Tokom celog mog života na Dorćolu jedina konstanta su Vera Čukić i Gordan Mihić. Uvek ga drži podruku, a on njoj otvara vrata. Krvoločni Bonnie i Clyde. Moja najveća strip inspiracija Delta 99 i Lu. Oni vode ljubav na krznu ispred kamina u svom svemirskom brodu. Intrigantni Angelina i Brad. Anaïs Nin i Henry Miller istetovirani mastilom na papiru. Corto Maltese i njegova senka. Starovremenski Scarlett i Rett Batler. Ponovo aktuelizovani predstavom u Madlenianumu ‒ Miloš i Vida Crnjanski. Iznova u modi ‒ Serge i Jane. Ljubinko i Desanka iz vrsnog pera jednog od naših najboljih dramskih pisaca Ace Popovića. Lennon i Yoko Ono. Uvek efektni Cleopatra i Marko Antonio. Višeslojni Jackie O. i Kennedy. Tinejdž mit za sva vremena ‒ Romeo i Julia. Holivudska legendarna priča -  Paul Newman i Joan Woodworth. Seksi par ‒  Humphrey Bogart i Lauren Bacall. Vronsky i Anna, pa pod voz. Mickey R. i Kim B. ‒ ispred frižidera, na pljusku, u hotelskoj sobi. Sid i Nancy. Carrie i Mr. Big. 

I tras, mozak mi je stao. Ne umem dalje da nabrajam. Gingko mi je neophodan da se setim kada sam poslednji put gledala raskošni ljubavni film ‒ pitam se, pitam? Ono sa sve plakanjem i podrhtavanjem vilice u mraku bioskopske sale ‒ kada iz donjeg stomaka imaš potrebu da te neko voli kao on nju na filmskom platnu. Baš bi i ti isto tako sve, pa nek ide život. Ne sećam se kada se to poslednji put desilo na bioskopskom repertoaru. Živimo u racionalizaciji svega što nam se dešava. Google za sve ima objašnjenje, ljubav je raskrinkana i proanalizirana do tančina u naučnim istraživanjima. U belosvetskim laboratorijama dali su komplikovana imena svim pojavama uključujući i osećaj leptirića u stomaku ‒ sve se svelo na taksativno navođenje vrste hormona koji mozak luči. Kada kažem ljubavni film, ne mislim pri tom na romantične komedije, nego na rasne ljubavne filmove u kojima mora da postoji puno drame, lomljlenja ega, iznenadnih tvistova, preokreta, iščekivanja, odustajanja, vraćanja, odlazaka, suza & znoja... 

Jedna od najboljih ljubavnih scena je u Scorseseovom remek-delu Doba nevinosti: Michelle Pfeiffer stoji okrenuta leđima na doku i gleda u vodu, Daniel Day-Lewis gleda je i kaže ‒ ukoliko okrene glavu ‒ to je to. Maestralna scena. Oni koji budu živeli u budućnosti po ovim temama što im ostavljamo u amanet, misliće o nama kako smo se trudili da budemo mnogo pametni. Svi se trudimo da mislimo hladne glave. Sve nešto raščlanjujemo, vodimo precizne zapisnike poput činovnika ko je kome prvi slao poruku, ko je kome status posvetio u koliko sati i čiji je bio prvi lajk. U statistiku, čini se, verujemo više nego sopstvenoj džigerici. Poverenje je najskuplja valuta kojom se kalkuliše u ova vremena. Ko je spreman za kompromise ‒ imaće uspešnu vezu, poručuju instant eksperti za ljubavne odnose. Nisam sigurna kako bi ljubavna priča Elizabeth Taylor i Richard Burtona izgledala u eri mobilnih telefona. Da li bi ona ikada uzela u ruke njegov telefon i proučavala mu history ili to ne bi ni mrtva. 

Volim film Večni sjaj besprekornog uma ‒ to vam dođe obavezna ljubavna lektira. Volim i Unu ‒ išli smo u bioskope i čekali u dugim redovima da gledamo Sonju Savić i Radeta Šerbedžiju, baš kao i Vladicu Milosavljević i Mikija Manojlovića u Samo jednom se ljubi: Hemija dva glumca na platnu ‒ ili je ima ili nema. Svakog februara je Sveti Valentin sve više na stereoidima. Iskoristiću ga za premijeru treće sezone Talije koja će se posle sreće i dobrote ‒ pozabaviti temom ljubavi. Ali, ne samo onom ljubavi među partnerima, nego i prema samom sebi, prema pozivu koji te je izabrao u životu... I veoma je važno znati da ljubav voli da voli ljubav ‒ rekao je Joyce. Voli kada ljubavnici prepričavaju bezbroj puta kako su sreli, od čega su strepeli & treptali. Ljubav voli da je slave glasno, veličaju uz malo preterivanja i dosta gestikulacije... Voli da je unikatna, posebno kada dođe u trenutku kada se od nje odustane. Ljubav voli da se pojavljuje iznenada. Gasi se onda kada neko počne da odustaje, rola očima i zeva. Ljubav traži posebnu vrstu discipline i odricanje. Baš kao i sve u životu. Ljubav je najkomplikovanija jednostavna stvar na svetu. 

Tekst: Suzana Zlatanović

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija