Ona je jedna od najvećih italijanskih glumica na svetu. Žena koja zavodljivom lepotom koja ne stari i ne bledi je očaravala i pre 30 godina, ali i sada kada je već zakoračila u devetu deceniju. Sophia je takođe i jedna od najomiljenijih glumica, diva koja je uspela da osvoji i američku publiku koja je uvek bojažljivo prihvatala zvezde sa evropskog tla.

Da je njen prirodni šarm išao pod ruku sa glumačkim svedoči red nezaboravnih filmova, mahom romantičnih komedija u kojima je Loren ostvarila kultne uloge koje ćemo večno pamtiti.  

L' oro di Napoli, 1954

Sophia Loren je tek napunila 20 godina kada je dobila epizodnu ulogu u filmu koji je režirao veliki Vittorio De Sica, dok scenario potpisuje Cesare Zavattini koji je za filmski ekran adaptirao eponomnu knjigu kratkih priča Giuseppea Marotta. Sophia je ulogu dobila nakon kratkog susreta sa De Sicom. U sada već kultnom filmu Loren glumi mladu prodavačicu koja sa suprugom prodaje i pravi ukusne napolitanske pice. Par pice prodaje na poček, s mogućnošću naknadnog plaćanja. Sophia je lepa, zanosna i poželjna, a njen suprug ljubomoran i naravno pogađate na pomolu je katastrofa: mlada supruga gubi burmu, i to u ljubavnom gnezdu svog ljubavnika.

Pane, amore e..., 1955

Ovo je treći film tetralogije u kojoj je lik Masrhala Carotenuta glumio niko drugi nego Vittorio De Sica, dok je za rediteljskom palicom bio Dino Risi. Radnja filma je smeštena u Sorento u kom je Carotenuta šef policije, a Sophia fatalna žena koja prodaje ribu na ribljoj pijaci koja pokušava da ga zavede. Pravi cilj njenog zavođenja je njegov stan koji Sophia želi za sebe s obzirom da trenutno živi kao podstanar. Iz ovog filma je legendarna scena u kojoj Sophia pleše na ritme Mambo Italiano na jednom seoskom vašaru, odevena u zavodljivu crvenu haljinu.

Houseboat, 1958

Ovo je jedan od mnogih filmova koje je Sophia snimila u Americi ali je prvi koji je učinio da je američka publika zavoli. U ovom filmu, Sophia glumi bejbisiterku deci pomalo bojažljivog i stidljivog udovca kog glumi Carry Grant. Sophia u želji da pobegne od oca odlučuje da čuva decu sasvim slučajno iako nikada pre se nije bavila sličnim poslom, te se ne razume u kućne poslove poput kuvanja i pranja. Ova bizarna situacija je dodatno naglašena činjenicom da porodica odmor provodi na kućici koja se nalazi na reci. Čudne situacije kao i šarmantan lik Sophije čine da se između njenog lika i udovca probude varnice. Sledi naravno happy end. Prezabavan filma!  

La ciociara, 1960 

Remek-delo italijanske kinematografije je režiao Vittorio De Sica. Ovo je potresna priča o ženi, mladoj majci Cesiri koja beži pred ratnim stanjem iz Rima sa svojom 13-godišnjom čerkom Rosettom. Usput, Cesira i Rosetta svedoče nesreći i hororu koji je pogodio njihovu zemlju, nasilju koje samo učvršćuje njihov odnos. Nažalost na putu, žene bivaju napadnute od strane vojnika i ova scena predstavlja jednu od najpoznatijih filmskih scena ne samo iz italijanske kinematografije, već i svetske. Iako je Loren bila mlada glumica koja je tek počela da dobija malo ozbiljnije uloge, ova uloga joj je donela Oscara. Ovo je bilo prvi put da je neka glumica van engleskog govornog područja dobila Oscara.  

El Cid, 1961

Ovaj epski film koji je bio blokbaster na početku 60-ih je režiaro Anthony Mann, čovek kog su proslavili vestern i noar filmovi. Radnja filma je smeštena u 11. vek a glavni lik je El Cid Campeador, istorijska ličnost koja je Španiju oslobodila Maora. Glavnu i naslovnu ulogu glumi legenda filma, Charlton Heston dok je Sophiji pripala uloga prelepe Ximene, njegove verenice. Film traje 3 sata i 15 minuta a koštao je tada ogromnih 6, 2 milionara dolara. Za potrebe filma je sašiveno preko 10 000 kostima, 35 broda i 50 autentičnih mašina iz ratnog perioda kao i 4 makete gradića Ampudia, Belmonte, Peniscola i Torrelbaton. Ovo je jedan od najomiljenijih filmova Martina Scorsesea koji smatra da je ovo najbolji epski film ikada snimljen!

Matrimonio all'italiana 1964

Još jedan film iz radionice De Sice je kultna komedija u kojoj je glumio najslavniji glumački par Italije: Sophia Loren i Marcello Mastroianni. Film je baziran na pozorišnoj predstavi Filumena Marturano koju je napisao Eduardo De Filippo a radnja je osmišljena kao mala retrospektiva veze koja traje 20 godina između bivše prostitutke Filomene i Domenica. Par vidimo na početku veze u skladnom odnosu iako on odbija da je oženi pa i da prizna njihovu decu, tri sina koja su sada već odrasla. Domenico u startu odbija Filomenu ali vremenom prisećajući se njihove veze shvata da nju i decu voli iako nije siguran da su sva trojica njegova. Loren je opet bila nominovana za Oscara za ovu ulogu.  

Arabesque, 1966

Još jedan zabavan film koji je Loren snimila u Americi je krimi priča s elementima komedije režirana od strane Stanley Donena. Glavna muška uloga je ovoga puta poverena Gregory Pecku koji u filmu glumi profesora koji je specijalizovan za hijeroglife dok je Loren ljubavnica tajkuna. Ovo je i špijunski film koji obiluje kostimima iz 60-ih, akcijom i savršen je za nedeljno popodne kada želite da se zabavite.  

I girasoli, 1970 

De Sica je još jednom spojio Loren i Mastroiannija u filmu od Giovanni i Antoniju. Antonio se vodi nestalim nakon II svetskog rata, što Giovanna odbija da prihvati. S obzirom da niko ne može da joj da dokaz da je njen dragi mrtav, Giovanna odlazi u Moskvu gde otkriva da je Antonio preživeo ali da je odlučio da ostane dobrovoljno u Sovjetskom savezu. Scenaruo je napisao Zavattini i Tonino Guerra, dok je film dobio Oscar nominacije za muziku koju potpisuje Henry Mancini.

Una giornata particulare, 1977

Specijalan dan je režirao Ettore Scola a prati dan u kom je Hitler posetio Rim. Sophia glumi Antoinettu, domaćicu koja je udata za fašistu i Gabriela, bivšeg radnika koja razmišlja o samoubistvu. Gabriel i Antoinetta postaju prijatelji, a izgubljeni dečko otkriva domaćici da je homoseksualac.  

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija