Mnogo pre nego što je nastao termin girl boss, te postao jedan od popularnih heštegova, Donatella Versace je bila nesutrašiva žena koju su mnogi sledili, pre svega zbog posebnog temperamenta i jačine sa kojom se nosila u svim životnim (ne)prilikama. 

Ona je sa nepokolebljivom hrabrošću vodila uglednu italijansku kuću tokom dobrih i loših dana, i stala na njeno čelo posle tragičnog gubitka brata Giannija, 1997. godine. 

Sada brend proslavlja 40 godina postojanja, a Donatella je kroz rad u modnoj industriji, saradnji sa supermodelima, najpoznatijim svetskim fotografima iskusila razne situacije, koje danas doživljava kao životne lekcije.

Srećna zbog mnogobrojnih iskustava koje je imala u svojoj impresivnoj karijeri ona je spoznala osnovne životne zakonitosti koje se odnose na postizanje sreće, zadovoljstva i uspeha.

#Možete da budete sve što želite

Kao i svaka žena, suočavam se sa pretpostavkom o tome ko sam i šta mogu da uradim. Žene moraju da se dokazuju više nego muškarci, moramo da se borimo da se naš glas čuje. Ovo je posebno bila izraženo u periodu kada sam ja počela da se bavim modom. U 20. veku je bilo mnogo teže da budete žena u modnoj industriji, u odnosu na muškarca.  Danas, vremena su se promenila, i stvari postaju bolje za žene. Možemo da budemo sve što želimo- ja sam umetnički direktor, poslovna žena, majka, i prijatelj. 

#Borite se za ono što verujete

Moja strast u životu je: jednakost. Versace se uvek zalagao za slobodu i pravo da budete svoji, bez obzira ko ste, i šta volite. 

#Budite spremni na razvoj i promene ako želite da uspete

Svaki modni brend, poput svake kompanije, mora da se razvija ako želi da uspe. U biznisu ništa ne može ostati isto, statično, pogotovo u modi. Versace je mesto neverovatnog uzbuđenja i energije. To je kuća koja ima mogućnosti da raste, i to je samo po sebi izazov. Volim svoj posao, i srećna sam što imam priliku da provodim svoje vreme sa nekim od najfascinantnijih ljudi u celoj industriji- sa svojim timom. 

#Budite iskreni prema sebi i verujte svojim instiktima

Znam da sam najbolja verzija sebe, onda kada sam iskrena prema sebi, i imam dobar ugao gledišta. Ponekad mi se u prošlosti dešavalo da kada sam imala sumnje, ili sam bila oprezna, to se videlo u mom radu. Zbog toga, svake sezone morala sam da imam samopouzdanja i jačine da guram Versace napred. To je bio težak posao, ali rezultati su vidljivi. Ništa me ne čini srećnijom nego kada vidim trenutnu jačinu Versace brenda, i kako žene širom sveta reaguju na njega. To mi daje samopouzdanje da radim više, koračam napred i učinim brend boljim nego što je ikada bio. Kao dizajner, to doživljavam kao deo moje dužnosti.

#Budite neustrašivi u svemu

Budite pametni i neustrašivi u svetu što radite, uvek, bez kompromisa.

#Na prvo mesto stavite porodicu

Porodica predstavlja sve. U slučaju, kao što je moj, kada vaše prezime nosi ime brenda, a taj brend postane jedan od najpoznatijih u svetu, onda je porodica srce svega. Versace je kao proširena porodica, i mislim da je to jedna od naših najvećih prednosti. Mi pričamo, smejemo se, i poštujemo jedni druge. Raditi za Versace je više nego posao, to je biti deo porodice, i to sam naučila od mog odgoja. 

#Kreativnost predstavlja grupni napor

Mladi dizajneri su moja apsolutna strast, te često radim sa najneverovatnijim talentima u modi danas. Volim da upoznajem mlade dizjanere u trenutku kada diplomiraju, da vidim kako rastu i razvijaju se. Kada diplomiraju oni dođu pravo sa fakulteta (sa različitih strana sveta) da rade u mom dizajnerskom studiu u Milanu, kako bi podelili svoju strast, enetgiju i kreativnost. U modi, postoje dizajneri koji su poznati, ali postoje oni koji su iza scene, koji jednako utiču na modu. Mnogi od njih nisu želeli da imaju svoju etiketu- već samo da rade iza kulisa. Njihov doprinos je od ključne važnosti u svakoj modnoj kući.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/