Bettina: Žena koja će ostati upamćena kao prvi supermodel

foto: Profimedia

Smrt velikog Givenchya podsetio nas je na Simone Micheline Bodin, daleko poznatiju pod imenom Bettina koja je bila njegova omiljena manekenka.

Danas toliko često čujemo reč "supermodel". Za to su mahom zaslužne aktuelne IT devojke modelinga koje su mnogi prozvali novim supermodelima, uporedivši ih sa slavnom prvom postavom supermodela - Cindy, Naomi, Linda, Christy, Claudia..., što je pokrenulo debatu na društvenim mrežama ko zaslužuje a ko ne da bude upamćen kao supermodel.

Međutim, daleko pre čuvene ekipe modela iz 90-ih koja je posedovala hipnotišuću harizmu i energiju, ali i moć transformacije i fotogeničnosti, jedna dama je upamćena kao prvi supermodel.

U pitanju je Simone Micheline Bodin, francuska manekenka poznatija daleko pod imenom Bettina Graziani.

Počeci i susret sa Hubertom de Givenchyem

Bettina je rođena 1925. godine u Francuskoj i bila je zvezda postratnog Pariza u kome je radila za Luciena Lelonga, Jacquesa Fatha i Huberta de Givenchya, odbivši da radi za Diora između ostalog.

A post shared by Bettina Zagnoli (@sensualcoach) on Mar 12, 2018 at 1:30pm PDT

Neobična crnka u Pariz je došla sa željom da postane dizajner, ali je spontano krenula da pozira kao model, prvo za Jacquesa Fatha koji ju je prekrstio u Bettinu, jer je već radio sa nekom manekenkom koja se zvala takođe Simone.

Bile su to kasne četrdesete i pedesete kada je Bettina upoznala žene sa sofisticiranom modom koja je nagalašavala struk i ramena u sakoima, cigaret pantalonama i šik šeširima.

"Bila sam vrlo mlada kada sam počinjala, ali vrlo upečatljiva. Imala sam crvenu kosu i nisam nosila šminku."

Čuvenog Givenchya mlada manekenka upoznaje u Fathovom studiju, gde Hubert radi kao asistent. Četiri godine kasnije kada Hubert otvara sopstveni atelje, kreator je toliko bio nadahnut mladom muzom da je celu kolekciju i ograndin bluzu sa flamenko rukavima nazvao po njoj. 

A post shared by @mkk68 on Mar 12, 2018 at 11:51am PDT

Bettina je takođe poslužila kao inspiracija za prvi Givenchy parfem - Amarage, dok je uporedo sa poziranjem za Huberta radila i kao njegov PR.

A post shared by Betina Lou (@betinalou) on Mar 12, 2018 at 11:09am PDT

"Simone su svi obožavali. Posedovala je veliku inteligenciju i ličnost i prema svima se odnosila vrlo uglađeno, s poštovanjem što je retkost u modnom svetu."

Da je njena moć u modnom svetu bila više nego očigledna, svedoči činjenica da su svi fotografi koji su radili sa njom - Louise Dahl-wolfe, Irving Penn, Henri Cartier-Bresson, Gordon Parks, Henry Clarke postali slavni zahvaljujući portretima na kojima se nalazila prelepa Bettina.

foto: Profimedia

Na vrhuncu karijere Bettina zarađuje 1.300 dolara po satu, ili današnjih 11.000.

A post shared by LADYM (@mvintage1967) on Feb 18, 2018 at 2:03am PST

A post shared by @eftihia_efstathiades on Feb 25, 2018 at 7:49am PST

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin