Tekst: Nataša Atanacković

Dejana Batalović (27), fotograf 
Fotografijom se bavi od 2008, najviše modnom i fotografijom portreta. Sarađivala je sa brojnim magazinima, učestvovala na grupnim izložbama i organizovala dve samostalne izložbe, od kojih jednu u UK Parobrod. Aktivno se bavi i videografijom. Radila je kao druga kamera na snimanju dugometražnog filma „O bubicama i herojima“, režisera Petra Pašića, a trenutno je angažovana kao snimatelj i fotograf u studiju Frame. Najveću inspiraciju pronalazi u ljudima, u različitosti koja među njima postoji i u jedinstvenosti svakog od njih. Na fotografijama, kako kaže,  pokušava da ‘zaokruži emociju’. Voli da eksperimentiše sa dnevnim svetlom kako bi izvukla autentičnu atmosferu trenutka.

Jovana Mladenović (20), fotograf 
Jovana studira na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a još u srednjoškolskim danima u Nišu mnogi su uočili njen talenat za fotografiju. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Nišu, a danas se uglavnom bavi modnom fotografijom i sarađuje sa mladim, još neafirmisanim modnim dizajnerima. London je oduvek bio Jovanin san i volela bi da svoju karijeru razvija u engleskoj prestonici.

Vladislav Radak (24), pisac
Roman prvenac objavio je sa navršenih petnćst godina (u to vreme đak Matematičke gimnazije), 2009. godine izlazi roman "Noć mrtvih snova", dok prva stručna knjiga Formula života na police knjižara stiže dve godine kasnije. Snimio je i dva filma kratkog metra. Pored književnosti, Vladislava zanimaju neistražene oblasti finansijske i aktuarske matematike, muzika i film, prvenstveno komponovanje, kao i nove tehnologije. U radu ga inspirišu strah, adrenalin, nepoznato, sopstveni i tuđi fetiši, judska glupost, superiornost pojedinca, kao i usamljenost. Trenutno radi na novom romanu, scenariju za film, OECD/PISA ocenjivanju učeničkih postignuća, a svakodnevno piše na svom websajtu.

Bojana Milosavljević (26), pevačica 
Već sa šest godina upisuje violinu u Muzičkoj školi Stanković, sa devet se prebacuje na klavir, a sa šesnćst upisuje i solo pevanje. Trenutno završava studije istorije umetnosti i peva u dva afirmisana alternativna benda.U narednom perodu radiće na svom usavršavanju – kako akademskom, tako i onom koje se tiče pevanja. Bojana je ponosna na nastupe na prestižnim festivalima sa matičnim bendom Rain Delay i veoma joj prijaju brojne pohvale značajnih alternativnih muzičara.

Mirjana Radovanović (27), slikarka
Bavi se slikarstvom, umetnošću u javnom prostoru i street artom, aktivna je članica udruženja KURS, autorka murala u Beogradu, Zrenjaninu i Solunu, i vlasnica jedne razmažene mačke. Ideje za svoje radove Mirjana pronalazi u kombinaciji medijskih stereotipa, slika iz prošlosti i napuštenih ideologija. Trenutno se bavi istraživanjem istorije murala u Beogradu od sedamdesetih do danas. Sledeće godine želi da oslika što više oronulih zidova, doprinese implementaciji umetnosti u javni prostor i živi od svog poziva.PageBreak

Dušan Milenković (24), fotograf (na slici)
Dušan studira unutrašnju arhitekturu u Kragujevcu, ali njegova glavna preokupacija i profesija kojom se bavi jeste fotografija. Glavne odlike njegovog rada jesu retro senzibilitet, crno-belo, zrno, ekspresija, inspiracija Helmutom Newtonom kao vrhunskim estetom i, kako kaže, prezir prema tehničkoj čistoti fotografije. Trenutno je najviše angažovan na snimanjima kataloga za domaće kompanije, kao i na poslovima u saradnji sa jednom firmom za grafički dizajn. U budućnosti Dušan priželjkuje više saradnje sa modnim magazinima i dizajnerima, kao i odlazak u London.

Ljubica Mirković (23), šminkerka 
Ljubica je završila Školu šminkanja Dragan Vurdelja, gde danas radi kao asistent. Kao svoje glavno interesovanje navodi crtanje – na papiru, po zidu i po licu, sve to obavezno uz dobru muziku. Trenutno radi na usavršavanju svog talenta i želi da se oproba u pozorišnom šminkanju, planira da ode u London i, ukoliko se ukaže prilika za to, učestvuje na nekom od prestižnih takmičenja za make-up artiste.

Ivana Forgo (25), ilustratorka
Izučavajući vektorsku ilustraciju i upoznavajući se sa programima u kojima je izvodljivo crtati, Ivana je započela svoj rad u svetu micro-stock agencija. Opredelila se za jednostavne, romantične, dečje kompozicije, jer su je najviše opuštale i zabavljale. Nakon četiri godine ilustrovanja i učenja, stvorila je prepoznatljiv stil koji su mnogi zapazili. Najpre je dobila poziv da učestvuje u osmišljavanju brenda aksesoara za devojčice u Italiji, a nedavno je završila i rad na svojoj prvoj knjizi, za jednu američku izdavačku kuću. U pitanju je poznata uspavanka za decu. Inače, glavni likovi Ivaninih ilustracija su devojčica Pretzel i dečak Bubble. Ona bi volela da njihova priča zaživi i da postanu pravi junaci njihovih svakodnevnih avantura. Ivanin vebsajt posvećen je upravo njima.

Igor Pastor (21), baletan
Posle završene baletske škole u Novom Sadu, Igor je bio angažovan kao solista baleta u Narodnom pozorištu u Sarajevu, zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a 2010. godine postao je stalni član baletskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. Tu je odigrao većinu solističkih uloga, između ostalih u predstavama Labudovo jezero, Uspavana lepotica, Dama sa kamelijama, Ko to tamo peva, Kraljica Margo. Igor se raduje premijerama, jer ga svaka nova predstava inspiriše da se iznova dokazuje.PageBreak

Milica Jelača (26), montažerka (na slici)
Milica je završila filmsku školu Dunav film, odsek FTV montaža, a nakon toga upisala je montažu na Fakultetu dramskih umetnosti. Od svoje dvadesete godine paralelno radi posao montažera i studira. Do sada je radila kao montažer dokumentarne serije Tito – crveno i crno od 24 epizode (RTS), bila je asistent montaže u dve igrane serije i režirala jedan kratkometražni film. U poslednje vreme najviše je inspirišu muzika Mink DeVilla, knjige iz serijala Pesma leda i vatre Georgea R. R. Martina i anrovski filmovi omiljenih osamdesetih godina. U planu ima pisanje scenarija za kratki igrani film, čije bi snimanje trebalo da počne na proleće, a na kojem će raditi kao režiser i montažer. Milica mašta o Americi i o tome kako će jednog dana postati pravi samuraj u poslu kojim se bavi.

Sofija Knežević (21), džez pevačica 
Sofija je diplomirala na Jazz univerzitetu u Gracu, a trenutno pohađa master studije na jednoj od najprestižnijih akademija za džez u svetu, u Nujorku. Već je imala prilike da sarađuje sa velikim zvezdama džeza kao što su Terence Blanchard, Dena DeRose, Christian McBride, Marcus Miller. Pregovara oko ugovora za jednu veliku izdavačku kuću i radi na tri albuma sa različitim producentima u Americi, među kojima je i Carvin, jedan od dobitnika nagrade Grammy, poznat po radu sa Musiq Soulchildom. Pored toga, očekuje je finalizovanje rada na spotovima koje je snimala ove jeseni za album Data Jazz, plod predivne saradnje sa Medicine Manom. Još jedna stvar na kojoj radi jeste iPhone aplikacija The Official SofijaKnezevic fan app, koja će se naći u prodaji pred Novu godinu.

