Zauvek gospodin Darcy:Sve ljubavi britanskog glumca Colina Firtha

Foto: Profimedia

Tokom karijere Colin Firth (57) je nanizao mnogo upečatljivih uloga, ali ženski deo publike verovatno ga najviše pamti po dvema...

...jedna od njih je uloga Darcy u TV seriji "Pride and predjudice" snimljenoj prema istoimenom hit romanu Jane Austen. Druga je uloga – Marka Darcya u tri nastavka romantične komedije "Bridget Jones's Diary ",  "Bridget Jones: The Edge of Reason" i poslednji iz prošle godine "Bridget Jones Baby". 

Colin Andrew Firth rođen je 10. septembra 1960. godine u Grejšotu kao jedno od troje dece u porodici intelektualaca. Otac David bio je profesor istorije, majka Sharley je predavala je komparativnu religiju, a posao ih je odveo u Nigeriju gde je porodica živela do Colinove 11. godine.

Uprkos skromnom životu, po povratku u Englesku deci su želeli da omoguće što kvalitetnije obrazovanje, ali je Colin izabrao svoj životni put vrlo rano. Da bi izbegao maltretiranje i omalovažavanje zbog drugačijeg naglaska, brzo je naučio sleng kojim je govorilo njegovo društvo iz razreda i glumio da nije previše zainteresovan za školu.

Kako je jednom priznao – kod kuće bi pročitao lektiru, ali ne bi napisao domaći zadatak. Toliko je dobro odglumio propalicu da je na završnom ispitu morao da ide na popravni iz engleskog.  

S 14 godina već je jasno svima dao do znanja da želi da postane glumac, pa se s 18 odselio u London i pridružio se Nacionalnom pozorištu mladih, a poznanstva koja je tamo stekao pomogla su mu da dobije poslove od kojih je zarađivao za džeparac. Tako je neko vreme radio u garderobi, a onda se 1979. godine upisao i u London Drama Centre. Tri godine je marljivo studirao i brusio glumačke veštine u pozorišnim predstavama poput "Kralja Lira", "Mačke na usijanom limenom krovu" i naravno u "Hamletu".

Tom ulogom zapao je za oko agentima koji su mu ponudili prvu ulogu na Vest Endu. Uskočio je u predstavu umesto Daniel Day-Lewis u ulozi Gaja Beneta u predstavi "Another Country", a onda su mu ponudili da istu ulogu odigra i u filmskoj adaptaciji koja je dobila nekoliko nominacija za BAFTA-u.

Tokom 80-ih je uglavnom igrao u televizijskim filmovima, a uloga u "Valmontu" koju mu je dodelio Miloš Forman (85) preokrenuće njegov privatni život naopačke. Na setu je upoznao vršnjakinju, glumicu Meg Tilly (57) i ludo se zaljubio. 

Toliko ludo da se s njom i dvoje njene dece iz prvog braka preselio u Kanadu, nedaleko od Vankuvera gde su godinama živeli u kamp-prikolici parkiranoj u šumi, odvojeni od sveta. Usvojio je njenu decu i 1990. dobio s Meg i sina Willijama. Oboje su tvrdili da su pronašli ljubav svog života. 

Meg je u to vreme već bila poznata. Za ulogu u filmu "Agnes of Gold" bila je nominovana za Oskara, a osvojila je i Zlatni globus. Za glumu se odlučila u 17. godini života, nakon što se na časovima baleta povredila nakon nezgodnog pada. Ali uz glumu se posvetila i pisanju knjiga, a u jednoj od njih opisala je svoje traume iz detinjstva. Odrasla je u kanadskom selu u siromašnoj porodici u kojoj se seća da su često na jelovniku imali veverice, a jednom čak i zvečarku.

Majka joj se preudala, a očuh je počeo da seksualno zlostavlja Meg već u ranom tinejdžerskom dobu. Zbog "lošeg ponašanja" neretko ju je terao da spava van kuće. Sve to primoralo ju je da vrlo mlada napusti porodičnu kuću i otputi se u samostalni život. Colin Firth se, kako je rekao, zaljubio u Meg čim ju je video. A bilo je to 1988. godine na setu filma "Valmont" kojeg je režirao Miloš Forman prema romanu "Opasne veze". 

"Taj film imaće zauvek posebno mesto u mojem srcu. Tu sam upoznao Meg i odmah se zaljubio u nju. Ali njoj je trebalo nešto više vremena da me zavoli. Nisam je na prvu bacio na kolena. Ali pomoglo je što smo snimali ljubavne scene u Parizu i Bordou. Francuski gradovi imaju posebnu magiju i to mi je verovatno i pomoglo da osvojim srce ove predivne žene", rekao je jednom. 

U početku veze živeli su u njenom domu u Los Anđelesu, gde je pre toga Meg bila u braku s producentom Timom Zinnemann (77) s kojim je dobila dvoje dece. Ali onda je poželela da se vrati tamo odakle je pobegla – u kanadsku šumu da bi, kako je rekla, odgajala decu u "normalnoj" sredini.  "Dom nam je bio u gustoj šumi Britanske Kolumbije, na obroncima planine i imali smo osećaj da miljama oko nas nema nikoga", opisao je jednom Kolin koji je prihvatao najteže poslove da bi prehranio porodicu.  

Kad je sin Will napunio dve godine, Firth je odlučio da se vrati u London da bi mogao da odlazi na audicije i dobija uloge. Kad nije radio, vraćao bi se porodici u kamp-kućicu. Ipak, njegova ljubav prema glumi presudila je ovom nevenčanom braku.  Kad joj je Firth saopštio da više ne može da nastavi sa ovakvim životom, Meg je bila slomljena. Ništa bolje se nije osećao ni Firt. Mnogo je patio za decom.

Na sledećoj strani pročitajte ko je najveća ljubav Colina Firtha: 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin