Aristokratkinje, umetnice i neke od najvećih ljubavi tadašnjih moćnika- kurtizane u njihovo vreme su predstavljale prave ikone stila.

Ove dame su vladale zemljama, napisale knjige, ukrale tuđe muževe, posredovale u mirovnim sporazumima i izgledale odlično dok sve to rade. Ako gledamo objektivno, današnje IT devojke ne poseduju nikakvu zajedničku osobinu sa ovim ženama. 

Zato nas toliko intrigira ta posebnost koje su posedovale ove žene, a za koje nikada niko nije čuo.

Diane de Poitiers (1499-1566)

Diana je poznata kao ljubavnica francuskog kralja Henryja II, od kog je bila čak dve decenije starija. Njen stil su oblikovale divne balske haljinama optočene perlama i zlatnim narukvicama koje je često nosila. Diane je sasvim sigurno bila dama koja je rušila sva pravila pa je njena vickasta i provokativna narav često ovekovečena na skandaloznim nude slikama koje su nacrtali članovi Fountainbleau škole.

Madame de Pompadour (1721-1764)

Madame de Pompadour je bila ljubavnica francuskog kralja Louis XV. Glavne odlike njenog fantastičnog i ekstravagantnog stila činile su pastelne rokoko haljine pune motiva cvetnih buketa i loza, koje su čak i Marie Antoinette bacile u senku. Ovu damu posebno volimo zbog njenih poslovnih uspeha. Ona je sarađivala sa mnogim umetnicima i filozofima, uključujući slavnog Voltaire, ali i vršila veliki i značajan uticaj na kralja.  Upravo je Pomadour pomogla u vođenju pregovora između Francuske i Austrije.

Marchesa Luisa Casati (1881-1957)

Ako mislite da je Diane bila previše ekscentrična za vreme u kome je živela, njena naslednica stila - Marchesa ju je definitivno prevazišla. Marchesa je bogata Italijanka koja je imala poseban stil u kome su se isticali naglašeni ajlajner, upadljiv nakit i toge (slično savremenim ogrtačima). Ova neobična dama je ovekovečana na portretima koje su radili umetnici Giovanno Boldini i Man Ray. Pored toga Marchesa je upamćena kao dama koja se nije libila ničega, pa je često pravila skandale koji su sablažnjavali tadašnje društvo.

Countess of Castiglione (1837-1899)

Countess of Castiglione je bila ljubavnica francuskog cara Napoleona III. Njen stil su odlikovale viktorijanske krinoline, koje su bile toliko raskošne i široke da je jedva uspevala da prođe kroz vrata, ali i šeširi, odnosno bonete koje su se tada nosile. Pored besprekornog stila, ova dama je takođe dobro poznavala fotografiju kao umetničku formu, zbog čega je često vidimo na portretima na kojima je otkrivala gole noge i ruke.

11 najbolje odevenih žena u istoriji za koje nikada niste čuli

Sara Murphy (1883-1975)

Iz bogate iseljeničke porodice koja je živela na jugu Francuske, Sara je imala značajne kontakte i odlične odnose sa velikim umetnicima i piscima iz 20-ih godina dvadesetog veka. Ova dama je, za razliku od prethodnih dama, umesto odevnih kombinacija bila poznata po kupaćim kostimima koji su bili obogaćeni dugim bisernim ogrlicama. Njenu posebnost je uvideo i Pikaso koji je naslikao njen portret, dok su Hemingway i Fitzgerald inspirisani porodicom Murphy svojim likovima u knjigama dodelili pojedine znamenite osobine.

Empress Elisabeth of Austria (1837-1898)

Sada je na red došla još jedna veoma uspešna dama- carica Austrije, čuvena Sisi koja je za svoje savremenike važila za jednu od najlepših žena Evrope, femme fatale koja je bila zaljubljena u umetnost. Pored očiglednih vladalačkih sposobnosti Elisabeth je posedovala i impresivan stil. Uski korseti, slojevi podsuknji i nakit za kosu su glavni elementi koji su oblikovali njen stil. 

Sonia Delaunay (1885-1979)

Ova umetnica je poznata po svojim radovima na kojima su dominirali geometrijske šare na slikama i tkaninama. Upravo je to uticalo i na njen stil koji su karakterisali cloche šeširi, tamna garderoba i ruževi. Sonia je bila prva ženska umetnica koja je imala svoju retrospektivu u Luvru.

Lady Agnew of Lochnaw (1865-1932)

Kao supruga barona i jedna od retkih lepotica poznata po neobičnoj lepoti, Lady Agnew je bila muza slikara John Singer Sargents koja se pojavljivala na nekim od najpoznatijih portreta. Upravo nam te slike daju odličan pogled na njen stil koji karakterišu punđe, bele haljine i intezivan i dubok pogled.

Lesley Blanch (1904-2007)

Lesley je još jedna uspešna dama, odnosno britanski pisac i istoričar. Kaftan haljine, marame i egzotičan nakit koji je pokupila na svojim putovanjima oblikovale su njen stil. Britanska lepotica je putovala po svetu i pisala o svojim iskustvima u mnogim memoarima i romanima.

Misia Sert (1872-1950)

Misia Sert je poljksa pijanistkinja koja se družila sa umetnicima u pariskom visokom društvu te bila mecena mnogim stavarocima i dobra prijateljica velike Coco Chanel. Njen stil su odlikovali gibson girl kosa, duge čipkane haljine i veliki šeširi ukrašeni buketima cveća. Misia Sert je zbog svoje posebnosti od strane tabloida imenovana titulom "kraljica Pariza".

Evelyn Nesbit (1884-1967)

Evelyn je bila model i glumica čiji suprug je ubio njenog bivšeg ljubavnika, poznatog arhitektu Sanforda Whitea. Duge lokne, uski korseti i skandalozna gola ramena su oslikvali njen stil. Moramo da priznamo da je ova dama bila pravi supermodel, pre nego što je ta reč postojala.

Prevela i priredila: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija