Tekst: Duška Jovanić

„Oduševila sam se. Konačno klinac lep poput Majke Božije, obučen u belu venčanicu leluja pistom na visokim štiklama i poručuje ženama kako bi trebalo da izgledaju ako žele da ih tucne neko kao Jean Paul Gaultier. Za modne kreatore idealna žena je mršavi dečko. Morale bi smo osetiti ogromno olakšanje. I najesti se čokolade.“ Ovo seksističko spuštanje na zemlju iz društvene komedije Vedrane Rudan diglo je pravu plimu u ženskom mozgu.

„Andrej je kjutić!“ „Prekul! Samo neka tako nastavi.“ „Ma dajte, molim vas, koja od nas bi želela takvog dečka ili muža?!“ „Šta pričate, nema žene koja ga ne bi, kao živu skulpturu, smestila u svoju primaću sobu!“ Pobunili su se i estetski vrbovnici. „On je jedinstveni fenomen.“ „Andrej Pejić je ta prekrasna stvar o kojoj svako sanja.“ Feministkinje su umesto na čokolade navalile na barikade.

„Konačno dolazi vreme kada više neće biti podele na muško i žensko. Svi ćemo biti osobe. On je jedno od najčarobnijih bića na svetu.“
Čak su i dežurni sociolozi poslušno pratili diktat.
„Hibridizacija ljudske rase poklapa se s duhom vremena.“
„Neke transrodne osobe nisu srećne kada promene pol. Žele da budu androgini.“
„Telo je procesno, a ne statično i može se razvijati u smeru koji nam se više sviđa!“

Onda dobro. Mukotrpno je živeti s širokim kukovima, velikom guzom i raskošnim grudima. I beskompromisno se daviti u sarmama i sladoledu. Samo, da li perfect face sugeriše i perfect life i odsustvo svake nesreće? Ovo je svakako doba u kome su mnogi momci savršeniji od devojaka. Hit parada androginih superheroja. Da su mogli da se sretnu, Thomas Mann bi se svakako dobro zabavljao. Drugi muškarac koji je izabran za najlepšu ženu na svetu rođen je u Tuzli. Detinjstvo je proveo u selu Vojska nedaleko od Svilajnca. U trinaestoj je počeo da se farba i šminka i prestao je da se obazire na tuđe mišljenje. „Bio je sladak dečkić kada je s majkom, pred početak bombardovanja, emigrirao u Australiju. Kralj i kraljica maturske večeri.“

Ne zvuči patetično kada kaže da je ON od rođenja, a sada balansira između dva pola. Normalno, kada to radi na visokim potpeticama.

Za sada, humor doživljava kao najveće erotsko uzbuđenje, a o vagini govori kao o ultimativnoj kreaciji šešira za konjske trke u Eskotu.

„Ne bih rekao da sam stvarno seksualno biće. Poštujem ljubav i voleo bih da je iskusim jednog dana.“ Važi, Andrej. Pobedio si. Nisi najlepši Bosanac. Samo zato što si lepši od svake žene. Nema više kažnjavanja razlika.

Koliko je moderno društvo svet u kojem je fizički izgled, u nedostatku drugih utopija, postao jedan od najviših ideala? Jesmo li toliko ogavni da se svi najviše pale na savršenstvo zbog kojeg smo spremni i da umremo pod skalpelom?
Ne mislim da je lepota postala najviši ideal. Pre bih rekao da su to bogatstvo i moć. Postoji opšti problem s idealima, pa i s idealom lepote. Nema ničeg pogrešnog u tome što je lepota cenjena i što predstavlja predmet umetničkog istraživanja, ali ideali često vode u opsesiju, naročito danas. Ona lepota kojoj su težili stari Grci i ova lepota kojoj težimo mi danas, to su nebo i zemlja, i zato se izgubila spona između umetnosti i lepote.PageBreak
Bez obzira na to koliko se poblesaveli muškarci zavaravali drugim atributima, faca je ipak najuzbudljiviji segment žudnje bez granica. Ljudsko oko spontano privlače pravilne crte, pa nije čudo što je uspostavljen totalitarizam lepog glatkog lica nedeprimiranog godinama, s kojim muškarci očajnički žele da spavaju?
Tako posmatrano, lice zaista jeste mnogo važnije od grudi ili guze.

Vi ne morate da se maskirate. Iako ste formalno muškarac, vrhunsku ženstvenost postižete bez imalo napora. U plišanoj koži, kakva je vaša, svako bi se osećao ugodno, a da li i ranjivo?
U društvu kakvo je, naše žene su, u krajnjoj liniji, mnogo ranjivije, a to što ja izgledam veoma ženstveno na neki način svrstava me u istu kategoriju sa njima. S druge strane, taj rizik je i velika prednost, koja se može iskoristiti.

Ko je najviše pogođen vašom pojavom?
Moja karijera je veliki društveni podstrek za transseksualce, androgine klince i bilo koje druge sociokulturne manjine, to je jedino što je važno.

Koliko često se osećate kao pokusni kunić, bolje rečeno – beli labud, plen na koji svi podjednako otkidaju?
Mnogo puta sam se tako osećao i privatno i u poslu. Mislim da me je majka priroda proklela, a u isto vreme i blagoslovila.

Ili možda verujete da ste nekakav konceptualni umetnik kome je ženska lepota performans, ali i odlično smišljen marketinški fazon?
Ne tripujem da sam umetnik. Pre bih rekao da se osećam kao privilegovana muza. Moj fizički izgled, taj female look, kako kažete, velikodušni je poklon prirode, a ne performans. Naravno da vrlo često nastupam na sceni, ali se izražavam na drugačije načine. S druge strane, personality me bolje reklamira od izgleda.

Kada ćemo živeti u idealnom društvu u kojem će svi biti totalno opušteni u pogledu činjenice da to kako vi izgledate nije stvar pola nego mozga? Kada će ljude prestati da zanima šta imate među nogama?
Kada ravnopravnost, logika i nauka konačno prevladaju. I kada se društvo otarasi svake zaostalosti. Da bi se to desilo, ne gine nam nova revolucija.

Koliko Gaultiera i dežurnu ekipu interesuje vaš britki sarkazam? Jesu li vam nekad dali priliku da ga pokažete, makar kad ste skinuli famoznu venčanicu u kojoj ste lelujali pistom i planeti digli pritisak?
Yeah! (Smeh) Oni su neverovatan tim, baš su kul i čvrsto stoje na zemlji. Odlično se provodimo, a čini se i da im moj smisao za humor odgovara. Uostalom, i Jean Paul Gaultier je i sam veoma duhovit čovek.PageBreak
Da li se i osećate kao žena ili se samo tako ponašate – u skladu s biznis- planom?
O, ne! Nema glume i pretvaranja kada do toga dođe.

Jeste li žensku odeću oblačili i pre modelinga?
Jesam. Suknju sam prvi put obukao već u trećoj godini! Naravno, bila je mamina.

Kakve reakcije izazivate na ulici?
Nikada s tim nisam imao problema. Ne mislim da ljudima izgledam čudno. Naprotiv. Mnogi pretpostavljaju da sam samo još jedna tanka i visoka plavuša. Što i nije daleko od istine. Ni kada sam poslednji put bio u Beogradu nisam primetio nikakve reakcije. Dobro, razumem da nisu sve androgine osobe u životu prošle kao ja. Mnogi od njih svakodnevno se suočavaju s pravom diskriminacijom, što me duboko rastužuje.

Šta vas je u životu najviše zabolelo?
Kad u nekim situacijama prosto nisam bio prihvaćen. Ili sam postao predmet razgovora bez elementarnog poštovanja koje svako ljudsko biće zaslužuje.

Može li se muški identitet sakriti čvrstim gaćama ili selotejpom, što su, kažu, najbolje tehnike za kamuflažu penisa? Vi ne želite da ga izbrišete. Dopuštate da vam korpe brushaltera zvrje prazne, štrči vam Adamova jabučica, a na eventualno povećanje grudi gledate kao na dobru investiciju samo u slučaju da pobedite na kastingu Victoria’s Secreta?
Moj brus je prazan, ali zar to nije slučaj s grudnjacima većine modela?! Moja Adamova jabučica je, ako bolje pogledate, maleni zalogaj koji mi se, kao Snežani, zaglavio u grlu! A silikonske grudi? One su bile i ostale najbolja investicija svake devojke.

Jeste li nekad imali trenutak nedoumice ili kajanja?
O da! Bilo je takvih momenata. Kako sam ih prevazilazio? Lako. Dovoljno je bilo da zažmurim i „zagrmim“ najveći hit grupe Abba Money, money…

Da li ste ponekad smoreni od modelinga?
Znam da ovo neću moći večno da radim.

Koliko puta ste gledali Viscontijevu Smrt u Veneciji?
Da li verujete da nisam pogledao taj film?!Ali ću to svakako uraditi.

Da li znate ko je Dragan Marković Palma?
Kako ne bih znao?! On je najbolji političar na svetu. Kao, uostalom, i njegove kolege s Balkana koje nesebično rade u interesu svog naroda.

Jeste li ikada dobili batine, s obzirom na to da Jagodina važi za najhomofobičnije mesto u univerzumu?
Hvala bogu, nisam!

Odrasli ste s bakom i majkom. Nije uvek bilo sve baš idilično iako ste se i u izbegličkom kampu dobro zabavljali, malo ste koketirali kao fizikalac u McDonald’su, da biste završili na polici najprestižnije njujorške knjižare Barnes&Noble, doduše kao cover page?
Da, moj život je bio prilično uzbudljiv, da ne kažem – pomalo ćaknut. Voleo bih da o tome jednog dana napišem knjigu. Videćemo u kojoj će se knjižari pojaviti. To definitivno nije bilo najudobnije odrastanje, ali sam, zahvaljujući baki i majci, dobio najbolje u datim okolnostima. Lično, mrzim da takve životne priče vidim u novinama, iako se sjajno prodaju. One stvaraju svakojake fantazije i iluziju da je sve moguće. Sebe smatram samo nekim ko je imao mnogo sreće.

Kada ste se poslednji put videli s ocem, koji je, kako izgleda, odskora ponosan što ličite na njega?
Ne mislim da ličim na oca. Možda malo, ali majka je ta koja je lepotica u porodici. Tata i ja smo poslednji put smo bili zajedno pre tri godine.

Za razliku od većine frajera, vi najčešće merite svoj struk. Kakvi su rezultati?
Odlični: 63,5 cm.

Šta, odnosno koga ste nosili kod engleske kraljice?
Blejzer Paul Smith, kožnu suknju Versace, svilenu košulju Issey Miyake i mamin vintage kaiš oko struka. Bio je to pravi Sex & the City look.

Koji broj su vaše stiletto salonke?
42.