Dvadeset devojaka sa našeg podneblja stajalo je tokom svoje karijere rame uz rame sa svetski poznatim supermodelima.

Pariz, Njujork, Milano i London bile su njihove baze godinama. 

Najveće modne agencije jedva su čekale da ih angažuju, a najpoznatiji fotografi slikali su velike modne i beauty kampanje, u kojima su naši supermodeli bili zaštitna lica. 

Sarađivale su sa svim prestižnim modnim kućama kojih možete da se setite, a neki od talentovanih kreativnih direktora imali su samo reči hvale za naše predivne cure.

Od topmodela poput Nataše Vojnović i Marije Vujović, pa sve do novih lica na svetskoj modnoj sceni, evo kratkih biografija o najuticajnijim srpskim manekenkama.

1. Marija Vujović (1984, Podgorica)

Elite ju je otkrio sa 16. godina, a u modne visine vinula se revijom Dries Van Notten-a. Bila je muza Tom Forda, koji ju je odabrao da zatvori njegovu poslednju reviju za YSL. Zaštitno je lice bestselera među parfemima brenda Dolce & Gabanna - Light blue: Vujovićeva je model koju je Mario Testino fotografisao u čuvenoj seksi kampanji na Kapriju. Njeno lice krasilo je naslovne strane Vogue-a i ELLE-a, a GQ je svrstao među 10 najlepših žena sveta. Prva je devojka sa ovih prostora koja se pojavila na čuvenom Pireli kalendaru, a dva puta je prošetala "anđeoska krila" na revijama Victoria's Secret-a. Marija sa suprugom i ćerkicom trenutno živi u Podgorici zbog angažovanja u agenciji Models Inc.

2. Đurđa Stojiljković (1988, Pančevo)

Jedna je od naših trenutno najuspešnijih manekenki i tu nema nameru da se zaustavi. Njen vrtoglavi uspon započeo je na jednoj reviji u Beogradu gde ju je otkrio italijanski modni agent. U svojoj debitantskoj sezoni, Đurđa je radila više od 60 revija. 2010. godine, Terry Richardson fotografisao ju je za Pirellijev kalendar. 2011. godine, francuski Marie Claire proglasio je Gaultier-ovu muzu za modela godine. Prošetala je dizajne najvećih modnih giganta: Christian Dior, Hermès, Versace, Prada, Valentino, DKNY, Dolce & Gabbana, Lanvin, Bottega Veneta, Iceberg, Lacoste. Radila je kampanje za kuće Givenchy, Chopard, Jean Paul Gaultier, Gianfranco Ferré, Alberta Ferretti i snimala editorijale i naslovne strane za najprestižnije magazine. Na naslovnoj strani srpskog izdanja magazina ELLE našla se četiri puta.

3. Nataša Vojnović (1979, Brčko)

Karijeru je započela 1999. godine, revijom prolećne kolekcije kuće Balenciaga. Naredne godine, Karl Lagerfeld ju je fotografisao za kampanju modnih dodataka koje potpisuje Chanel. Iste godine potpisuje ugovor sa Calvin Klein-om i farba svoju plavu kosu u crveno. Bila je na naslovnici British Vogue-a i fotografisala se za veliki broj editorijala u velikim modnim magazinama. Hodala je pistama najvećih internacionalnih brendova: Christian Dior, Christian Lacroix. Angažovali su je i Blumarine, Gucci, Stella McCartney, Sonia Rykiel, Yves Saint Laurent. Zaštitno je lice kampanje parfema VIP 212 Caroline Herrere. Na naslovnoj strani srpskog ELLE-a pojavila se tri puta. Dobila je ulogu prefinjene Amerikanke u domaćem kinematografskom ostvarenju "Montevideo, Bog te video: Druga priča". Modni dizajneri nastavljaju da angažuju lepu Natašu za snimanje editorijala.

