Američki glumac, rođen 24. marta 1930. godine, apsolutno je bio "mera" za šmekerizam.

Bio je nominovan za uloge u filmovima "The Sand Pebbles" (1966. godine), "Bullitt"... Igrao je u mnogim kultnim filmovima, poput "Papillon", "The Cincinnati Kid", "The Thomas Crown Affair", "The Getaway", kao i u "The Magnificent Seven", "The Great Escape", "The Towering Inferno"...

Detinjstvo mu je bilo sve samo ne lako. Otac je napustio porodicu, a potom ga je majka, koja je, prema nekim izvorima, bila alkoholičarka, dala svojim roditeljima na čuvanje. Kada mu je bilo osam godina, ponovo ga je uzela majka, ali ga je očuh konstantno tukao. Maltretirao je i njegovu majku.

Sa devet godina bio je izbačen na ulicu, gde je upoznao svet "lakog kriminala". Nekoliko godina kasnije ponovo se o njemu starala majka, koja se udala treći put. Kada se osamostalio kao tinejdžer, radio je sve i svašta. Najpre se prijavio da radi na brodu, potom je prao peškire u nekakvom bordelu, potom je radio teže fizičke poslove - drvoseča, građevinski radnik.

Sa 17 godina prijavio se u mornaricu, ali njegov nemirni duh u početku mu je stvaraop probleme, jer vojnička disciplina nije bila "njegov teren". Nekoliko puta je disciplinski kažnjavan (recimo, nije se vratio na vreme u bazu, jer je bio sa devojkom). Sve se, međutim, preokrenulo posle vojničkog zatvora u kojem je bio 41 dan.

Kao da je "preko noći" sazreo Steve McQueen se povinovao službi i njenim zahtevima. Tokom vežbe marinaca na Arktiku, spasao je živote petorici vojnika, izvukavši ih baš pre nego što bi ih povukla santa leda. Tada je bio primljen u počasnu gardu američkog predsednika Harry Trumana.

Početkom 50-ih godina krenuo je na studije glume u Njujorku.

Njegova fanatična ljubav prema motorima i trkačkim automobilima počela je da mu se isplaćuje, jer je tako počeo da zarađuje novac koji mu je bio potreban da nastavi da uči glumu. Sredinom 50-ih preselio se u Holivud gde su ga lovci na talente uočili u televizijskim serijama.

Prvi film u kojem je dobio ulogu bio je "Sombody Up There Likes Me".

U tom filmu glumio je i Paul Newman. McQueen je imao samo 25 godina.

Pravi proboj u filmsku industriju i sve ono što Holivud znači imao je u 29. godini, zahvaljujući Frenku Sinatri. Sinatra je u Steve prepoznao nešto posebno i dao mu je ulogu u filmu "Never So Few". Ta uloga je potpuno legla McQueenu, jer kao da je glumio sebe - opaki lik, brza vožnja...

Lik "Bila Ringe" širom mu je otvorio vrata Holivuda.


Dobio je ulogu u filmu koji je i dan danas hit: vestern "The Magnificent Seven", sa Yul Brynnerom, Charles Bronsonom, James Coburnom...

Zanimljivo, kasnije je otkriveno da je McQueen mnogima iz postave išao na živce, jer se razmetao. Voleo je da okreće pištolj u ruci i to je radio u mnogim scenama, što je posebno iritiralo Yula Brynnera, koji ga je optužio da hoće drugima da "ukrade scene".

Sredinom 70-ih godina Steve je bio najplaćeniji glumac Holivuda. Zanimljivo, već tada se malo povukao iz filmske industrije, posvetivši se potpuno motorima i trkama.

Odbio je nekoliko uloga u hit-filmovima, poput "Breakfast at Tiffany's" ili Spielbergovom "Bliski susret treće vrste". Spielberg ga je sreo u restoranu gde je Steve ispijao pivo za pivom, a onda mu je rekao: "Izvini, neću tu ulogu, jer ne mogu da plačem na silu".

Ali, recimo, bio je veoma zainteresovan za ulogu "Ramba" (1972. godine), ali su ga producenti odbili zbog godina.

Koliko je bio lud za motorima i brzom vožnjom, svedoči i to što je u mnogim filmovima lično vozio, bez kaskadera. Takmičio se u trkama, a imao je ozbiljnu kolekciju sportskih automobila, poput "poršea 917", "poršea 918", "ferarija 512", "ferarija 250", "jaguara". Više puta je pokušavao da nabavi "forda mustanga GT 390", kojeg je vozio u filmu "Bullitt". Jedan od dva mustanga korišćena u filmu bio je toliko oštećen da nije mogao da se popravi.

Pre nekoliko dana pojavila se informacija da je drugi mustang, koji je "glumio" u filmu, pronađen u Meksiku.

Posedovao je i nekoliko letelica, kao i konja.

Bio je ikona stila za ono vreme (a i za ovo bi bio).

Ženio se tri puta.

Prva supruga mu je bila glumica Neile Adams, koju je poznavao tek nekoliko meseci. Imali su kćerku Terry Leslie i sina Chada. Bili su u braku od 1956. do 1972. godine. Neile Adams je bila trudna i treći put, ali je namerno abortirala jer im je brak već bio na klimavim nogama.

Godinu dana nakon razvoda od Neile Adams, Steve se ponovo oženio i to  glumicom - Ali Macgraw, poznatom po filmu "Love Story". Ali je tada bila u braku sa najpozatijim producentom Holivuda, Robertom Evansom.

Film koji je snimala nekoliko meseci sa McQueenom, prouzrokovao je raspad tog braka ali i veliku patnju slavnom producentu, koji je nikada nije preboleo. Sa njom je Steve bio u braku od 1973. do 1978. godine. Godinama kasnije, njegovi prijatelji su govorili da je ona bila najveća ljubav njegovog života i da ju je voleo do poslednjeg dana života.


Kasnije, oženio se i treći put. Samo godinu dana pre svoje smrti (1980.) McQueen je stao pred oltar sa manekenkom Barbarom Minty.

Bio je i sa mnogim drugim ženama, što dok je bio oženjen, što "u pauzama" bračnog života. Pojedine devojke sa kojima je bio bile su zatrudnele, ali su ili pobacile ili su odlazile na abortus.

Kažu da je pušio marihuanu svakodnevno, a pojedini tvrde i da je koristio nešto jače (kokain), posebno 70-ih godina, kada mu je slava bila na vrhuncu. Bio je strastveni pušač, ali voleo je i da popije, pa je tako jednom priikom uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju u Enkoridžu (Aljaska).

Mekvin je 1969. godine izbegao smrt. Trebalo je da ide kod prijatelja, gde se pojavio i Čarls Menson (jedan od najpoznatijih serijskih ubica u Americi). Ipak, glumac je odlučio da ne ode na večeru, već da bude sa devojkom. To mu je spasilo život. Od tog dana je počeo da nosi pištolj sa sobom - uvek i svuda.

Film "Hunter" snimao je 1979. godine ali je već tada znao da boluje od teškog oblika raka pluća. U međuvremenu mu je otkriven i tumor na jetri, koji je operisao u klinici u Meksiku u oktobru, uprkos upozorenju lekara da možda neće preživeti operaciju. Preminuo je sedam meseci kasnije, 1980. godine. Kremiran je i pepeo je prosut u Pacifičkom okeanu.

Godinama kasnije bio je proglašen za jednog od 50 najseksi glumaca svih vremena (26. mesto).

Mnoge stvari i pokretnosti koje je posedovao, bile su prodavane na aukcijama. Tako su naočari koje je nosio 1968. godine koje je nosio u filmu "The Thomas Crown Affaire" bile prodate za 70.000 dolara 2006. godine. Jedan od njegovih motocikala - Crocker 1973 - prodat je na istoj aukciji u Los Anđelesu za neverovatnih 277.000 dolara.

izvor: Mondo

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/