U skladu sa tradicijom, koju je pokrenuo nekadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, prvog dana leta se organizuju besplatni koncerti po parkovima, trgovima, ulicama, ali i u zatvorenim prostorima.

Srpska prestonica će se pridružiti proslavi Svetskog dana muzike nizom koncerata te će tako „ArtLink“ u saradnji sa partnerima organizovani od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda.

„ArtLink“ mladi virtuozi nastupaće od 16 do 16.30 časova u Pionirskom parku (kod fontane), a zatim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici od 17 do 17.30 sati. U Studentskom parku (kod spomenika Josifu Pančiću) od 18.30 do 19.15 časova publika će slušati Dečiji hor RTS-a, a u Skadarliji (ispred Kuće Đure Jakšića) od 19 do 20 sati „Miloš Čolaković trio“.

Program Kolarčeve zadužbine povodom Svetskog dana muzike otvoriće u 18 sati pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So koji će na koncertu pod nazivom Whirl and Swirl u Muzičkoj galeriji izvesti kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja, inspirisane džezom.

Treći put u okviru projekta „Muzej akustike“ biće realizovana interaktivna izložba Svet zvuka uz stručno vođenje, dok će u holu Kolarčeve zadužbine biti održan koncert ansambla „Sensartika“ koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

Program na Kolarcu će se završiti nastupom ansambla "Elemental Culture Collective" (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani. Ovaj kvintet udaraljki povešće publiku na magično muzičko putovanje oko sveta - od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku.

Na Svetski dan muzike biće održani i 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda.

Tokom popodneva i večeri u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ predstaviće se Ljubica Sekulić (viola i harfa) sa delima domaćih i švedskih kompozitora, neobičnu muzičku fuziju - Flauta vs. Marimba prikazaće duo „Tajmlajn“, koji čine Nikola Radan i Boris Bunjac i na kraju će nastupiti „Meri gospel hor“ sa specijalnim gostima.

„Kalemegdanski sutoni“, ranijih godina višednevni ciklus koncerata, ovoga puta su svedeni na jednodnevni događaj koji će se održati od 17 do 22 časa pod simboličnim nazivom Za(O)tvaranje.

Novi serijal letnjih koncerata na Zidiću ispred Doma omladine otvoriće baš na Svetski dan muzike VIS Nebograd, sastav koji čine polaznici muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom.

Na repertoaru će se naći autorske muzičke numere, ali i hitovi rok, pop i elektronske muzike.

U Etnografskom muzeju u Beogradu Svetski dan muzike biće obeležen nastupom Milice Milisavljević Dugalić, jedne od najcenjenijih etno pevačica Balkana.

Svetski dan muzike, na dan letnje ravnodnevnice, ustanovljen je pre 37 godine na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama - održavaju se koncerti na otvorenom i muzika osvaja prostore.

U čast obeležavanja Internacionalnog dana muzike i Elle redakcija je sastavila listu omiljenih pesama.

Preslušajte je u nastavku:

Duška Jovanić ( glavna i odgovorna urednica): Charlez Aznavour - She

Branislava Kostić (urednica lepote) : Candy Dulfer / Dave Stewart - Lily was here  

Ivana Ranković ( art direktorka): Boy George - Video Games

Ana Ostojić ( urednica mode): Lionel Richie - Hello

Miljana Vuković ( obrada fotografija): Florence and the Machine - Delilah

Ana Dodig (urednik sajta): M.I.A. - Jimmy

Maja Bunčić (novinar sajta i printa): Nick Cave and The Bad Seeds - Hidding All Away

Marija Mićanović (novinar sajta):Ljetno kino i Vlada Divljan - Vodim te na more

Tanja Glušac ( praktikant weba): Musica e - Eros Ramazzotti i Andrea Bocelli

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/