Kate Lanphear

Ko je ona: Prepoznatljivo lice američke mode, rock princeza i odvažna blondina, sa strogim asimetričnim bobom i androgenim stilom, modna urednica Kate Lanphear je ljubimica svih street style blogera.

Rođena je na konzervativnom američkom jugu, a karijera ju je vodila preko daleke Australije, gde je radila u njihovom izdanju Voguea i Harper's Baazara. Bila je glavni stilista u američkom ELLE magazinu, a početkom ove godine prešla je u tim časopisa T, koji se izdaje u okviru The New York Times novina. Njen prepoznatljiv imidž podrazumeva skinny jeans, opuštene majice, karo šaru i kožne motociklističke jakne. Kate je stekla ozbiljan klub obožavalaca koji pomno prate njen „too cool for school“ nehajni stav. 

Posebna je po: Ova dama nije još jedna od uobraženih modnih urednica, rado odlazi i na revije manje poznatih brendova i otkriva mlade talente u nastajanju. Pratite njen stil na fuckyeahkatelanphear.tumblr.com

PageBreak

Sedam najuticajnijih ličnosti modne Amerike
Embedded Comments: Generated by IJG JPEG Library
Brad Goreski

Ko je on: Njegova priča liči na holivudski klasik sa srećnim krajem. Brad je rođen u Kanadi, a većinu svog detinjstva proveo je boreći se sa svišnim kilogramima i razotkrivanjem svoje gej strane. U svojoj 24. godini postao je najstariji letnji stažista u američkom izdanju Vogue magazina. Nakon što je upoznao Rachel Zoe, počeo je rad na njenoj TV seriji.

Posle tri sezone putevi su im se razišli, a Brad je od producentske kuće Bravo dobio ugovor i sopstvenu emisiju It's a Brad Brad World. Pre par godina pridružio se i timu omiljenog američkog brenda Kate Spade, gde je zadužen za stajling revija, prezentacija i reklamnih kampanja. Svoju zanimljivu životnu priču Goreski je unovčio i upakovao u tvrd povez – objavio je književni prvenac, Born to Be Brad.

Poseban je po: Ne zapostavlja svoje klijente sa A liste. Jessica Alba, Rashida Jones i Stacy Keibler spavaju mirno, jer on brine o njihovom imidžu.

PageBreak

Sedam najuticajnijih ličnosti modne Amerike
Embedded Comments: Generated by IJG JPEG Library
Jenna Lyons

Ko je ona: Lice i duša kompanije J.Crew, modne marke popularne u čitavoj Americi. Njihova odeća je šik, elgantna, stajliš i pristupačna i obožavaju je sve generacije, a za sve to je zaslužna Jenna. Tamo je glavni dizajner već 20 godina. Pošlo joj je za rukom da transformiše kompaniju koja je bila na ivici propasti u modnog giganta koji samo na teritoriji SAD broji više od 300 prodajnih mesta.

Jenna se ove godine zasluženo našla na listi 100 najuticajnih ljudi na planeti po izboru Time magazina. Ne samo da vuče sve konce iza scene, već se često pojavljuje i u lookbookovima na J.Crew sajtu. Visoka je metar i 82 santimetra, najčešće je u J.Crew haljinama i ne skida upadljive crne geek naočare. 

Posebna je po: Ona voli da stvari istera na čistac. U medijima je otvoreno pričala o svojoj bolesti incontinentia pigmenti, zbog koje su joj propali zubi. Takođe je posle razvoda lako priznala da sad igra za "drugi tim“ – u vezi je sa dizajnerkom nakita Courtney Crangi.

PageBreak

Sedam najuticajnijih ličnosti modne Amerike
Embedded Comments: Generated by IJG JPEG Library
June Ambrose

Ko je ona: June je hip hop lično! Jay-Z? P. Diddy? Missy Elliott? Busta Rhymes? R. Kelly? Svi se oni nalaze na listi njenih klijenata. Modnu karijeru započela je sasvim slučajno, 1990. godine. Preko prijatelja se zaposlila u izdavačkoj kući MCA Records. Jednog dana neko je zatražio usluge modnog stiliste, a kad su June objasnili šta to zanimanje podrazumeva, spremno je odgovorila: „Mogu ja to!“ Ostalo je istorija.

Reditelj spotova Hype Williams joj je dopustio da izvođačima pruži svoju kreativnu viziju hip hopa kao jednog zabavnog i šarenog univerzuma. Veliki proboj desio se pošto je stilizovala Missy Elliott za njen debi video The Rain (Supa Dupa Fly). Posle toga izmenila je sliku ženskih hip hop izvođača izmeštajući ih iz vulgarnih outfita u zabavne i otkačene stajlinge.

Posebna je po: June nije samo sjajna kao čarobnjak iza scene, i njen lični stil zaslužuje nagradu. Pre nekoliko godina izdala je knjigu Effortless Style. Bila je jedan od sudija u američkoj verziji emisije X Factor, a na kanalu VH1 imala je i sopstvenu emisiju Styled by June. 

PageBreak

Nick Wooster

Ko je on: Veteran mode! Ma, sama esencija dobrog stila! Nick pripada staroj gardi radnika u modnoj industriji čiji je imidž u nekoliko navrata poslužio kao inspiracija velikim modnim brendovima. Najpoznatiji je po svojim fantastičnim tetovažama u koloru, sedoj bradici, kožnim čizmama i savršeno ukrojenim odelima.

Radio je kao modni direktor u robnim kućama Neiman Marcus, Bergdorf Goodman i JCPenney. A lista brendova sa kojima je sarađivao pri kreiranju još je duža. Za njujorški butik Leffot kreirao je čizme sa maskirnim printom. Za brend Parabellum osmislio je kožnu mušku klač torbu jednostavnog imena – Wooster. Svoje ideje podelio je i sa kompanijama Calvin Klein i Ralph Lauren.

Poseban je po: Nick je sredinom godine dospeo u centar pažnje, jer su novinari primetili neverovatne stilske sličnosti između njega i uvek odlično obučenog Davida Bechkama. Suprug gospođe Beckham je neke od kultnih Nickovih lookova skinuo do tančina. Wooster je odbio da otkrije da li je sad on zadužen sa stajling poznatog fudbalera.

PageBreak

Sedam najuticajnijih ličnosti modne Amerike
Leandra Medine

Ko je ona: Živi dokaz da na online sceni uspevaju samo oni najbolji. Autorka je bloga The Man Repeller, koji se za tri godine, koliko postoji, nametnuo kao obavezno štivo. Leandra je rođena u Njujorku i ima turske, jevrejske i iranske korene. Diplomirala je novinarstvo, a blog je pokrenula kao zabavan hobi. Njegov koncept je baziran na modi koja je prvenstveno kreirana tako da se svidi onome ko je nosi.

Posle samo dve godine blogovanja magazin Forbes ju je uvrstio u top 30 mlađih od 30, kao jednog od najuticajnih trendsetera, a iste godine Time magazin je njen blog proglasio jednim od 25 najboljih u 2012. godini. Sve to ona je sad ukoričila u knjigu Man Repeller: Seeking Love. Finding Overalls.

Posebna je po: Leandra je duhovita! Baš onakva devojka sa kojom biste voleli da se družite. Njen blog je od samog početka bio iskren i zabavan. To je i lansiralo u online stratosferu. 

PageBreak

Sedam najuticajnijih ličnosti modne Amerike
Betty Halbreich

Ko je ona: Uticala je na generacije uglednih Amerikanki i važi za kraljicu majku svih ličnih kupaca. Više od 30 godina Betty radi kao lični stilista u robnoj kući Bergdorf Goodman. Za tri decenije rada postala je poznata po svom praktičnom i iskrenom pristupu. Smatra da je njen zadatak da žene zaštiti od odeće koja nije za njh.

Takođe, čvrsto veruje u to da šoping mora da bude zabava i da oni koji ne uživaju u odeći koju nose ne shvataju poentu mode. Betty je naučila glumicu Candice Bergen kako da hoda na visokim štiklama, a Gerald Ford je pokazala kako se pravilno nosi haljina. Naterala je trostruku dobitnicu Emmy nagrade, Stockard Channing, da pokaže noge, a svestranoj umetnici Betty Buckley je pokazala šta da obuče za audicije. Nije ni čudo što Halbreichovu zove boginja. Na spisku obožavalaca Betty Halbreich nalaze se i glumice Joan Rivers, Sarah Jessica Parker i Meryl Streep.

Posebna je po: U žižu medijske pažnje ova dama dospela je zbog dokumentarnog filma Scatter My Ashes at Bergdorf's. Obavezno pogledajte, obožavaćete Betty.

Tekst: Jelena Karakaš