4. Jelena Ivanović (1980)

Prošle godine, u Metropoliten muzeju u Njujorku, fotografija Jelene Ivanović Tomašević otvorila je izložbu jedne od najuticajnijih modnih dizajnerki na svetu, Rei Kawakubo iz pariske modne kuće “Comme des Garçons”. Upravo saradnja sa tom kućom Jelenu je 1996. godine lansirala u vrh modelinga. Najveće uspehe ostvarila je 1997. i 1998. godine kada se pojavljivala na revijama kuća YSL, Armani, Dior. Blisku saradnju je ostvarila sa čuvenim kreatorom Jean Paul Gaultier-om, koji je dizajnirao tako što je manekenku oblačio u belo platno, crtao po njemu, a kasnije je modelarka te ideje realizovala u krojeve. Već dve decenije sarađuje sa velikim svetskim agencijama, dok je istovremeno vlasnica jedne od naših najkvalitetnijih modnih agencija - Model Scouting Office. 2017. godine nije mogla da odbije poziv japanskog kreatora Issey Miyake, te je nakon 15 godina ponovo kročila na pistu PWF-a.

5. Mina Cvetković (1989,Niš)

Trenutni je srpski IT supermodel. Otkrili su je agenti modne agencije Model Scouting Office koji su je uputili u svetski prestižnu agenciju Women Management, zaslužnu za Mininu sjajnu karijeru. Paris Fashion Week je manifestacija na kojoj je zablistala noseći revije kuća Chanel, Valentino, Versace i Armani. Zaludela je modni, ali i Instagram svet: njen lični profil prati gotovo 30 miliona ljudi. Već deceniju je uspešna u svom poslu, a naslovnicu ELLE Serbia poslednji put je krasila 2016. godine. Na samom početku karijere učestvovala je u reklamnoj kampanji Diane von Furstenberg. Bila je zaštitno lice za kampanje dizajnera Gianfranco Ferré i Alberta Ferretti. Bliska je prijateljica sa srpskim koleginicama Majom Latinović i Marijom Vujović.

PageBreak

6. Antonina Petković (1996, Čačak)

Prvu pohvalu dobila je od Victorie Beckham lično. 2014. godine radila je sa Chanel-ovim timom na stvaranju magične prolećne kolekcije, na čelu sa maestralnim Karlom Lagerfeldom, tako što su prema njoj krojeni modeli koji su predstavljeni na nedelji mode u Parizu. Anna Wintour je za jednu od naših trenutno najtraženijih manekenki izjavila da je toliko glamurozna da je hladna kraljica mode "očarana". Zaštitno je lice najboljih svetskih dizajnera, poput Vivianne Westwood i Tom Forda, a i dalje skromno govori o svojim poslovnim saradnjama, poput one sa čuvenim duom D&G za koje kaže da su je oduševili kreativnošću i profesionalizmom. Jedna od ličnih želja joj se ostvarila kada se našla na naslovnoj strani septembarskog izdanja magazina Vogue Russia. Po mišljenju modnih stručnjaka, njeni uspesi će nastaviti da se nižu jer je smatraju jednim od najperspektivnijih modela današnjice.

7. Mijo Mihaljčić (1992, Beograd)

Njeno pravo ime je Mila, sestra joj je dala nadimak Mijo, a dolaskom u Pariz postala je Mižo. Karijeru je započela tako što je sama finansirala put u Veliku Jabuku gde je išla od agencije do agencije, dok joj prestižna agencija IMG nije rekla: "DA!". U istom gradu je i debitovala 2013. godine na nedelji mode. Devojka jedinstvene lepote ističe kako se ponosi što je mnogi posmatraju kao devojku-dečaka. Iza nje se već nalaze naslovnice Vogue-a i ELLE-a. U Njujorku je otvarala revije Altuzarra brenda, a u Parizu je zatvorila reviju kuće Dries van Notten. Nosila je modele kuća Celine, Chanel, Missoni, Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana... Lista ide u nedogled!

8. Ivana Stanković (1973, Beograd)

Sa 16 godina pobedila je na planetarnom izboru za top modela. Dostigla je svetsku karijeru, što govori činjenica da je daleko manje brendova sa kojima nije imala prilike da radi. Dugi niz godina bila je zaštitno lice za Armani; upravo ju je Giorgio Armani nagovorio da skrati svoju dugu ravnu kosu i napravi chic kratku frizuru. Poznata je njena saradnja sa glumcem Bruce Willisom za brend naočara Police. Vodila je poznati televizijski show pod nazivom "Prvi srpski top model". Svoj na momente tragičan život, srpska manekenka je opisala u autobiografiji "Bez daha" objavljenoj 2011. godine.

9. Danijela Dimitrovska (1987, Požarevac)

2004. godine pobedila je na Elite model look takmičenju koje je održano u Srbiji i tako započela karijeru. Bila je zvezda nedelja mode u Parizu, Njujorku, Milanu, noseći modele najpoznatijih dizajnera: Louis Vuitton, Diora, Sonia Sonia Rykiel, Vera Wang… Kreatorka Stella McCartney za Danijelu je izjavila da je prelepa, urbana, pametna mlada žena: oličenje njenih kreacija i dizajna. Dimitrovska je uspela da ostvari svoj san i da lično iskustvo i poslovne kontakte prenese na mlade devojke u regionu. Sa koleginicom Marijom Vujović i agentom Mirjanom Udovičić otvorila je agenciju Models Inc koju nastavlja uspešno da vodi. Živi na relaciji Beograd-Njujork.

10. Ana Mihajlović (1986, Kragujevac)

Manekenski debi ostvarila je pobedivši na takmičenju Elite Model Look 2002. godine. Sa samo 15 godina, karijera je počela da joj se razvija munjevitom brzinom, a modni stručnjaci su je proglasili legitimnom naslednicom Gisele Bundchen. Šetala je pistama za modne kuće Dolce & Gabbana, Balenciaga, Dries van Noten, Givenchy, John Galliano, Marc Jacobs, Miu Miu, Prada and Christian Dior. Danas se ova 32-godišnjakinja i dalje bavi modom, a njena lepota nastavlja da pleni.

PageBreak

11. Maja Latinović (1980, Banatsko Novo Selo)

Karijera ove lepotice započela je tako što ju je njena sestra prijavila za takmičenje lepote na kojem je osvojila drugo mesto i gde ju je modni agent poslao direktno za Milan. Mario Testino lično ju je odabrao i fotografisao za kampanju kuće Roberto Cavalli. Od tog trenutka joj se otvaraju sva vrata i počinje da radi revije za najveća svetska imena. Srpska manekenka ima stautus izuzetno traženog i visoko plaćenog supermodela. Pojavila se u spotu repera Jay-Z, a privatno je velika humanitarka koja je pomogla da se izgradi pravoslavna crkva u njenom rodnom mestu.

12. Ivana Kukrić (1980, Beograd)

Imala je epitet najzgodnije Beograđanke. Primetili su je u Holivudu te je u jednoj reklami bila dvojnica Halle Berry. Živela je u Majamiju, a radila za Valentino, Versace, D&G. Bogata karijera u modelingu je iza nje, a harizma i lepota kojom zrači bile su pravi su magnet za svetski priznate fotografe. Deo je kampanja najvećih američkih robnih kuća. Preferira komercijalne poslove, te da se fotografiše za časopise poput Maxim-a i Sports Illustrated-a. Danas živi na relaciji Njujork-Los Anđeles i pomalo nastavlja sa snimanjima, uz tendenciju da se u skorijoj budućnosti u potpunosti skloni iza kamera.

