izražavanju svojih emocija i deljenju nego muškarci. Dok dečaci nastoje da se s rivalitetom izbore konkretnim radnjama, sestre koriste reči, koje mogu da dovedu do dugoročnog perioda harmonije i dubljeg odnosa punog razumevanja.

Među sestrama očito postoje neka nepisana pravila koja se u najvećem broju slučajeva poštuju. Sve se one bore za sebe, ali međusobna ljubav je na prvom mestu. Međutim, da li je baš tako? Da li je rivalitet među sestrama, ipak, neizbežan?

„Imati sestru je isto kao i imati najboljeg prijatelja koga želiš da se otarasiš“, kaže Amy Li u knjizi Chicken Soup for the Sister's Soul. Pitanje svih pitanja je: ko je u boljoj poziciji, mlađa ili starija? Iz perspektive onih koje su na svet došle prve, mlađe u startu imaju bolju poziciju, jer su kao manje neprikosnovene mezimice, greške im se tolerišu, a pritom predstavljaju i obavezu, jer se od starijih očekuje da im pomognu pri pisanju domaćih zadataka i da ih izvode u grad. Drugim rečima, mlađima je sve servirano na tacni. Ove se, međutim, verovatno ne bi složile sa tim. Njihov argument je da uvek moraju više da se trude i da je najveći izazov izaći iz senke one starije.

To najbolje znaju holivudske mlađe sestre kao što su Elle Fanning i Rooney Mara. Iako su im Dakota i Kate donekle olakšale posao praktično im odškrinuvši vrata slave tako što su kroz njih prošle prve, ove devojke su morale da zauzdaju svoj ego i da se dobro potrude. Elle Fanning je, na primer, karijeru počela kao dvogodišnjakinja tako što je u seriji Taken i filmu I Am Sam igrala mlađu verziju svoje sestre, a pogledajte je danas.

Pred ovim, kao uostalom i svim sestrama ovoga sveta, svaki dan stoje novi izazovi, a najteži je, čini se, voleti bezrezervno i do kraja. Njihovi osmesi na zajedničkim fotografijama nam govore da im to, uprkos svemu, uglavnom polazi za rukom.

Tekst: Jasmina Lazić