Ove godine gledaćemo je u ulozi grčke boginje Afrodite u romantičnoj komediji Gods Behaving Badly, ali i dalje kao zaštitno lice prestižnog premium brenda – Christian Dior Parfums. Nove fotografije, za novu kampanju koja promoviše Dior Capture Totale One Essential potpisuje Peter Lindbergh.

U najnovijoj Capture Totale kampanji delujete kao žena koja je pronašla svoj spokoj. Zaista se osećate tako?
Da. Sve se više udaljavam od onog vremena kada su muškarci bukvalno jurili za mnom, a sve sam bliže određenoj vrsti istine, ostvarenja. Dok sam bila mlađa, u zenitu energije i lepote, pratila me je određena nesigurnost. Nisam baš jasno znala gde idem i da li sam odabrala pravi put. Mnogo je to sve bilo manje evidentno nego što je sada. Naravno, još uvek ima trenutaka u kojima se osećam zbunjeno, smeteno, pomalo kao malo ružno pače. Baš izlazim iz jednog od tih perioda, ali kao majka, kao zaposlena majka imam mogućnost da lakše sagledam svet oko sebe i svoje mesto u njemu. To mi uliva spokoj.

Oduvek izgledate mladoliko. Da li bi vam bilo okej da poput Fausta ili Doriana Graya napravite nekakav pakt kako biste zauvek ostali lepi, mladi, zaljubljeni?
Moj bivši muž stalno je govorio da sam ja Dorian Gray, a on njegov portret. Čudno je da ste me baš to pitali...

Da li znate da u mnogim zemljama žene u frizerskim salonima traže „Sharon Stone frizuru“, u parfimerijama kreme koje baš vi koristite?
Da, rekli su mi. Verujem u hidrirajuće kreme, u torbi uvek imam Capture Totale preparate da mi ceo dan budu pri ruci. Kada sam imala dvanaest godina, mama mi je poklonila moju prvu kremu, bila je hidrantna. Rekla mi je tada: „Nanosi je svako jutro i ne preteruj sa sapunom kad pereš lice, bićeš mi zahvalna jednog dana!“ Još joj zahvaljujem.

Koji beauty savet možete da date čitateljkama magazina ELLE?
Savršena šminka pred važan izlazak je obavezna. A savršenstvo se postiže jednostavnim trikom: nanesite serum pre nego što uđete u kadu, topla voda u koju ste dodali mirišljavu so otvoriće pore, koje će potpuno upiti sve što ste naneli na lice. Zahvaljujući tome koža zrači iznutra i izgleda zapanjujuće sveže i sjajno.

Važili ste dugo za inkarnaciju privlačnosti i seksualne energije, u filmu Gods Behaving Badly igrate grčku boginju lepote. Da li sebe doživljavate tako, šta danas mislite o lepoti i zavođenju?
Mišljenje mi se s vremenom promenilo, i to dosta. Igra hormona s godinama sve više utiče na to kako nam telo izgleda, samim tim menja se i naša svest o njemu. Uz to, zbog moja tri dečaka svaki dan ustajem u šest ujutru, a takav ritam te natera da promeniš pogled na stvari. Priča o čistom zavođenju rekla bih da je odavno ispričana. Kad naletim na dobrog frajera, zapitam se da li je zaista vredan celog tog truda. Kao mlađoj mi je izgledalo da jeste, sada... hmmm... A čim ja imam potrebu da samu sebe pitam, pa onda je bolje da uopšte ne ulazim u igru. A uz sve ove mejlove i SMS poruke, danas zavođenju kao da nedostaju humor i romantika.

Koliko vam prija to što ste sami s troje dece?
Znate, dobra emisija na televiziji, šolja toplog čaja i udobna sofa mogu da pruže fantastičan provod. To, i kad mi prijatelji dođu na večeru zaista obožavam. Iz ove perspektive, sad kad su moji dečaci tako zabavni mali anđeli, igre zavođenja više nisu u žiži mog interesovanja. Toliko sam dugo bila u toj priči, znam sve trikove. Retko šta može da me iznenadi.

Šta vas privlači kod muškarca?
Ranije mi je glavna zabava bila da odem na plažu i pokupim zabavnog i zgodnog frajera. Izašla sam iz takvih klišea, želim nekog inteligentnog, ljubaznog, nekog ko poznaje samog sebe i svestan je sveta koji ga okružuje. A sam koncept „idealnog“ deluje mi glupavo. Idealno, trebalo bi da smo sposobni da zaista budemo ono što jesmo, ništa više, ništa manje od toga.PageBreak
U Dior kampanji, kao i na filmu, delujete potpuno sigurni u sebe. Odakle proizlazi toliko samopouzdanje?
Mislim da za to treba da zahvalim svom ocu Joeu. Bila sam klinka, u osnovnoj školi, i zajedno s roditeljima sam sedela u mračnoj kancelariji direktora, koji se, namršten, mami i tati žalio na moje problematično ponašanje. Te priča preglasno, te radi šta god joj padne na pamet, kad god joj padne na pamet... Sve same grozote! Moji roditelji su saslušali, a onda me tata pitao da li je to istina. Rekla sam da jeste. Uhvatio me je za ruku, ozbiljno pogledao i rekao: „Ne želim da se menjaš!“ Onda se okrenuo ka direktoru i njemu kazao: „Ni vi ne pokušavajte da je promenite.“ Nikada nisam zaboravila taj trenutak.

Šta biste poručili ženama, kako da poprave svoje samopouzdanje?
Treba da imaju dobar smisao za humor! Kad mi sve izgleda kao da se ruši, pomislim da ću se jednog dana smejati svemu tome. Zašto da mu se onda ne smejem odmah?

Da li mislite da ste ispunili svoje dečje snove?
Dečje sanjarije za mene su vizije budućnosti, slika onoga što bismo mogli da postignemo. Rekla bih da svi postanemo baš ono za šta smo stvoreni, samo treba da se opustimo i život prihvatamo promišljajući ga.

Da li biste za sebe rekli da ste feminiskinja?
Ne, radije sebe smatram humanistom. Naravno, žene još uvek treba da se bore za svoje mesto u ovom svetu, ali i muškarci takođe. Ni oni danas više nisu sigurni gde im je mesto. Moramo da slušamo jedni druge, čuvamo balans u ovoj borbi za ravnopravnost polova.

Čime se bavite kada niste na snimanjima?
Muzikom. Imam sreće da radim sa velikim umetnicima kao što je Čileanac Beto Cuevas, ili Timothy Bloom. Možete da ih čujete i vidite na YouTubeu. Pišem ljubavne pesme. Melodije zbog kojih želite da budete s onim drugim. Takođe razmišljam o objavljivanju knjige kratkih priča – autobiografskih – koje sam napisala.

Dobro se snalazite u različitim umetničkim formama. Dopada vam se rad Petera Lindbergha, s kojim ste sarađivali na najnovijoj kampanji za Dior?
Obožavam fotografiju i obožavam njegov rad! Zna kako da uhvati pravi trenutak i neobuzdanu lepotu u svakome, njenu istinitost, i to veoma precizno. Dok sam snimala Sphere, film po romanu Michaela Crichtona, upoznala sam rad Egona Schielea i bila potpuno fascinirana njime. Ošišala sam se da bih izgledala kao on.

Koji su vam najdraži delovi dana?
Obožavam suton, kada svetlost lagano izmiče. Ili sam kraj noći, kada je sve tiho i smireno. Volim kad se stvari završavaju, party koji je pri kraju i sve je u neredu, trenutke nakon vođenja ljubavi kada su tela umorna i odmaraju se, kožu nakon kupanja dok je još uvek topla i vlažna.

KULTNA LISTA KULTNE ZVEZDE
KNJIGA: The Meaning of Night, fantastičan viktorijanski triler Michaela Coxa
FILM: Noćni portir Liliane Cavani, sa Charlottom Rampling
FILMSKI POLJUBAC: Definitivno David Bowie, Catherine Deneuve i Susan Sarandon u filmu Glad
REDITELJ: Paul Verhoeven
GLUMAC: Dirk Bogarde
GLUMICA: Jeanne Moreau
BEND: The Doors
UMETNIK: Egon Schiele