Kao i prošle godine, BBC je objavio listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz 60 zemalja sveta u dobi između 15 i 94 godine.

Među njima su naučnice, književnice, lideri država, umetnice, aktivistkinje.

Takođe, tu listu prate i kratki videoprilozi o nadarenim ženama iz prošlosti koje svoj talenat nisu razvile jer su bile u senci svojih muževa.

Jedna od tih žena je srpska matematičarka Mileva Marić (1875- 1848), poznatija kao prva supruga Alberta Einsteina.

Školovanje u Zagrebu

Mileva Marić rođena je 1875. godine u dobrostojećoj srpskoj porodici u mestu Titel u Bačkoj, tada komandnom mestu Vojne granice Habsburške monarhije. Uvidevši da se sprema ukidanje Vojne granice, njen otac Miloš Marić napustio je vojničku i odabrao činovničku karijeru koja ga je 1892. godine dovela u Zagreb. Mileva je svoj izvanredni talent za matematiku i fiziku počela da iskazuje kao trinaestogodišnja devojčica, a njen otac želeo je da joj omogući školovanje.

No, restriktivno zakonodavstvo Austro-Ugarske monarhije prema školovanju devojaka u gimnazijama i na fakultetima zadalo je muke Marićevima. Ipak, uspeli su da je upiše kao privatnu učenicu u Veliku gimnaziju (danas Gornjogradska gimnazija). Iduće školske godine dozvoljeno joj je da javno sluša i predavanja iz fizike, a oslobođena je i plaćanja školarine. Ipak, u Zagrebu nije maturirala jer je njen otac želeo da Mileva studira u Švajcarskoj pa joj je omogućio da četvrti razred srednje škole završi u Cirihu.

Ostatak teksta pročitajte OVDE.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/