"Njen je Vogue mesto gde Beyonce razgovara o svom poreklu, a Theresa May nosi kožne pantalone", piše britanski Guardian o životnom projektu urednice koja je na glasu kao beskrajno moćna, ali ne preterano empatična i simpatična osoba. Iako su nedavno posebno intenzivno vrtele glasine da će Anna Wintour otići sa mesta glavne urednice i da će ‘kraljica napokon abdicirati’, u medijima se ipak ubrzo pojavila i informacija da će ona ostati na svom uredničkom mestu neodređen vremenski period, piše Stil.

Kada se o njoj govori svi koriste isključivo njeno ime, a nikada prezime, iako joj se niko osim njenog najužeg kruga ne obraća direktno. Wintour je veća od sezonskih trendova, a sama za reč trend kaže da je "prljava reč".

Ona je ključni arhitekta estetike našeg doba, i u tome je tajna njene "meke moći". Moć kao takva joj je uvek bila važna jednako koliko i moda, a njen najveći uticaj je bio na odeću koju vidimo na televizijskim ekranima i naslovnim novina, ne na modnim pistama. Dve decenije prvih dama u šarenim kardiganima, milion jarkih haljina koje nose novinarke i televizijske ličnosti, čitava nova generacija britanskog plemstva koja nosi uske kapute koji prate linije tijela i cipele boje kože, to je sve Anna Wintour . Njen lični stil je sa druge strane gotovo nepromenjen tokom godina, reč je samo o nijansama, preferencijama u boji i dezenima.

"Neka vaš stil bude jedinstven vama, i prepoznatljiv drugima", rekla je jednom.

Kada je toplo nosi majice zatvorenog dekoltea, i polukratkih rukava koji ističu ruke koje "oblikuje" svakodnevnim igranjem tenisa u pet ujutro sa ličnim trenerom. Ispod toga je suknja, i Manolo Blahnik cipele sa potpeticama srednje visine u boji bele kafe.

Kada je hladno, nosi kaput-haljinu, najčešće s remenom i u spoju sa čizmama do kolena. Kategorički odbija da nosi pantalone. Ne boji se boja, printova i velikih sunčanih naočara ili blještećih komada nakita. Uvek nosi samo najskuplju dizajnersku odeću, bili to američki ili evropski dizajneri. Amerikanci su joj nekada prigovarali kako je stilizovana "previše evopski", ali i tome je uspešno odolela.

Za događaje poput Met Gale bala gotovo uvek nosi Chanel, ponekada Gucci ili Pradu. Praktično je jedina moćna osoba u modnom svetu koja se još uvek nije odrekla i ogradila od pravog krzna.

Iako ih sama nikada ne nosi, na svojoj  prvu naslovici Voguea Anna je prezentovala model u Lacroixovioj jakni sa mnoštvom dragulja u paru sa farmericama, koje od tada nisu izašle iz mode.

"Donji deo tog kompleta nije dobro stajao manekenki, pa sam se odlučila za farmerice. To je zapravo bila čista slučajnost", iskrena je bila Witour o svom "genijalnom" poduhvatu. Ona nije, što je netradicionalno za svet visoke mode, velika obožavateljka crne boje koja je, još uvek, sinonim za šik i eleganciju.

Anna Wintour ne nosi torbicu, već telefon u rukama.

Jedan njen osmeh ili pokret glavom, navodno, mogu kolekciju da osude na propast ili je vinu u nebesa. Taj je pop-kulturni moment iskorišćen i u stvaranju antiheroine Mirande Prislley u knjizi/filmu "Đavo nosi Pradu".

Alfa ženku zaista ne poznaju i ne prate samo oni koji pobožno gledaju revije sa njujorškog Fashion Week-a, ona je širi fenomen, a time je i njen uticaj zapravo veći od samog Vogue, te modne insititucije na čijem je čelu.

Izvor: Stil.rs

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/