13. Olja Ivanišević (1988, Beograd)

Manekenstvom se bavi gotovo pola života. 2008. godine je potpisala milionski ugovor sa Victoria's Secret-om, prošavši najrigoroznije testove koje ova kuća traži po pitanju proporcija tela. Uspela je da se održi u modnim vodama, radivši isključivo revije za najkvalitetnije kuće. Bila je zaštitno lice za Hugo Boss i Missoni. Na naslovnici domaćeg izdanja ELLE magazina našla se 2005. godine. Snima editorijale gde je šminkaju poznati svetski vizažisti poput Pat McGrath.

14. Marina Bukvić

1998. se pojavila na modnoj sceni, pobedivši na izboru Elite model look-a u Nici. Svetski poznata manekenka, danas se fokusirala na sopstvenu modnu agenciju. Potencijalni klijenti su joj Max Mara i Escada. Nimalo loše za devojku koja je iz sofisticirane lepotice prerasla u preduzetnika.

15. Marina Krtinić

Jedna od naših najzaposlenijih manekenki. Poseduje karakterističnu lepotu zbog koje je radila kampanje i za ovdašnje talentovane kreatore. Radila je revije za Saint Laurenta, a Marc Jacobs-a prosto obožava. Vlasnica je nekolicine tetovaža, što nije uobičajeno za modele, ali navodi da nikada nije imala problem zbog toga. 

PageBreak

16. Anđelija Vujović (1975, Libija)

Naša uspešna manenkenka je svestrana dama: diplomirala je na prestižnim studijama u Londonu, a masterirala menadžment u Monaku. Pojavila se u popularnim domaćim televizijskim formatima. Roksanda Ilinčić i Max Mara ponosno su odabrale beogradsku "manekenku sa hiljadu lica" za svoje kampanje.

17. Marija Tarlać (1976)

Jedna od najbolje odevenih dama u Srbiji! Nekadašnja manekenka i model, sada je na prvom mestu dizajnerka modne kolekcije. Dvadesetak godina ranije, nijedna kvalitetna modna revija nije mogla da se zamisli bez Marije Tarlać, tada Maćić. Radila je i kao stilista, najzapaženiji zadatak imala je 2012. godine kada je odabrala stajlinge za naše predstavnike na Pesmi Evrovizije. Jedno je sigurno, njeno izrazito stilsko umeće se niko ne bi usudio da dovede u pitanje.

18. Jelena Kovačić

Modelingom se bavi već više od deset godina. Nešto ređe je radila revije zbog svoje visine koja iznosi 174 cm: prevashodno je komercijalni model koji radi editorijale, kampanje i televizijske reklame. Najpoznatiji brendovi donjeg veša su je odabrali za zaštitno lice i tom prilikom je sarađivala sa poznatim svetskim fotografima. Pored naslovnice srpskog ELLE-a na kojem se našla u maju ove godine, slikala se i za rusko i špansko izdanje.

19. Simona Andrejić (1994, Beograd)

Sa 16 godina izabrana je u Top 15 najlepših Elitovih lica sveta. Istovremeno, Calvin Klein pravi presedan i uz već odabrane top modele angažuje novo lice - mladu Simonu. Intenzivno je radila tokom dve godine i ostavila upečatljiv trag na modnoj sceni. U St. Moritzu je bila zaštitno lice kampanje za Dolce & Gabbana-u. 2012. godine bila je zaštitno lice Dior Cruise kolekcije. Čak tri puta našla se na naslovnici ELLE Serbia.

20. Kristina Perić (1996, Beograd)

Porede je sa Irinom Shayk, a koliko je uspešna govori činjenica da je na relativnom početku karijere uspela da uradi kampanju za američki brend Victoria's secret. Skaut slavnog brenda ju je zapazio na Instagramu i nakon toga je potpisan i ugovor kojim se srpski model ponosi, pogotovo jer su prognoze govorile da neće uspeti u svetu modelinga. Fotografisala se za italijanski Vogue. Baza joj je u Los Anđelesu i Njujorku, gde srpska manekenka nastavlja da krči svoj put.

Tekst: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/