Marina Arnaut (25), arhitekta
Diplomirala je 2010. na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, i to na projektu za  Beogradski centar mode na Ada Huji. Sa kolegama iz projektnog biroa ALDA radi na raznolikim projektima enterijera i dizajnu nameštaja. Već dve godine uređuje jedan od prvih modnih blogova u Srbiji, fRashion, dok sa drugaricom i koleginicom Aleksandrom Stančić dizajnira neobičan nakit od klirita pod imenom RINGeRAJA. Planira da sa kolegama radi na interesantnim arhitektonskim konkursima i da svoje viđenje arhitekture bučnije“ plasira internet čitaocima.

Ana Kisin (21), koreograf i plesačica
Ana je student Fakulteta organizacionih nauka, a plesom se bavi još od devete godine. Profesionalno se usavršavala pohađajući privatne časove kod uticajnih plesnih trenera i prateći brojne seminare u Srbiji i inostranstvu. Trenutno radi na predstavi Neki kažu ljubav, čija se premijera očekuje krajem januara u Beogradskom dramskom pozorištu. Do sada je uglavnom bila angažovana na komercijalnim projektima i ovo je prvi mjuzikl u kojem će nastupati. Zanimljivo je da inspiraciju za osmišljavanje koreografija pronalazi u junacima crtanih filmova. Sledeće godine planira da ode u LA, gde je očekuju seminari i dodatni časovi plesa.PageBreak

Janko Katić (27), konceptualni umetnik i vajar (na slici)
Kao studentu vajarstva na Akademiji umetnosti, oblik i forma skulpture bili su mu primat u stvaranju. Vremenom je shvatio da ga mnogo više interesuju atmosferai ambijent koji njegov rad formira u prostoru. To ga je navelo da istražuje druge medije (video, fotografija, crtež) i koristi nekonvencionalne materijale u stvaranju objekata, fotografija i videoradova, koji kao polaznu tačku imaju snažnu svest o prostoru i trodimenzionalnosti. Sredinom godine Janko je imao samostalnu izložbu u Berlinu pod nazivom Matter State, Phase 1. Izložba je koncipirana kao celina koja obuhvata skulpture, interaktivne objekte, fotografije i video-radove. Trenutno boravi u Americi, gde priprema radove koji će biti nastavak celine iz Berlina. 

Milena Veljković (27), koreograf i plesačica 
Kao profesionalni plesač i koreograf učestvuje na takmičenjima od 1996. godine. Višegodišnji je državni prvak, bila je prvak jugoistočne Evrope i peta na svetu. Milena nastojida što češće pohađa seminare svetski priznatih koreografa kao što su Brian Puspos, Leslie Scott, Nika Kljun, Željko Božić, Ety Flesh, Orvil i drugi. Već godinu dana ima svoj plesni klub ParadoX i od ove jeseni predaje hiphop u Školi igre Ašhen Ataljanc. Trenutno joj najveći izazov predstavlja upravo rad na završnom koncertu za Školu igre.

Jovana Jovanović (20), modna dizajnerka 
Student modnog dizajna u Beogradu. Oduvek je bila fascinirana time kako sopstvena kreativnost može da se prikaže kroz odeću i detalje. Crtanje je jedna od njenih najvećih ljubavi, pa su šivenje odeće, izrada nakita i modna fotografija stvari koje je veoma interesuju. Jovana najveću inspiraciju pronalazi u ljudima koji je okružuju. Trenutno se bavi izradom nakita i planira da počne izradu sopstvene kolekcije.

