Nenad Racković, umetnik

Jedan od prvih skejtera Beograda poznat je kao konfuzan čovek koji ne može odmah verbalno da se artikuliše, ali mu je zato stil vrlo jasan - surf punk. Oblači se samo, jedino i isključivo u Knez Mihailovoj ulici i ne postoji dan u prethodnih 40 godina da nije tuda prošetao. Smatra da ono što su za druge staležne grupe motori ili jahte, za umetnike su cipelice, pertlice – „letilice“. Ne voli second hand stvari, već one koje je od početka nosio i s njima prosto srastao. U njegovom slučaju to su čuvene tartan pantalone koje imaju preko trideset pet godina. Krpio ih je kako su se raspadale i sada izgledaju bolje nego ikad. Jasno je da čovek koji vozi skejt Brankovim mostom u suprotnoj traci ne štedi ni sebe i ni garderobu. 

Minja Cvetković, model/social media manager (@misspsychocat)

Pošto je pin-up model ima sreću da najčešće dobija stvari koje su u njenom stilu da bi se u njima slikala. Kombinuje ih sa vintage komadima koje „iskopa“ u second hand radnjama i thriftingom po buvljacima. Garderobu često uklapa sa bojom kose koja se menja iz nedelje u nedelju: bebi roze, ljubičasta, tirkiz, crna, crvena... Stilizovanje je najlakše u haljinama kojih ima tačno devedeset i sedam. Istina je da ih je većinu dobila zbog posla, a još veća da su joj sve drage.

Bandane sakuplja namerno. Iz sentimentalnih razloga čuva crnu maminu ružnjikavu majicu iz osamdesetih sa ogromnim belim tufnama i ranflom. Čak je i ne nosi, nego je svake godine premešta iz jednog ormana u drugi. U njenim garderoberima nema nijednog plavog komada.

Ana Rodić, spisateljica (@anarodic)

Nema vremena ni za sećanja, a kamoli da gomila stvari na sentimentalnoj osnovi. Nije joj teško da ih baca, menja, poklanja... Nove komade garderobe bira po principu: „Ovako nešto nikada nisam imala“, tako je naučila od Maje Uzelac.

Smatra da jake ličnosti ne može da pokvari nijedan komad garderobe jer je upravo personality taj koji se prvi i vidi i zato se može nositi sve, ne kao moranje, nego kao izazov. Obožava second hand garderobu veoma ekstravagantnih gospođa u ozbiljnim godinama, koju nabavlja u raznim čarobnim enterijerima, mada ne beži ni od HM-a, Zare, ni Kalenića. Omiljeni komad uvek je onaj poslednji koji je kupila, a sve to uz neizostavno jarki karmin i dobre naočare za sunce.

Maja Atanasijević/Zipa Yoma, model i stilista (@zipayoma)

Tata Žika male Maje kupio je mama Katarini kostim od tvida davne 1973. godine kada je sa radija pičila Angie Rolling Stonesa. Nasledila ga je i obožava ga. Poput tog kostima i pesme neke stvari stvarno su večne. Više od 20 godina modelinga i mnogo godina bavljenja stajlingom malo su je „ohladile“ od obične garderobe. Uvek će pre kupiti dizajniranu stvar JSP ili Dejane Momčilović, nego što će otići u neki mainstream butik u centru grada. Više i ne traži stvari, nego one nađu nju.

Najčešće je sretnu overali, radnički kombinezoni zgodni za rad, šetnju, klabing i čizme Danijele Biškup. Voli total look koji sa malim izmenama detalja može da se fura od jutra do mraka. A i u mraku. Ne nosi brusthalter. 

Aleksandar Stojanović Luci, kustos (@lucijanoslav)

Patike za trčanje ne bi obuo čak ni za trčanje, ali je zato krzno uvek prisutno, makar u detalju (brada se ne računa). U inostranstvu ne kupuje klasične suvenire nego, recimo, kašmirski YSL Rive Gauche džemper sa pijace u Milanu ili sako iz uniforme roterdamske mornarice sa Waterloo pijace u Amsterdamu, ali takođe obožava da pohodi i Kalenić. Iako je poznat po tailoring stilu, uvek doda neki svoj tvist te se ne libi da preradi komad garderobe, skrati ga ili odseče rukave da bi izgledao onako kako je zamislio. Uvek ga privuče dobra tkanina i jedan je od retkih muškaraca koji nosi nakit. Sklon je gomilanju odeće pa je uspeo da napravi fundus od preko 100 košulja. 

Uroš Đurić, slikar

Konvencionalnost nije među prvih pet hiljada stvari koje ga zanimaju. Jedini kriterijum prilikom izbora garderobe su mu srce i um, kao i za sve ostale stvari u životu. Kombinuje sportske sa elegantnim komadima ne obraćajući pažnju na brendove. Najčešće se oblači u H&M-u i to od proleća 2000. kada je prvi put banuo u njihove radnje u pariskoj ulici Rivoli na preporuku Sokolja Bećirija. Iako je nekada živeo sa po tri primerka od svakog komada garderobe, sada, kad se taj broj uvećao, pita se: „Čemu sve to?“ Ono čega se nikada neće rešiti je kožna jakna kupljena kod Pakistanaca u Carnaby Streetu u Londonu decembra 1986. za 65 funti. Za šest meseci vratiće se strukiranim odelima.

Filip Maksimović, stilista (@modnifilozof)

Iako je poznat po kimonima (kineskim i japanskim) kojih ima više od 40, odlučio je da ih na neko vreme ostavi po strani. Menja sopstveni stil ko zna koji put zaredom. Ipak, svi oni spadaju u omiljene komade zajedno sa kaputom koji ima vez velikih cvetova iz Narodne radinosti iz pedesetih godina i originalnim vintage Sirogojno džemperima Dobrile Smiljanić. Poznat je po miksu svega i svačega i stil bi mogao da mu se okarakteriše kao stalna Midina vrteška. Kupuje u Zari jer smatra da je tamo kao u Chanelu. Virtuozno uklapa komade sa buvljaka sa brendiranim stvarima i nema toga šta nije oblačio, osim sintetičke i plastične garderobe tik uz telo. 

Priredila: Branislava Kostić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/