Hubert de Givenchy, čovek koji je lansirao prve ikone stila: Kako je sin markiza uneo savršenu eleganciju u modni svet

foto: Profimedia

Vizionar, romantik i jedan od najvećih kreatora modnog sveta preminuo je u 91. godini, saopšteno je iz njegove matične kuće.

Givenchy je umro još u subotu u svojoj renesansnoj vili blizu Pariza, u kojoj je stanovao sa svojim životnim partnerom i dizajnerom, Phillipeom Venetom.

Ostaće upamćen po jedinstvenoj eleganciji, saradnji sa gracioznom Audrey Hepbern i najčuvenijoj filmskoj haljini - crnoj, uzanoj kreaciji koju je upravo Audrey nosila u kultnom "Breakfast at Tiffany’s”. 

Hubert de Givenchy, francuski dizajner visoke mode koji je u modnu uneo sofisticiranu, romantičnu eleganciju, odevao je više od četiri decenije žene od istaknutog stila - Jacqueline Kennedy Onassis, Grace Kelly, Wallis Simpson i Audrey Hepbern koja je postala njegova životna muza i bliska prijateljica. 

Audrey Hepbern u modelu s potpisom Givenchya, 1959. u Rimu (foto: Profimedia)

Čuveni dizajner bio je poznat po vrlo intimnom odnosu sa klijentima, a svoju prvu reviju, inače pravi trijumf, Hubert je imao u postratnom Parizu daleke 1952. godine i to u dobi od samo 24 godine!

Legendarni modeli

Već tada lansirao je sada već poznatu "Bettina bluzu" , belu bluzu sa flamenko rukavima, inspirisanu tadašnjom najpopularnijom manekenkom Bettinom Graziani, Parižankom koja je bila muza mnogim dizajnerima sredinom 40-ih i 50-ih godina prošlog veka i koja je upamćena kao prvi supermodel.

Manekenka u Givenchy kreaciji u Milano, 1969. (foto: Profimedia)

Ubrzo nakon toga, Hubert upoznaje Audrey, mladu filmsku zvezdu koja svoje odevanje, kako filmsko, tako i ono privatno, u potpunosti predaje u ruke ovog šarmantnog kreatora.

1961. godine ovaj duo će zajedno osmisliti čuvenu crnu haljinu za lik Holly Golightly koju će stilizovati uz nisku bisera, visoko podignuti punđu, rukavice i naočare.

Ova haljina postaće sinonim za Givenchy ali i glam život jer će sve generacije mladih žena koje budu sanjale o glamuroznom životu u velikom gradu, imati u glavi sliku presimpatične Holly koja priređuje boemske zabave u svom njujorškom stanu odevena u haute couture.

A post shared by TRENDUS.COM (@trendus) on Mar 13, 2018 at 12:58am PDT

Legendarna haljina sa kojom u svetu filmskih kostima može još samo da se uporedi slavna bela haljina koju je ponela Marilyn Monroe u filmu "The Seven Years Itch", prodata je pre 12 godina na aukciji londonske kuće Christie’s za neverovatnih 923.187 dolara! 

Hepbern, za koju je Hubert kreirao modele i za filmove Funny Face, Love in the afternoon, How to steal a million, Charade, Sabrina, Paris when it sizzles, dizajner je prvi put upoznao 1954. godine kada je Audrey došla na fiting za kostime koje je njen lik Sabrina Fairchild, trebalo da nosi u najnovijem filmu Billy Wildera, nazvanom po junakinji - Sabrina.

Hubert je prezime pomešao sa jednom drugom, tada slavnijom Hepbern, glumicom Katherine i bio pomalo razočaran kada se pojavila mlada i nepoznata devojka, odevena u uzane cigaret pantalone, majicu i baletanke.

Audrey i Hepbern u Parizu, na ručku koji je upriličen nakon premijere glumičinog najnovijeg filma My Fair Lady, 1964 (foto: Profimedia)  

"Bio sam razočaran što nije došla elegantna Katherine kojoj sam se divio, i bio sam spreman da je pošaljem nekoj svojoj pomoćnici uz komentar da imam previše posla, ali nakon večere sa njom, izjavio sam da ću da joj osmislim najlepše haljine na svetu," rekao je o prvom susretu sa Audrey kreator.     

Glumica će kasnije poslužiti i kao njegova muza za njegov prvi parfem "L’Interdit".

Hepbern u Parizu na izložbi posvećenoj modnom opusu njenog prijatelja , 1991. godine (foto: Profimedia) 

"Givenchy modeli bili su jedini u kojima sam se osećala slobodno, svoja i udobno. Hubert nikad nije bio samo dizajner, bio je kreator personalitija, ličnosti", izjavila je kasnije Hepbern.

Hubert koji je modu učio inspirisan velikim Cristobalom Balenciagom, težio je ka ekstremnoj eleganciji, a čuveni magazin Madame Figaro njegovu modu je nazvao "hiruški preciznom".

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
POVEZANE VESTI
Inicijalizacija u toku...