Žene koje menjaju svet: 6 značajnih mladih savremenih umetnica za koje morate da čujete

Foto: A.M.

Sigurni smo da volite umetnost, posećujete kulturne događanje, idete u galerije i muzeje. Ali, koliko zapravo znate o savremenim umetnicama?

Ovaj članak je posvećen ženama u umetnosti koje svojim delovanjem i uticajem šalju snažnu poruku i menjaju svet. Bez obzira da li je njihov predmet istraživanje ili analiza globalizacije, majčinstvo, telo, seks, rasizam - jedno je sigurno da svojim angažovanjem vrše veliki kulturni uticaj. 

Iako vam se njihov rad može učiniti zatvorenim i hermetničkim, pre nego što donesete zaključak "ovo sam mogla i ja da nacrtam/napravim", obratite pažnju na sveobuhvatnost dela - okolnosti pod kojim nastaju, trenutno političko i društveno stanje, položaj ljudi u svetu, materijale, boje i već će vam sigurni smo mnoge stvari biti jasnije. 

Kroz likovne elemetne i kompozicije, ove umetnice stvaraju dela koja vam otvaraju vidike i nove dimenzije sveta u kom živimo. Neke od njih kritikuju opšte stanja sveta, druge konstatuju situacije, dok treće prikazuju jedan mikro težak svet obojen raznim bojama. Različita interesovanja, teme, pristup govore o tome na koliko načina možemo da izrazimo ne samo sebe, što je svojstveno ovom sadašnjem trenutku, već i svet oko sebe i bića sa kojima delimo - i volju i nevolju.  

Zato, predstavljamo vam umetnice koje dominiraju na polju umetnosti proteklih par godina. Uz malu napomenu - listu ćemo sigurno da proširimo u skorije vreme. Zato, počnimo...

1. Zoë Buckman

Britanska umetnica Zoë Buckman izložila je tokom 2015. godine niz radova pod nazivom "Present Life". Među njima se našla i njena placenta očuvana kroz proces koji je nazvala "plastination". Buckman je i fotograf, skulptor, a tokom prošle godine sa neonskom skulpturom svoje materice, gde je jedan od elemenata i bokserska rukavica, zapravo je "govorila" o snazi i borbi žene.

A post shared by Zoë Buckman (@zoebuckman) on Mar 27, 2017 at 4:09am PDT

2. Lady Skollie 

Umetnica koja radi u Johanesburgu stvara "seksualne" slike koristeći akvarel, mastilo, krejon. Njene teme su povezane sa seksom, zadovoljstvom i pristankom. Debitovala je u Tyburn Gallery u Londonu u kojoj su živopisni radovi prikazivali sugestivno i simbolično voće među jarko obojenim figurama. 

A post shared by Lady Skollie (@ladyskollie) on May 6, 2017 at 6:18am PDT

3. Mira Dancy 

Mirina pažnja je usmerena na gole ženske figure koje plešu po platnu. Koristi jake fluorescentne boje kao što su roze, ljubičasta, plava, a figure su smeštene u utopijske pejzaže potpuno slobodne. U fokusu njenog rada su žene i sloboda. 

4. Elizabeth Jaege

Skulptorka Elizabeth Jaege istražuje domaćinstvo i ljudsko prisustvo ali kroz seksualni filter. Tako njene figure nagih žena možete videti kako su na vrhu regala. Njena angažovanost se ogleda i kroz delovanje izdavačke grupe Peradam.

A post shared by @elizabethjaeger on Apr 14, 2017 at 10:54am PDT

5. Marija Tošković 

Svetski poznata umetnica školovala se u Beogradu i Portugaliji. Marija se bavi crtežom i grafikom, a njene radove „naseljavaju“ hibridna stvorenja, polu-ljudi, polu-životinje, dok u portretima istražuje pojam identiteta. Svoja umetnička ostvarenja je do sada prikazivala u Srbiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Makedoniji i Portugaliji, Maroku.

6. Kandis Williams 

Kroz umetničku praksu istražuje teme rase, ženstvenosti i psihologije. Poznata je po kreiraju velikih crno-belih kolaža, ali radi i crteže, performanse i koreografiju. Način na koji spaja slike ljudskog tela, skreće pažnju upravo na telo, a gledalac može da vidi i slike požara ili glava u apstraktnim pejzažima. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> https://www.instagram.com/elleserbia/


KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...


Magazin