Holivudska ikona Grace Kelly je imala sve – lepotu, harizmu, prefinjenost, svetsku popularnost, porodicu i pravog pravcatog princa. Najlepša plavuša svog doba dokazala je da bajke postoje, ali za razliku od Grimmovih, njena priča nije imala srećan kraj.

O tome kako je od ružnog pačeta izrasla u prelepog labuda, osvojila filmsko platno, ali i najveće „face“ tog vremena, ispredani su mitovi. Na spisku njenih ljubavnika našli su se glumci Ray Milland (koji se zbog nje i razveo), Bing Crosby, William Holden i tadašnji etalon zavodnika, neodoljivi Cary Grant.

Tokom petogodišnje karijere snimila je jedanaest filmova – tri sa Alfredom Hitchcockom – i osigurala sebi neprikosnoveni status zvezde. Na vrhuncu slave upoznala je Rainiera III, princa od Monaka.

Zaprosio ju je tri dana nakon što su se upoznali, a jedno drugom su rekli da 1956. godine u prisustvu hiljadu planetarno popularnih zvanica i još oko tri miliona TV gledalaca. Ovde bi sad trebalo da nastupi ono „živeli su srećno do kraja života“, međutim, za Grace tu počinje poglavlje o Uspavanoj lepotici, zatočenoj u svojoj maloj kneževini i ćudljivosti autoritarnog supruga. Sve ono što je usledilo nakon „venčanja veka“ ispričano je u filmu francuskog reditelja Oliviera Dahana – Grace of Monako.

Svojom odlukom da snimi priču o životu legendarne glumice nakon što je postala princeza Dahan je mesecima izazivao kontroverzne reakcije, uključujući tvrdnje princa Alberta i princeza Caroline i Stephanie da sadrži niz istorijskih neistina.

Deca bivše holivudske dive su čak optužila američkog producenta Harveyja Weinsteina da je snimio taj film bez njihove dozvole. Šta im je, konkretno, zasmetalo? Jednom rečju – sve.

Dahan se, naime, usudio da ispriča jednu ne baš bajkovitu priču o princezi koja se dosađuje u svojoj kneževini, glumici koja čezne za sjajem reflektora, neshvaćenoj supruzi i majci koja teško izlazi na kraj sa svojom razmaženom decom.

Uprkos njihovom protivljenju, film Grace of Monaco sa Nicole Kidman i Timom Rothom u glavnim ulogama je prikazan 14. maja na 67. Filmskom festivalu u Kanu, van takmičarskog programa, a od 22. maja je na redovnom repertoaru naših bioskopa. Ne propustite.

Tekst: Jasmina Lazić