Marko Vučković (26), industrijski dizajner 
Dobitnik brojnih nagrada, između ostalih i prve nagrade za crtež na konkursu Bosch fondacije u Berlinu 2009, Designanddesign nagrade za Saturn zidni sat i druge nagrade na Mikser festivalu 2011, na konkursu Pametni predmeti za svaki dan. Radovi su mu objavljivani u magazinima širom sveta. Najviše ga inspiriše priroda i želja mu je da kroz industrijski proizvod pomiri hladan, minimalistički dizajn sa čovekom i njegovim potrebama. Industrijski dizajn za Marka predstavlja veliki izazov, ali i zadovoljstvo – od radosti stvaranja (spajanja ideje i osećaja, funkcionalnosti i estetike, tog večitog kompromisa onoga što nam je potrebno i onoga u čemu ćemo uživati), preko finalnog proizvoda, kada to delo postaje trajno svedočanstvo velike osvećenosti, sve do glavne nagrade: pohvale i priznanja drugih.PageBreak

Tijana Krstić (24), arhitekta (na slici)
Posle završenih osnovnih, Tijana je odmah zatim upisala i završila diplomske akademske studije arhitekture. Posebni uspesi na predmetima iz oblasti vizuelnih i grafičkih komunikacija otvorili su joj vrata Kabineta za vizuelne komunikacije na arhitektonskom fakultetu: dve godine rada sa studentima prve godine Osnovnih akademskih studija, na predmetima Vizuelna istraživanja i Arhitektonska grafika, u zvanju demonstratora učinile su da u pomenutim oblastima Tijana steknesigurnost, kao i da proveri svoje pedagoške sposobnosti. Na međunarodnom arhitektonskom konkursu ove godine sa kolegom sa studija osvojila je nagradu za Arhitektonski fakultet. Puna entuzijazma i ambicija, u budućnosti sebe vidi kao deo tima kreativnih ljudi koji svojim znanjem, energijom i idejama doprinose kvalitetnijoj i lepšoj stvarnosti.

Milica Pantelić (27), grafička dizajnerka 
Milica je diplomirala grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, a nakon toga provela je neko vreme u Parizu, na École nationale des arts décoratifs. Sa troje prijatelja i kolega oformila je umetničku grupu SILKSKRIN, koja se bavi promovisanjem grafike kao tradicionalne tehnike kroz moderne medije i njenom implementacijom u savremenu kulturu. Sa projektom FLOMASTRS, na kojem je radila sa Željkom Lončar, imala je nekoliko izložbi van Beograda, i trenutno je u potrazi za mestom za izlaganje u Beogradu. Takođe priprema i sledeći SILKSKRIN novogodišnji projekat. Radi u studiju Peter Gregson iz Novog Sada.

Igor Mišković (25), džez gitarista
Diplomirani džez gitarista, bavi se komponovanjem, aranžiranjem, izvođenjem muzike, kao i pisanjem poezije. Igor planira da sa grupom Dirty Mind Jazz Quintet objavi CD autorskih pesama u stilu esid džeza, kao i instrumentale u etno-džez maniru, a takođe i koncerte na nekom od regionalnih džez festivala. Najvećim uspehom do sada smatranastup na Umbria Jazz Festivalu 2011. godine, u okviru programa Berklee, kao i predavanje o muzici i nastup sa bendom povodom otvaranja festivala MAKEOVER u UK Parobrod. Igora uskoro očekuje i objavljivanje prve knjige poezije.

Suna Kažić (24), kostimografkinja 
Suna radi kao kostimograf, dizajner i stilista. Prošle godine imala je reviju na Fashion Weeku pod nazivom Štof. Trenutno je angažovana na filmu, tri pozorišne predstave i nekoliko spotova. Mesec novembar obeležili su joj spotovi za Jarbole, Irie FM i puno sakoa i haljina. Inspiriše je nemoguće. Vredno radi na novoj kolekciji, koju planira da prikaže početkom naredne godine.

U potrazi za novim talentima ELLE je otkrio ove mlade ljude za koje će se tek čuti.