Careless Love - Madeleine Peyroux 

Dva albuma obeležila su moje studije, ovaj i Yekermo Sew etiopskog muzičara Mulatua Astatkea. Sada kada ih čujem, ima u njima nešto bezbrižno i puno nade, lišeno cinizma. Tako sam, valjda, i gledala unapred.

Čudno je to sa muzikom, posle panka, pank-roka, dram end bejsa, hip-hopa, regea, denshola, fanka, soula, njudžeza, bezobraznih izleta u disko, pa vraćanja na ska, zapravo sam lagano, stalno osvajala nove žanrove, ne zaboravljajući nikad ljubav prema starim, a šireći svoje polje muzičkog interesovanja na skoro kontraindikovane vrste muzike.

Tako mi se uvek dopadalo, uskogrudost u muzici je uskogrudost u životu, a muzika se uglavnom deli na dve kategorije - dobru i lošu. 

Chelsea Hotel - Rufus Wainwright

Koliko god da volim Cohena, i uopšte originale, odavno gajim veliku ljubav prema dobrim obradama, a ova je jedna od njih. To je pesma koju sam stalno imala u kolima, slušalicama, a najlepše sećanje nosim iz jedne šetnje svog poslednjeg njujorškog jutra, malog zastajkivanja ispred Chelsea hotela i katarze koju u punoj ulici niko nije primetio.

The Specials - The Specials

Tvrdim da nema bolje muzike za hvatanje dobrog ritma koraka i dizanje serotonina. Album je stvarno azbuka, bez obzira na to volite li ili ne volite ska. Mada, ne znam ko ga ne voli. 

Muzika iz trilogije Tri boje Krzysztofa Kieslowskog

Ovo, kao i njegova muzika iz drugih filmova, na neki način obeležila mi je život i bila soundtrack nekih situcija koje ne pamtim kao najbezbrižnije. Ali, dubina emocionalnog utiska koji je ta muzika u meni ostavila zaista je neprocenjiva i, uostalom, treba voleti sva osećanja, ne samo ona najlepša.

A Tribe Called Quest 

Jedan od bendova od kojih ne odustajem. U svakoj fazi, njihovoj i svojoj.

Flatlands - Mark Lanegan i Chelsea Wolfe

Nije jedina, ali je jedna od lepših pesama koje me vezuju za mog momka i neke pejzaže koje smo zajedno gledali. Bila bih krajnje nepoštena a da ne pomenem i Sealed With a Kiss u verziji Briana Hylanda i Into My Arms koju izvodi Nick Cave.

Muzika iz filma Neposlušni 

Vezuje me za divan rad, prijateljstvo, napore, očekivanja… Magična je ta playlista. Poslušajte je.

Jugoslovenski hitovi i obrade iz 60-ih i 70-ih

Apsolutni masterpiece. To uvek mogu da slušam. Stjepan Jimmy Stanić, Ivo Robić, Miki Jevremović, Nada Knežević, Dušan Prelević, Dušan Jakšić, Lola Novaković, Arsen Dedić, Đorđe Marjanović… To bi trebalo da spada u osnovno muzičko obrazovanje. Osim toga, sve što je izašlo iz izdavačkih kuća Ninja tunes i Blue note bila je na neki način muzika koja me je oblikovala.

Tekst: Milica Prelević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/