Tehnički, ona je savršen šminker. Njena preciznost je besprekorna. Make up lookovi koje Caroline Saulnier stvara su sofisticirani, a opet vrlo ekstremni. U eksluzivnom razgovoru za srpsko izdanje magazina ELLE ona otkriva svoje male/velike tajne.

Kada ste počeli da se bavite šminkom?
Počela sam pre 25 godina. Još kao devojčicu roditelji su me često vodili u pozorište i na kabaretske predstave, tako da je šminka nekako došla kao prirodan izbor.

U čemu pronalazite inspiraciju?
Sve me inspiriše: od onoga što vidim na ulici, preko knjiga do filma i pozorišta.

Šta mislite o make upu kao umetnosti, kako utiče na svet?
Šminka je jezik koji je povezan sa određenim kulturama, tradicijom i etničkim grupama, a direktno je povezana i sa epohama i trendovima. Ne znam baš kako utiče na svet, ali je jasno da menja stav osobe koja je nosi i način na koji se ona predstavlja svetu.

Šta je bila vaša inspiracija za ovu knjigu?
Od samog početka nisam želela knjigu koja će samo prikazati moju šminku. Htela sam izdanje beauty i modnih fotografija koje će pričati male priče. Želela sam da ova saradnja sa Rankinom omogući oboma da se slobodno izrazimo, tako da je ova knjiga rezultat naših vizija.

Prema vašem mišljenju, koja slavna ličnost se najbolje šminka?
Poznati prilagođavaju šminku raspoloženju, željama i prilici. Kao i sve žene, i one nekad pogreše, ali mogu da kažem da su Julia Roberts i Natalie Portman najčešće lepo doterane.

Koji su vaši omiljeni proizvodi?
Volim brend Clé De Peau kada su u pitanju tečni puderi, Dior maskare, By Terry kamene i pudere u prahu i Stephane Marais senke za oči. Volim i M.A.C. proizvode, kao što je npr. čuveni ruž Ruby Woo. Nedavno sam otkrila mali brend Kiko. Volim njihove drečave boje.

Čime najviše volite da šminkate i zašto?
Mekana zaobljena četka idealna je za definisanje konture oka.

Koja vam je omiljena make up tehnika?
Prstima mogu da našminkam kompletno lice i telo.

Koji su vam najinspirativniji delovi lica i tela i zašto?
Krupne oči, jači nos ili neka nepravilnost na licu mogu biti tačka od koje krećem da bih istakla karakter osobe. Savršena lepota nije mi inspirativna.

Koje su vam omiljene kolege i zašto?
Divim se Sergeu Lutensu. Smatram da je stvorio čitav jedan univerzum sa šminkom u središtu i izmestio se izvan jednostavnog ulepšavanja lica. Takođe je prvi make up artist koji je uveo tkaninu (kao što je čipka) u šminkanje i promenio je neke od kontura lica (obrve recimo) na jedan poetičan, bezvremeni način. Radio je kao šminker za Christian Dior i Shiseido.

Knjigu možete naručiti na ovoj adresi.

Čuveni fotograf Rankin objavio je svoju treću knjigu u saradnji sa make up artistima. Posle Alex Box i Ayami Nishimura, novim radovima obradovala nas je i Caroline Saulnier.