Danas kada IT cure traju koliko jedna sezona, većina dizajnera retko se drži jedne muze, jednog zaštitnog lica. Ali jednom davno, na ovoj istoj planeti koja slavi danas stil Kim Kardashian, Rite Ore, Rihanne, postojala je dama čija su lepota i stil bili bezvremenski, večni.  

Njenu nežnu, gracioznu lepotu je prepoznao veliki Hubert Givenchy kada je mlada glumica 1954. godine ušetala u njegov pariski studio u potrazi za kostimima za svoj najnoviji film Sabrina. Ostalo je istorija, a svi pamtimo glumičinu izjavu: Samo u njegovoj odeći mogu da budem svoja.

Za uspešnu saradnju nisu samo bili zaslužni Givenchyjevo kreatorko umeće i Audreyna gracioznost, već prevashodno njihovo prijateljstvo. Audrey je bila njegova muza koja je uspevala svaki inovativni model da ispromoviše s jedinstvenim šarmom. Par je takođe osmislio prvi parfem na svetu s potpisom neke poznate ličnosti, parfem L’Interdit (The Forbidden), 1957.

U želji da se podsetimo njihovih slavnih toaleta, donosimo vam 6 kreacija koje dokazuju da je ova saradnja jedna jedina!  

Sabrina, 1954

Ovo je njihova prva saradnja na filmu. Rezultat? Garderober čarobnih modela, od organdin balske haljine do male crne haljine.

Oscar, 1954

Audrey je tada osvojila nagradu za Najbolju glumicu za ulogu princeze Anne u filmu Roman Holiday. Glumica je te večeri nosila recikliranu haljinu iz pomenutog filma, dokazujući da je najkul glumica tada. Naravno, kraj nje je bio i Hubert koji je haljinu redizajnirao za crveni tepih. 

Funny Face, 1957

Za ovaj zabavan film Givenchy se potrudio da Audrey obuče jednako zabavne haljine pogotovo jer glumi fashion devojku Jo Stockton. Bela haljina od muslina je postala glavni hit u sferi venčanica krajem pedesetih.

Love In The Afternoon, 1957

Audreyin sledeći lik, Ariane Chavasse, je imala potrebu da promeni svoju jednostavnu garderobu čelistkinje u garderobu femme fatale žene koja zavodi poslovnog muškarca u pariskom Ritz hotelu. Extra poen za vintage Vuittona koji je nosila u hodniku…  

Breakfast At Tiffany’s, 1961

Crna haljina koju je Holly Golightly nosila u kultnom filmu je postal DNK mlade glumice, ali i jedan od najslavnijih modela na svetu, lansiran u milion sličnih varijacija. Hubert ju je upotpunio ogrlicom od bisera, punđom i rukavicama. Ovaj look je postao pojam za chic, a haljina je na aukciji 2006. godine prodata za 467. 200 funti u Londonu, što je rekord za haljinu iz nekog filma.

How to Steal a Million, 1966

Paramount Pictures je Givenchyju dao 30.000 dolara da dizajnira kostime za najnoviji glumičin film. Hubert je uspeo, još jednom, da osmisli perfektan look iz šezdesetih – mini bele haljine, naočare sa okruglim okvirima i šeširi.