Tekst: Gordana Manojlović

Činilo se da polako prerasta u tradiciju strepnja s kojom pratimo nove sezone domaće modne scene.

Usled krize koja je bez sumnje našla svoje mesto i u izrazu naših kreatora, spas je ove sezone bio u iskustvu, poznavanju materijala i tradiciji.

Bili smo tu da podržimo velika imena, nagradimo trud i ideje, a od velikog broja novih tendencija izdvojili smo rad ove tri devojke.

Osvojile su nas svojim hrabrim modelima!PageBreak
MILICA OPAČIĆ
Glam rok

Studirala je u Beogradu, na francuskoj akademiji za modni dizajn Mod’art i na taj način pokušavala da od samog modnog dizajna usvoji i znanje o francuskom šarmu, za koji veruje da je neophodni aksesoar 24/7.

Kao mladi dizajner, trudi se da svoj rad pokaže što široj publici, pa je tako osvojila i nagradu za najboljeg mladog dizajnera na moskovskom Fashion Weeku.

U njenom dosadašnjem radu dominantna je boja rokenrola, mada na prvi pogled uvek vidimo tradicionalni feminizam uvijen u baršunasti pliš i mekoću svilenog satena.

Nosivi modeli, prateći važeći trend, izdvajaju se inovativnim krojevima, koji pružaju sigurnost i govore o znanju i veštini dizajnera.

Na slici: Šorts sa naglašenim džepovima i bluza od svilenog satena. U celoj kolekciji materijali pomažu da glamurozni look deluje svedenije i modelima daju sveži, avangardni duh.PageBreakTIJANA MILUTINOVIĆ
Masivni minimalizam



Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi profesorke Ingrid Huljev, koja je i izdvaja kao mladog dizajnera o kome će se u budućnosti tek govoriti.

Osim diplomske revije, koju je predstavila na protekloj nedelji mode u Beogradu, ono što je izdvaja jeste izražajni individualizam i hrabrost da smisao pronalazi u pročišćenoj liniji i ravnim formama, često predimenzioniranim.

Kao studentkinju, zanimali su je grupni projekti, u kojima je uvek nastojala da ostavi svoj lični pečat.
Tijana osnovnu inspiraciju crpi iz etnolinija, koje će se u finalnim modelima nadahnutim minimalizmom naći samo u nagoveštajima.

Na slici: Bodi od likre sa našivenim perlama i široke pantalone predimenzioniranog struka biće novi pogled na minimalizam uz korišćenje inovativnih konfekcijskih formi.PageBreakALEKSANDRA LALIĆ
Individualizam



Kada se pogleda rad ove dizajnerke, već na prvi pogled je jasno da nije reč o tipičnoj školi savremenog kostima.

Nakon svršenih studija filozofije, kroz master rad zalazi u oblast umetnosti odevanja. Svoj osnovni izraz i kontakt s publikom ostvaruje kroz performanse, od kojih se izdvaja Hair Dress iz 2011. godine.

Kolekcija se sastoji od filcane odeće, a kao osnovni materijal korišćena je ljudska kosa. Inače, taj materijal prvobitno je napravljen specijalno za rad umetnika Zorana Todorovića, izložen na Bijenalu u Veneciji.

Recikliranjem bio-otpada Aleksandra zalazi u oblast konceptualne umetnosti. Da je moda ljubav koja osvaja govori i činjenica da je Aleksandra vremenom počela da izrađuje nosive modele koji se mogu naći u Belgrade Design Districtu.

Na slici: Bluza i suknja nesvakidašnje forme izrađene su od ljudske kose. Njen umetnički izraz biće osnova za izradu nosivih modela.