Ricky Lee Jones - Rickie Lee Jones

Kada mi je otac Kornelije za sedmi  rođendan poklonio kasetu na čijoj naslovnoj strani je bila dama sa crvenom beretkom i tankom braon cigarom u ustima, odmah sam poželela da čujem kako zvuči njena muzika. Njen prvi album ispunjen folk-rok-džez-bluz-pop pesmama religiozno sam slušala i upijala svaku melodiju, harmonsku progresiju, aranžmansku odluku i vokalnu i tekstualnu frazu. Ova progresivna kantautorka me je, uz Beatlese, naučila da komponujem.

Madonna - True blue

Postoje pesme koje nas vrate u određeno vreme, prostor, emociju…

Meni to svaki put uradi bilo koja numera sa Madonnainog albuma True Blue iz 1986. godine. Bilo da se radi o Papa, don't preach,  uz koju sam kao tinejdžerka pravila koreografiju i igrala do kasno u noć u svojoj sobi ili Live to tell, uz koju sam patila jer Uroš violončelista tog dana baš i nije mnogo obraćao pažnju na mene u muzičkoj školi, ili Open your heart koja me je podsećala na činjenicu da imam već 14 godina i da vreme brzo prolazi. 

Aretha Franklin - I never loved a man (the way I love you)

Arethain antologijski album otkrila sam tek kao mlada žena koja se u Londonu devedesetih godina borila za svoje mesto na muzičkoj sceni. Nakon koncerta sa Errolom Brownom, kome sam pevala prateće vokale na britanskoj turneji, on mi je poklonio ovaj album sa posvetom: „Ovo će biti tvoja Biblija.“ I postala je.

Olivia Newton John - Totally hot

Kada je izašao film Grease u kome je, pored Johna Travoltae, naslovnu ulogu igrala Olivia Newton John, živela sam sa porodicom u Londonu. Mama je sestru i mene vodila u bioskop da gledamo ovaj film, ni manje ni više nego 27 puta. Zaljubila sam se do ušiju u Oliviain anđeoski glas i lakoću sa kojom je izvodila pesme kao što je Hopelessly devoted to you. Te iste godine izašao je njen album Totally hot. Znam ga napamet, od prve do poslednje pesme.

The Beatles - A hard day's night

Kada odrasteš na Beatlesima, onda naučiš kako se piše pop pesma. Skidala sam akorde i melodije i pevala u dva glasa sa sestrom na putu za selo, more, London, Trst i školu. 

Aaliyah - Age ain't nothing but a number

Živeći u Londonu, 1994. godine otkrila sam Aaliyah i njen prvi album, a na njemu pesmu Back and forth. Nisam ni slutila koliko ću se zaljubiti u R&B zvuk devedesetih. Tog leta kada je izašao album, svi klubovi u Londonu vrteli su ovu numeru, ali i druge R&B hitove poput R. Kelly, Your body's calling, Brandy, I wanna be down ili Adinae Howard, Freak like me.

Chris Stapleton - Traveller

Veliki sam poštovalac country&blues muzike i svake godine na tom muzičkom polju u Americi se pojavi neko vrlo poseban. Prošle godine bio je to Chris Stapleton sa fantastičnim albumom i glasom kakav dugo nisam čula. Sometimes I cry ste pesma koju slušam odvrnutih zvučnika tako da pola Vračara čuje kako se pevaju soul i bluz.

Francis Poulenc - Organ Concerto, Concert Champetre & Gloria

Prvi put kada sam čula deo Poulencovog koncerta Champetre za harpsikord i orkestar, znala sam kako sam na novom muzičko-istraživačkom putu i da sam otkrila pravo muzičko blago. Svakodnevno slušam klasičnu muziku i otkrivam nova genijalna dela koja mi hrane dušu i mozak.

Tekst: Milica Prelević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/