Od kada je ova 27-godišnja brineta osvojila svet uverljivom glumom u filmu "The Danish Girl", osvojivši Oskara za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, Alicia Vikander ne prestaje da bude u žiži interesovanja.

Ekipa američkog Voguea ju je intervjuisala u Tulonu, luki na Mediteranu, gde mlada zvezda snima trenutno svoj najnoviji film - Submergence, o morskim naučnicima.

Glumačka ekipa ima malo slobodnog vremena, pa je Alicia odlučila da to vreme provede sa novinarima modnog magazina. U pauzi od snimanja, Alicia je uspela da otputuje do Stokholma na rođendansku žurku i do Osla, gde njen dečko, Michael Fassbender, trenutno snima film po romanu Ju Nesbea.

Na pitanje da li se seća večeri kada je osvojila Oskara i raspoloženja odgovara da je imala napad adrenalina i nervoze. 

"Osećala sam se kao da je u pitanju moje venčanje", kaže ona. Sa sobom je nosila svoju amajliju - malog naranžastog robota iz Star Warsa. Zatim je zaboravila mobilni u taksiju pre nego što je uspela da odgovori na sms čestitke. Buljila je u Oskar, koji je u jednom trenutku zagrizla ne bi li proverila da nije od čokolade ili gume.

"Pre Oskara sam snimala scene za nov Bourne film u kome glumim specijalistu za računare, pored Mata Damona. On mi je mnogo pomogao da budem na zemlji, a kada sam mu rekla da bih mogla tako brzo da dobijem Oskara i to u godinama kada je i on osvojio svog prvog, rekao mi je samo: Uživaj!"

Prijatelji i kolege sa seta tvrde da je Vikander pravi šaljivdžija, ali rezervisana. Dok se sa novinarima vozi po francuskoj luci otkriva da je sa 15 godina kupila lažnu Louis Vuitton torbu, što je rekla i umetničkom direktoru Nicolasu Ghesquière kada je postala njihovo zaštitno lice u maju prošle godine. K

Vikanderova je odrasla u Geteborgu. Njena majka, glumica, razvela se od njenog oca, psihijatra, dok je Alicia bila još vrlo mlada. Tako da je odrasla između dve porodice, jedinica kod majke i srednje dete kod oca.

"Moj otac ima decu sa 4 različite žene", objašnjava nam. Izgleda kao stresna situacija, ali ne i za Vikanderovu. Kako kaže, uvek je bila bliska sa roditeljima, a njeni roditelji su ostali dobri prijatelji. Jednom je čak bila intervjuisana kao dete razvedenih roditelja, ali producenti nisu hteli da iskoriste njenu priču jer “ona nije bila dovoljno traumirana”.

“Ali zar ne bi bilo dobro da drugi tinejdžeri čuju nekoga ko je imao i pozitivno iskustvo?” pita se ona.

Snalaženje u dvostrukom životu bili su kao trening za Alicijinu buduću karijeru. Svedoci smo njene sposobnosti potpune transformacije i na sceni i van nje. Naučila je istrajnost dok je trenirala balet, 10 godina do svoje 18. Prešla je sa baleta na glumu zbog kako kaže žara. Sa 20 godina, dobila je glavnu ulogu u filmu "Pure", drami o odrastanju, gde je morala da pokaže gole emocije. Za ulogu je dobila važne nagrade u Švedskoj. Zbog velike želje da glumi, preselila se u London, da bi probala da igra uloge na engeskom jeziku.

"Njena radna etika je nenormalna", kažu Aino Jawo i Caroline Hjelt, poznatije kao electropop bend Icona Pop. Upoznale su se u Švedskoj, a kasnije su delile i stan. To je bilo 2011. godine. Dok su Jawo i Hjelt bile napolju, Alicia je vežbala akcente.

"Bila je veoma fokusirana, govorile smo joj da uspori, mora da spava."

Vikanderova se ovog perioda ne seća kao preterano srećnog. Bile su potrebne godine da razvije bilo kakvu pravu emociju prema Londonu. Trenutno stanuje u Londonu, gde je skoro kupila novu kuću.

Nedostaju joj prijatelji iz Švedske, ali kako nema baš vremena da se često vraća, često visi na Skype i Facetime.

U 2011. godini, je igrala u filmu A Royal Affair, koji je bio nominovan za Oskara kao najbolji film na stranom jeziku. Takođe smo je gledali u filmu Testament of Youth i Guy Ritchiejevom "The Man From U.N.C.L.E.".

U 2015. godini, je dobila odlične kritike za ulogu u filmu Ex Machina. Igrala je Avu, robota sa veštačkom inteligencijom, koji se u jednom momentu plaši da će biti isključen ako ne impresionira ljude.

U odluci u kom filmu da glumi, Alicia kaže da je vode dve sile. Mišljenje njenih roditelja i njen instinkt. Ova dva autoriteta se ne poklapaju uvek. U 2014. godini, Vikanderova je otišla na audiciju za ulogu u filmu The Danish Girl, gde bi igrala Gerdu Wegener, ženu Einara Wegenera, prve osobe koja se podvrgla operaciji promene pola. Uloga je bila njena ako pristaje.

Ove godine ćemo da je gledamo u dugoočekivanom filmu The Light Between Oceans. Na setu ovog filma Viaknder je upoznala sadašnjeg dečka, Michaela Fassbendera.

U međuvremenu Alicia je osnovala kompaniju Vikarious, čiji je cilj da se snimaju filmovi sa glavnim ženskim ulogama i ženskim kreativcima. Prvi projekat je drama o dve sestre Euphoria, gde glumi pored Eve Green, dok je reditelj i scenarista Lisa Langseth, koja ju je odabrala za film Pure.

Vikanderova ističe da je za ovo kratko vreme u švedskoj filmskoj industriji, igrala u 3 filma režirana od strane žena, dok je na engleskom uradila 11 filmova, koje su režirali muškarci.

U nekima nije bilo ni jedne uloge gde bi imala scenu sa drugim ženskim likom.

"To je najveći poklon koji je meni dat, te mislim da mogu da napravim razliku sa njim." Wright je rekao kada je čuo ovo: "Mislim da ćemo jednog dana svi raditi za Aliciu."

Do tada, Aliciju ćemo gledati i u ulozi Lare Croft u novom nastavku Tomb Raidera, koji nažalost nije režiran od strane žene.

Priredila: Nikolina Janković

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija