Žena koja je provela veći deo svog života pod budnim okom javnosti,Jacqueline Kennedy Onissis bila je jednako poznata po svojoj želji za privatnošću kao i po vezama koje su je učinile pravom američkom ikonom.

Kada je 19. maja 1994. godine stigla vest da je Jackie preminula u svom apartmanu na Menhetenu, malo ko je bio iznenađen činjenicom da su pored nje u tom trenutku bili njena deca, Caroline Kennedy i John F. Kennedy Jr. kao i Maurice Tempelsman. 

(Najzanimljiviji intervju Lee Radziwill u kojem je sestra Jackie O dala odgovore na 16 čudnih pitanja)

Oni koji su poznavali Jackie, očekivali su tu da vide Maurica.

Na njenoj sahrani u St. Ignatius Loyola Roman Catholic Church, upravo je on stajao kraj njene dece, i pročitao pesmu Ithaka pisca C.P. Cavafy. 

Iako su mnogi Maurica opisivali kao "društvo" ili "povremenu pratnju", on je zapravo bio poslednja velika ljubav Jackie, njen nezvanični treći "suprug". 

Ko je bio Tempelsman?

Jackie je često u javnosti nepravedno bila "definisana" kroz prizmu njenih odnosa sa muškarcima koji su je okruživali.

U poređenju sa irsko-katoličkim princem, šarmantnim Johnom F. Kennedyem, predsednikom SAD-a i megalomanskim bogatstvom grčkog pomorskog magnata Aristotela Onassisa, Tempelsman se činio blagim i skromnim izborom za poslednju veliku ljubavnu priču američke ikone.

(Pet modnih pravila čuvene Jackie O)

Do 21. godine Maurice je postao je milioner zaključivši dogovor sa američkom vladom o čuvanju dijamanata za industrijsku upotrebu. Stvorio je veze sa Afrikom radi interesa dijamanata i bio je blizak sa porodicom Oppenheimer, te postao jedan od odabranih grupa kupaca kojima je dozvoljeno da kupuju dijamante direktno od De Beersa, najveće grupacije za prodaju dijamanata.

Maurice je takođe bio aktivan u promovisanju odnosa između Amerike i Afrike, služeći kao predsednik neprofitnog Afro-američkog instituta, te omogućio prvi dolazak Nelsona Mandele u SAD.

Upravo su ove njegove poslovne veze bile i način da se upozna sa Jackie 50-ih godina prošlog veka,  mnogo pre nego što će njih dvoje započeti svoju ljubavnu priču.PageBreak

Nakon ubistva predsednika Kennedya, Jackie se zbližila sa arhitektom Jackom Warneckom, sa kojim je pokušala da održi vezu u tajnosti, ali mediji su ipak saznali za ovu vezu.

Posle kratke afere, Jackie upoznaje svog drugog supruga Aristotlea Onassisa za koga se udala 1968. godine.

U približno isto vreme kada se pojavio i Aristotlea, Jackie je imala još jednog udvarača, britanskog aristokratu Davida Ormsby Gore. Naime i ovaj aristokrata je prosio Jackie,ali ona ga je odbila odabravši Aristotlea.

Nakon šest i po godina braka, Aristotle je preminuo i ostavio Jackie u lošem stanju.

Bliski prijatelji su joj predlagali da nađe posao, kako bi odganala tugu, i ponovo počela da živi.

Ta ideja joj se svidela, te je počela da radi kao urednik za Viking Press.

Uredničkim poslom bavila se narednih 19 godina, za razne izdavače.

I iako je od ranije poznavala Maurica, vezu su započeli tek 70-ih godina, kada joj je rešio finansijska pitanja nakon smrti supruga Onassisa. 

Brak im nikada nije bio opcija usled burne prošlosti, ali ovaj par je živeo zajedno u njenom apartmanu, sve do njene smrti.

Prema bliskim prijateljima, pored toga što su imali komplementarne ličnosti, delili su ista interesovanja prema lietraturi i umetnosti. Često su pričali na francuskom, odlazili na večere u restorane na Upper East Side i šetnje Central Parkom ruku pod ruku.

Kada joj je dijagnostikovana bolest, Maurice joj je bio apsolutna podrška i pratnja. Kako bi bio stalno pokraj nje, preselio je svoju kancelariju u stan, kako bi joj bio stalno dostupan.

"Tu količinu ljubavi i poštovanja bilo je fascinantno posmatrati", izjavio je doktor koji je lečio Jackie.

"Stalno je držao njenu ruku i milovao obraze. Bili su najslađi stariji par koji sam video. Bilo je nemoguće ne nasmešiti se svaki put kada se pojave."

Iako mnogi smatraju da je Jackie otišla prerano u svojoj 64 godini, ona je zasigurno imala nekog pored koga je bilo vredno ostariti.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/