Christian Dior rodio se 21. januara 1905. godine u francuskom gradu Granvilleu. Njegova obitelj nadala se da će jednog dana postati diplomata i usmerila ga ka studijama političkih nauka, ali Christian je u duši bio umetnik. Na sreću svih ljubitelja mode, odustao je od studija, posvetio se stvaranju nezaboravnih kreacija i modu pretvorio u umetnost.

Modna karijera Christiana Diora započela je 1937. kada se zaposlio kod Roberta Pigueta koji ga je podučio dizajnerskom zanatu. Deset godina kasnije Christian je osnovao vlastitu modnu kuću uz financijsku pomoć francuskog bogataša Marcela Boussaca.

Svoju prvu kolekciju 'Corrolle' predstavio je 12. februara 1947. godine, ali ona je ostala poznatija pod nazivom 'New Look' koji je smislila Carmel Snow, tadašnja glavna urednica modnog magazina Harper's Bazaar.

Ova kolekcija označila je početak prave modne revolucije, a jedan odevni komad u potpunosti je sažeo novu Diorovu estetiku. Bio je to takozvani 'bar jacket' – strukirani blejzer koji je obgrlio obline i širio se prema bokovima, a Dior ga je predstavio uz plisiranu suknju bogatog volumena.

Iz današnje perspektive radi se o prilično konzervativnom modnom pravcu, međutim, u to vreme takvo naglašavanje ženskih oblina bilo je pomalo šokantno jer su svetom ženske mode dominirali 'muškobanjasti' krojevi.

Diorove kreacije istovremeno su postale meta kritika i obožavanja. Tako su mu Amerikanci zamerali korišćenje velikih količina raskošnih materijala koje nije bilo u skladu s tadašnjim posleratnim racionalnom raspoderom dobara.

Za kratko vreme Dior je postao jedan od najcjenjenijih modnih dizajnera koji je odevao dive poput Marlene Dietrich, Edith Piaf, Grace Kelly, Ave Gardner, Lauren Bacall i Rite Hayworth, a volele su ga i članice kraljevskih porodica. 

Uticaj Diorove ostavštine na naslednike

Današnje zvezde rado nose modele iz skorašnjih kolekcija ove modne kuće, ali za posebne svečanosti često posegnu za vintage modelima slavnog dizajnera. Tako je Reese Witherspoon svog prvog Oscara primila u njegovoj haljini izrađenoj 1952. godine koju je pronašla u jednom pariskom butiku.

Christian Dior umro je iznenada 1957. u 53. godini života, a na mestu kreativnog direktora modne kuće zamenio ga je Yves Saint Laurent. Svi njegovi naslednici, među kojima se posebno ističe John Galliano, u svojim kolekcijama uvek su odavali počast njegovom modnom izražaju..

U ovom trenutku modni svet s nestrpljenjem očekuje imenovanje novog kreativnog direktora. Ta pozicija prazna je od oktobra 2015. godine kada je 'Dior' napustio Raf Simons. Ovog dizajnera kritika i publika je cenila upravo zbog toga što je ostao veran originalnoj estetici modne kuće i ponovo popularizovao krojeve iz bogate ostavštine nezamenjivog i nenadmašnog Christiana Diora.

Izvor: zadovoljna.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija