...jedna od njih je uloga Darcy u TV seriji "Pride and predjudice" snimljenoj prema istoimenom hit romanu Jane Austen. Druga je uloga – Marka Darcya u tri nastavka romantične komedije "Bridget Jones's Diary ",  "Bridget Jones: The Edge of Reason" i poslednji iz prošle godine "Bridget Jones Baby". 

Colin Andrew Firth rođen je 10. septembra 1960. godine u Grejšotu kao jedno od troje dece u porodici intelektualaca. Otac David bio je profesor istorije, majka Sharley je predavala je komparativnu religiju, a posao ih je odveo u Nigeriju gde je porodica živela do Colinove 11. godine.

Uprkos skromnom životu, po povratku u Englesku deci su želeli da omoguće što kvalitetnije obrazovanje, ali je Colin izabrao svoj životni put vrlo rano. Da bi izbegao maltretiranje i omalovažavanje zbog drugačijeg naglaska, brzo je naučio sleng kojim je govorilo njegovo društvo iz razreda i glumio da nije previše zainteresovan za školu.

Kako je jednom priznao – kod kuće bi pročitao lektiru, ali ne bi napisao domaći zadatak. Toliko je dobro odglumio propalicu da je na završnom ispitu morao da ide na popravni iz engleskog.  

S 14 godina već je jasno svima dao do znanja da želi da postane glumac, pa se s 18 odselio u London i pridružio se Nacionalnom pozorištu mladih, a poznanstva koja je tamo stekao pomogla su mu da dobije poslove od kojih je zarađivao za džeparac. Tako je neko vreme radio u garderobi, a onda se 1979. godine upisao i u London Drama Centre. Tri godine je marljivo studirao i brusio glumačke veštine u pozorišnim predstavama poput "Kralja Lira", "Mačke na usijanom limenom krovu" i naravno u "Hamletu".

Tom ulogom zapao je za oko agentima koji su mu ponudili prvu ulogu na Vest Endu. Uskočio je u predstavu umesto Daniel Day-Lewis u ulozi Gaja Beneta u predstavi "Another Country", a onda su mu ponudili da istu ulogu odigra i u filmskoj adaptaciji koja je dobila nekoliko nominacija za BAFTA-u.

Tokom 80-ih je uglavnom igrao u televizijskim filmovima, a uloga u "Valmontu" koju mu je dodelio Miloš Forman (85) preokrenuće njegov privatni život naopačke. Na setu je upoznao vršnjakinju, glumicu Meg Tilly (57) i ludo se zaljubio. 

Toliko ludo da se s njom i dvoje njene dece iz prvog braka preselio u Kanadu, nedaleko od Vankuvera gde su godinama živeli u kamp-prikolici parkiranoj u šumi, odvojeni od sveta. Usvojio je njenu decu i 1990. dobio s Meg i sina Willijama. Oboje su tvrdili da su pronašli ljubav svog života. 

Meg je u to vreme već bila poznata. Za ulogu u filmu "Agnes of Gold" bila je nominovana za Oskara, a osvojila je i Zlatni globus. Za glumu se odlučila u 17. godini života, nakon što se na časovima baleta povredila nakon nezgodnog pada. Ali uz glumu se posvetila i pisanju knjiga, a u jednoj od njih opisala je svoje traume iz detinjstva. Odrasla je u kanadskom selu u siromašnoj porodici u kojoj se seća da su često na jelovniku imali veverice, a jednom čak i zvečarku.

Majka joj se preudala, a očuh je počeo da seksualno zlostavlja Meg već u ranom tinejdžerskom dobu. Zbog "lošeg ponašanja" neretko ju je terao da spava van kuće. Sve to primoralo ju je da vrlo mlada napusti porodičnu kuću i otputi se u samostalni život. Colin Firth se, kako je rekao, zaljubio u Meg čim ju je video. A bilo je to 1988. godine na setu filma "Valmont" kojeg je režirao Miloš Forman prema romanu "Opasne veze". 

"Taj film imaće zauvek posebno mesto u mojem srcu. Tu sam upoznao Meg i odmah se zaljubio u nju. Ali njoj je trebalo nešto više vremena da me zavoli. Nisam je na prvu bacio na kolena. Ali pomoglo je što smo snimali ljubavne scene u Parizu i Bordou. Francuski gradovi imaju posebnu magiju i to mi je verovatno i pomoglo da osvojim srce ove predivne žene", rekao je jednom. 

U početku veze živeli su u njenom domu u Los Anđelesu, gde je pre toga Meg bila u braku s producentom Timom Zinnemann (77) s kojim je dobila dvoje dece. Ali onda je poželela da se vrati tamo odakle je pobegla – u kanadsku šumu da bi, kako je rekla, odgajala decu u "normalnoj" sredini.  "Dom nam je bio u gustoj šumi Britanske Kolumbije, na obroncima planine i imali smo osećaj da miljama oko nas nema nikoga", opisao je jednom Kolin koji je prihvatao najteže poslove da bi prehranio porodicu.  

Kad je sin Will napunio dve godine, Firth je odlučio da se vrati u London da bi mogao da odlazi na audicije i dobija uloge. Kad nije radio, vraćao bi se porodici u kamp-kućicu. Ipak, njegova ljubav prema glumi presudila je ovom nevenčanom braku.  Kad joj je Firth saopštio da više ne može da nastavi sa ovakvim životom, Meg je bila slomljena. Ništa bolje se nije osećao ni Firt. Mnogo je patio za decom.

Na sledećoj strani pročitajte ko je najveća ljubav Colina Firtha: 

PageBreak

Na pitanje kako se završila ta veza i kako se tad osećao, jednom je odgovorio: 

"Četiri godine bili smo intenzivno zajedno. Zamislite da s nekim živite četiri godine u divljini i malo kad viđate druge ljude. Ali u jednom trenutku počeo je da mi nedostaje London. Dve godine nisam radio ono što najviše volim na svetu. Umesto da sam glumio, posvetio sam se porodici i radio najteže fizičke poslove, pa čak bio i drvoseča. Odvojio sam se od glume u trenutku kad sam počeo da dobijam uloge. To je bio jedan od razloga zašto sam se vratio u Englesku."

Danas Meg izbegava javnost i živi prilično smirenim porodičnim životom. Kako je rekla, najviše voli da peče kolače i piše knjige.  "Ponekad mislim da sam snažnija nego što bih želela da budem. Moj suprug je fenomenalan čovek, ali isto kao i ja, izbegava bilo kakav glamur. Piše knjige za tinejdžere i voli, baš poput mene, da ima mir i privatnost." 

O Colinu nerado govori i jedino kaže da su ostali prijatelji. Ali o njihovoj vezi, osim njih dvoje, teško da iko zna ikakve detalje.  Firth je 1994. dobio ulogu u Bi-Bi-Sijevoj TV-seriji "Pride and predjudice" koja ga je vinula u zvezde.

Na setu je upoznao sedam godina mlađu Jennifer Ehle (47), glumicu koja je igrala njegovu ljubav Elizabeth Bennet. Zaljubio se u Jennifer Ehle i počeli su da se zabavljaju odmah na setu. Ali, ova veza je zapravo bila tek kratki predah nakon burne ljubavi s Meg Tilly.

"Sve u vezi sa tom našom vezom bilo je neočekivano", rekla je Jennifer.

"Do uloge u "Pride and predjudice" bila sam članica pozorišne trupe Royal Shakespeare Company i nisam ni mogla da zamislim da će serija imati tako ogroman uspeh kod publike. Moj lik Elizabeth Bennet i Colinov gospodin Darcy počeli su da žive svoje živote bez obzira na nas i ljudi su počeli da nas doživljavaju kao neki stvarni par. Zato je prava sreća da smo prekinuli vezu pre nego što je film počeo da se prikazuje." 

Prisetila se da su se novine, odmah nakon prve epizode, raspisale o njihovoj propaloj vezi i kako su postali glavna tema tabloida: 

"Sećam se da je Bi-Bi-Si zbog promocije serije, odmah snimio na setu nekoliko naših zajedničkih fotografija. Jedna od njih bila je naš prvi naš susret u romatničnom okruženju Blue Peter Gardena na Šepards Bušu u Londonu i to pre nego što smo uopšte počeli da snimamo. Kasnije, kad smo već raskinuli, tu fotografiju su objavili kao fotografiju naše veridbe", slikovito je opisala Jennifer pritisak medija koji danas prilično uspešno izbegava zbog svog supruga, dve godine mlađeg pisca Michael Ryana. 

Nakon Britanske Kolumbije gde je živeo s prvom velikom ljubavi svog života Meg, u južnoameričkoj Kolumbiji Firth će uskoro upoznati najvažniju ženu u svom životu. Ovog puta fatalno se zaljubio u producentkinju "Nostroma" Italijanku Livia Giuggioli (48)

Brak s devet godina mlađom Livijom je počeo 1997. godine venčanjem u Toskani. U zajednički život krenuli su iz malenog stana u Hakniju, a kansije su se preselili u komfornu kuću u severnom Londonu.  

Nekako u to vreme krenula mu je i karijera. Nakon uloge u "The English patient", odigrao je još nekoliko filmova, a onda se proslavio ulogom Marka Darcya u dva nastavka romantične komedije o ljubavnim jadima Bridget Jones koju je igrala Renee Zellweger. Koliko mu je koristila u sticanju glumačke popularnosti, ova rola usmerila ga je prema istom žanru, pa je tako u sledećih nekoliko godina igrao u brojnim filmovima slične tematike.

Film "Single man" Toma Forda iz 2009. godine, podsetio nas je da Firth poseduje raskošni glumački talenat. Za ulogu profesora homoseksualca kojem 60-ih u LA-u pogine partner, Firth je iste godine nagrađen nagradom BAFTA, a samo dve godine kasnije, istu nagradu su mu dodelili za briljantno odgiranu ulogu mucavog kralja GeorgaVI u filmu "Kings speach". 

Osim najvažnije nagrade britanske filmske akademije, Firth se za ulogu kralja i iz Amerike vratio s Oskarom, ali i s još skoro 30-ak nagrada s raznih festivala.

Samo godinu dana kasnije briljirao je i u špijunskom trileru "Tinker Tailor Soldier Spy ". Očigledno, porodični život mu i te kako godi. Priznao je to u mnogo navrata u raznim intervjuima. 

"Tajna uspeha je to što moja supruga i ja, uprkos obavezama, provodimo jako puno vremena zajedno. Da, samo tako brak može da uspe. Ako ste posvećeni svom partneru. Za mene je Livija najlepša žena na svetu i zaista nikad nisam ni pomislio na prevaru ili bilo kakav izlet van braka. Kad pored sebe imate osobu s kojom se u svemu dobro razumete i imate podršku, ne treba tražiti ništa više od toga." 

S Livia je dobio i dvojicu sinova. Luca Firth se rodio 2001. godine, a Mateo dve godine kasnije. Uprkos drugom braku Firth je i danas jako vezan za prvog sina Wilaa. Iako je ostao da živi s majkom, Firth mnogo vremena provodi s Willom za kojeg svi kažu da jako liči na oca – visok je, širokih ramena i tamne talasaste kose. I on je odlučio da krene stopama svojih roditelja i posvetio se glumi. 

"Presrećan sam što se odlično slaže s Lucom i Mateom iako je između njih velika starosna razlika. Ponekad mi se čini da ga oni više doživljavaju kao ujaka", rekao je jednom Firth koji na razne dodele nagrada odlazi samo u pratnji svoje supruge.

Ne želim ni jednog od svojih sinova da izlažem javnosti, pa tako ni najstarijeg Willa. Mislim da je eksponiranost u javnosti tamnija strana slave koju će, ako namerava da se bavi ovim poslom, i sam spoznati. A za to još ima vremena", smatra Firt. 

I svoju slavu Firth komentariše s mnogo ironije. 

"Znam da sam atraktivan ženama, ali kad se pogledam u ogledalo ne vidim šta je to na meni tako privlačno? Zapravo, osvedočio sam da me najviše vole starije žene. Jednom su mi u bolnici ispričali da su jednoj mojoj obožavateljki lekari čak zabranili da gleda 'Pride and predjudice' zbog visokog pritiska. Imala je 103 godine." 

Na pitanje kakvi su mu planovi u sledećih 10 godina, nedavno je odgovorio: 

"Posao glumca je vrlo detinjast. Kad potpišete ugovor za snimanje filma, to vas vrati na nivo trogodišnjaka. Skupe vas u tačno određeno vreme tamo gde vi možda ni ne želite da idete. Jedan vas oblači, drugi češlja, zatim vas vode na doručak, a onda vam kažu šta morate da kažete, gde morate da stojite, gde da gledate... Ništa ne odlučujete i ni za šta vas ne pitaju. Kad sam dobio ulogu u filmu "Mama Mia" o švedskoj grupi ABBA, pitao sam se: "Moj bože, da li je moguće da će ljudi ići u bioskop da bi videli sredovečnog muškarca odevenog u šarene helankee koji pokušava da peva." Zato ponekad maštam da ću se u sledećih deset godina baviti nečim mnogo važnijim od glume. Recimo do virtuoznosti svladati umeće sviranja nekog instrumenta ili napisati bestseler."

Izvor: 24sata

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/