Oni boje naš grad: Upoznajte 8 najzanimljivijih umetnika domaće street art scene

Foto: Nemanja Knežević

Street art umetnici najčešće rade krišom i noću, ali zahvaljujući njima grad osvane veseliji, nasmejaniji i lepši...

Kriška (http://krishka-studio.blogspot.rs, @krishka_studio)

Da li ste upoznale preslatke „duhove“ Savamale koji žive na fasadama zgrada? Iza ovih izuzetno druželjubivih i pozitivnih bića stoje Barbara i Tijana iz studija Kriška.

Iako pripadaju različitim granama umetnosti, Barbara se bavi zidnim slikarstvom, a Tijana dizajnom enterijera, jedna drugu savršeno nadopunjuju i osim street arta bave se i dizajnom nameštaja, ilustracijama, dekoracijama za kuću i dizajnom enterijera.

Njihova zajednička avantura počinje 2012. godine kada su napravile seriju murala Ghost People of Savamala i od tada ovaj dinamični duo svojim prepoznatljivim muralima na kojima se ističe pastelna rozeciklama nijansa interno nazvana „Kriška bojom“ krasi ulice Beograda. Ukoliko u gradu sretnete neko od preslatkih stvorenja koje su ove devojke stvorile - pozdravite ih u ime ELLE redakcije!

Ink (https://www.flickr.com/photos/ink_stencil/)

Od kultnog mesta Stop u Obrenovcu do ulica Savamale, street artist Ink svojim stensilima ukrašava fasade. „Nemojte se bojati da uprljate ruke bojom“, poručuje Nikola čije umetničko ime Ink i samo asocira na boju, crtanje, pisanje i prenošenje ideja na papir ili zid.

Gaji ogromnu ljubav prema muzici koja predstavlja njegov najveći izvor inspiracije. Upravo ona i jeste razlog zbog čega je počeo da se bavi street artom. Stensil za njega nije samo umetnička tehnika - seckanje sitnih parčića papira, osećaj kada nanese poslednju boju i skloni šablon predstavlja i neku vrstu terapeutskog iskustva...

Jedan je od retkih uličnih umetnika koji radi po danu i zahvaljujući tome nikad nije imao problema sa policijom, a reakcija ljudi gotovo uvek je pozitivna. 

Artez (iuna_the_dog)

Zidovi Argentine, Francuske, Hrvatske, Nemačke, Makedonije, Indije ukrašeni su muralima Andreja Žikića.

Što su zidovi na kojima radi veći, on je srećniji. U poslednje vreme svoju paletu boja pravi od osnovnih tonova: crvene, plave, žute, crne i bele i više voli nijanse koje je sam napravio od onih koje su već istonirane. Prolazi kroz različite faze koje su uvek okarakterisane određenim motivom -trenutno su to ženski likovi i floralni motivi, u nekom trenutku  to su bili petlići, a na samom početku slova.

I umetničko ime nastalo je tako što mu se svidela kombinacija slova u trenutku kada je smisljao svoj prvi pseudonim za ilegalno crtanje. Počeo je iscrtavanjem grafita i dugo  (12 godina) crtao sprejevima, ali u poslednje vreme sve više koristi četku i valjak jer tako može bolje da iskontroliše paletu boja prisutnih na radu. Najviše voli da crta rano ujutru, ali mu to ne uspeva lako jer se teško budi.

Street dog

Da je street art nešto više od same slike dokazuje Streetdog. Njegovi radovi nisu brojni, ali su raznovrsni i su svi povezani jednom stvari - imaju značaj za njega, i poruku za druge. Ideje i probleme koje nije mogao da izrazi rečima predstavljao je slikama.

Neki su njegove grafite doživeli kao ulepšavanje javne površine, dok su neki razumeli frustracije koje su prouzrokovale njihovo stvaranje, što je upravo ono na šta ovaj umetnik računa. Tako na primer, jedno jutro mu je stražu držala starica koja je imala problema sa spavanjem, a jednog popodneva su mu prilazili prolaznici i zahvaljivali mu što im ulepšava kraj.

Za njega street art predstavlja vid komunikacije kao i samoterapiju, zabavu ali i nešto ozbiljno, kratak stres, ali dugo zadovoljstvo.

Pročitajte na drugoj strani preostalih 4 street art umetnika...

Nastavak pročitajte na sledećoj strani  1 / 2 Sledeća ›

Bonus video
KOMENTARI
Inicijalizacija u toku...